Locale Altele
Luni, 24 Septembrie 2018
Luni, 24 Sept 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Campanie de vaccinare controversată pentru elevele din Satu Mare
Leontina Volosciuc  - Vineri, 21 Noiembrie 2008

Peste 2.000 de eleve de clasa a IV-a din judeţul Satu Mare vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, începând de luni, 24 noiembrie, când debutează campania de vaccinare la nivel naţional.

Vaccinarea nu este obligatorie, însă părinţii care refuză administrarea, vor trebui să dea o declaraţie pe propria răspundere.

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care se transmite pe cale sexulă prin infectare cu un virus, dar este o boală vindecabilă în proporţie de 100% dacă este depistată la timp. Cu toate acestea, la fiecare 18 minute o femeie moare în Europa din cauza maladiei, iar în lume, din două în două minute este înregistrat câte un deces din aceeaşi cauză.

Specialiştii consideră că vaccinul are eficienţă în prevenirea cancerului de col în proporţie de 98%, dacă este făcut de persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă între  9-13 ani, înaintea primului contact sexual. Totuşi, în SUA şi în Europa au fost semnalate mai multe zeci de decese care pot fi puse în legătură cu complicaţiile apărute în urma administrării vaccinului.

România ocupă, de peste 30 de ani primul loc în Europa în privinţa deceselor cauzate de cancerul de col. Programul include şi teste gratuite pentru acest tip de cancer, adresate femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani.

Tags: vaccin  cancer  col uterin  
1042 vizite
Distribuie pe

Sătmăreanul Valentin Macec, consul al României la Londra
Luni, 10 Septembrie 2018
Fostul vicepreședinte (pentru o perioadă scurtă) a Consiliului Județean Satu Mare, Valentin Macec, a fost instalat oficial, vinerea trecută, într-unul dintre cele trei posturi de consuli ai Ambasadei României de la Londra.   continuare

Ioana Bran la reuniunea miniștrilor de Tineret din UE. Se triplează numărul tinerilor din Programul Erasmus!
Marti, 4 Septembrie 2018
Ministrul Tineretului și Sportului din România, deputatul sătmărean Ioana Bran...   continuare

Cum ajungi șef la parcări în Satu Mare? Cu cât mai multă pagubă!
Luni, 27 August 2018
Mai țineți minte locurile de parcare ”strâmte” amenajate în anul 2014 în câteva zone din Micro 16 și Micro 15 (Aleea Milcov)?   continuare

Transferul Hotelului Sport către municipiul Satu Mare este o prioritate pentru Ioana Bran
Vineri, 24 August 2018
După entuziasmul anunțului făcut de Primărie cu privire la preluarea Hotelului Sport de către...   continuare

Soclul statuii lui Vasile Lucaciu, neglijat în Anul Centenarului
Joi, 23 August 2018
Consilierul județean Adrian Cozma atrage atenția asupra unui alt aspect al neglijenței administrației locale, căreia i-a căzut victimă, din nou, statuia lui Vasile Lucaciu din parcul central al municipiului Satu Mare. Soclul statuii așteaptă sărbătoarea Centenarului Unirii cu o cifră lipsă la anii care indică...   continuare