Locale Altele
Marti, 7 Aprilie 2020
Marti, 7 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Obiecte de patrimoniu furate din Ungaria, înapoiate la graniţă
Poliţia de Frontieră  - Miercuri, 22 Mai 2013

În Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni – Vallaj a avut loc miercuri predarea oficială către proprietarul de drept a celor două obiecte de cult, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional al Ungariei.

 

Obiectele, furate de către doi sătmăreni, au fost descoperite de către poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Carei în cursul lunii aprilie. Predarea a avut loc în prezenţa unei delegaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Budapesta.

 

Obiectele de cult înapoiate constau în două cupe: una din argint, care simbolizează cele şapte zile ale săptămânii ale zeilor romani, evaluată la 8 milioane de forinţi, iar cea de-a doua, din cocos placat cu argint, care prezintă urme de suflare cu aur şi are semne minore de uzură din secolul XVII-lea, în valoare de 600.000 forinţi.

 

Aceste bunuri au fost descoperite în urma unei acţiuni a poliţiştilor de frontieră sătmăreni din cadrul S.P.F. Carei în colaborare cu ofiţeri D.I.P.I, sub îndrumarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, desfăşurată în lunile martie şi aprilie 2013.

 

Încă din luna martie 2013, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Carei - I.T.P.F Sighetu Marmaţiei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane de pe raza municipiului Carei deţin şi intenţionează să comercializeze, pe teritoriul României, bunuri de cult şi antichităţi care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional al Ungariei.

         

La începutul lunii aprilie, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei şi cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor D.I.P.I, au demarat mai multe activităţi informativ-operative, precum şi de monitorizare a persoanelor în cauză.    

 

Drept urmare, în data de 19 aprilie, în jurul orei 12.00, două dintre persoanele monitorizate, cetăţenii români A. Cristian, în vârstă de 32 ani, şi V. Norbert, de 34 ani, ambii din Carei, au fost prinşi în flagrant în timp ce intenţionau să vândă, pe raza localităţii de domiciliu, două obiecte de cult contra sumei de 17.500 de euro.

 

Cu această ocazie s-a procedat la reţinerea şi imobilizarea celor doi tineri, asupra lor fiind găsite într-un rucsac o cupă din argint şi o cupă din cocos, bunuri ridicate în vederea confiscării. Cupele au fost declarate ca fiind furate din data de 28 februarie, dintr-o colecţie privată ce aparţinea unui cetăţean maghiar şi căruia, la momentul respectiv, i-au dispărut în total 39 de asemenea obiecte.

 

Celor în cauză le-au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire la furt şi introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal.

 

Pe tot parcursul anchetei, poliţiştii de frontieră români au colaborat cu poliţia maghiară, care la rândul ei a desfăşurat mai multe percheziţii domiciliare, pe teritoriul propriu, în vederea depistării şi celorlalte obiecte de cult.

 

Miercuri, la ora 14.00, bunurile recuperate au fost înmânate proprietarului de drept, care a mulţumit poliţiştilor de frontieră români pentru modul în care au acţionat pentru soluţionarea acestui caz.

 

Totodată, reprezentanţii ITPF Sighetu Marmaţiei şi cei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Budapesta şi-au exprimat aprecierea pentru buna colaborare derulată între instituţiile celor două state în ultima perioadă de timp şi au subliniat necesitatea continuării acesteia în scopul prevenirii şi combaterii eficiente a infracţionalităţii transnaţionale. 

697 vizite
Distribuie pe