Locale Altele
Sambata, 28 Noiembrie 2020
Sam, 28 Nov 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Inspectorii de muncă din cadrul ITM Satu Mare au efectuat 49 controale
ITM Satu Mare  - Vineri, 23 Octombrie 2015

În perioada 28 septembrie – 09 octombrie 2015 Inspecţia Muncii a organizat „Campania naţională privind respectarea de către angajatori a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia n domeniile prevăzute la art. 11 şi a prevederilor legale privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă în aceste domenii.

Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat în cadrul acestei Campanii 49  de controale, 28 controale în domeniul RM (relaţiilor de muncă) şi 21 controale în domeniul SSM (securităţii şi sănătăţii în muncă).

În domeniul stabilirii relaţiilor de muncă au fost constatate 13 deficienţe, inspectorii de muncă dispunând 13 de măsuri scrise pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale (achiziţionarea şi utilizarea modelului nou al Registrului de zilieri, corectarea datelor eronate înscrise în Registru, respectarea duratei maxime de  utilizare a unui ziler, respectarea termenului de transmitere a extrasului din Registrul de zilieri). Au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale, din care 6 avertismente şi 1 amendă de 6000 lei pentru neînregistrarea în registru a zilierilor.

 În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 13 deficienţe, inspectorii de muncă dispunând 13 măsuri scrise pentru remedierea acestora la termenele stabilite şi aplicând 13 de sancţiuni contravenţionale (avertismente). Principalele deficienţe constatate în domeniul SSM:

-lipsa autorizaţiei de funcţionare pentru activitatea desfăşurată,

- instrucţiuni proprii (SSM)  incomplete,

- neînscrierea în Registru a activităţii conform CAEN şi a locului de desfăşurare      activităţii zilierilor.

Completăm informaţiile privind constatările din Campania menţionată cu câteva date statistice referitoare privind activitatea zilierilor (pe baza extraselor transmise de angajatori în anul 2015):

- În luna septembrie 2015 au fost folosiţi la activităţi cu caracter ocazional 772 persoane care au prestat 5503 om-zile.

 - Cumulat de la începutul anului 2015 au prestat activităţi ocazionale 3425 de persoane (distincte) care au prestat 55542 om-zile, din care, pe domenii: 

- Agricultură : 22753 om-zile,

-  Silvicultură: 20753 om-zile,

-  Pomicultură şi Viticultură: 1139 om-zi

-  Zootehnie : 1203 om-zile

-  Spectacole : 910 om-zile,   etc.

829 vizite
Distribuie pe