Marți, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpaților Gașpar Marton și Szilagy-Kovacs Iosif Adolf pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie.
În aceeași dată, inculpații au fost prezenți cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Satu Mare, care a admis cererea procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Din Referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat faptul că în data de 30 august, în jurul orei 13.00, inculpații Gașpar Marton și Szilagy-Kovacs Iosif Adolf, în timp ce se aflau în parcul din Bulevardul Vasile Lucaciu din mun. Satu Mare, la un moment dat, a observat că pe o bancă era așezată o persoană în vârstă ce avea asupra sa o poșetă, ocazie cu care, inculpatul Gașpar Marton a luat hotărârea de a-i sustrage acestuia geanta, profitând totodată de vârsta înaintată a victimei, drept care s-a îndreptat spre aceasta și a început să tragă violent de geanta pe care o avea asupra sa.
În tot acest timp celălalt inculpat s-a ocupat de păzirea locului faptei ca nu cumva să fie descoperiți, iar în momentul în care partea vătămată, în vârstă de 81 de ani s-a opus, inculpatul a exercitat violențe asupra sa fapt ce a determinat-o să cadă pe spate, iar inculpații au fugit de la locul faptei.
În continuarea activității infracționale, în aceeași zi, la orele 14.30, inculpații au observat-o pe persoana vătămată LT în vârstă de 66 de ani că purta la gât două lănțișoare de culoare galbenă, astfel că au hotărât să-l sustragă cele două bunuri. Inculpații au supravegheat-p pe persoana vătămată, iar Szilagyi Iosif a reușit în cele din urmă să se apropie de persoana vătămată căreia i-a sustras lanțurile de la gât prin smulgere ca apoi, împreună cu celălalt inculpat să o ia la fugă pentru a se face nevăzuți, timp în care persoana vătămată a început să strige puternic după ajutor.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.