Locale Altele
Vineri, 21 Septembrie 2018
Vin, 21 Sept 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Plante etnobotanice, între pro şi contra
Sergiu Lenghel  - Vineri, 5 Februarie 2010

După ce premierul Emil Boc a cerut vineri ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante etnobotanice cu efect halucinogen, indiferent dacă există sau nu aviz al Comisiei Europene, am încercat să aflăm opinia unor sătmăreni care se ocupă de această afacere.

 

Magazinele din oraş sunt frecventate de tinerii care vor să simtă efectul acestor plante, consumate în special alături de prieteni la diferite petreceri.

În magazinul de pe strada Mihai Viteazul, un tânăr care administrează împreună cu asociatul său o firmă în domeniu afirmă fără nicio reţinere că "premierul Boc e un tâmpit dacă face asta".

 

Legea împotriva etnobotanicelor ar trebui să fie gata până miercuri, după ce tot mai mulţi adolescenţi au decedat în ultima perioadă.

 

"Nu poţi interzice ceva ce nu poţi dovedi. Dacă unii şi-au pierdut viaţa, s-a întâmplat pentru că au exagerat. E specific celor din Sud, pentru că acolo au fost cele mai multe cazuri. Sunt nişte drogaţi care îşi injectează până şi sarea de baie în vene. În Ardeal, tinerii sunt mai conştienţi şi consumă în cantităţi mai mici. Nu am avut niciodată probleme cu clienţii mei. Îi văd când intră pe uşă, sunt veseli şi zâmbesc" - mărturiseşte tânărul, ce a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.

 

Acesta este de părere că alcoolul şi tutunul este mult mai nociv decât plantele etnobotanice, iar interzicerea acestora ar face ca totul să fie "pe ascuns".

 

"La milioanele de oameni care consumă alcool şi tutun de ce nu se gândeşte Boc? De aici se nasc crimele şi violurile şi mor unii, nu din consumul de plante etnobotanice. Dacă se întâmplă cumva să ajungă la spital, înseamnă că au consumat în exces" - adaugă tânărul.

 

Unul dintre adolescenţii care au intrat în magazin a cumpărat nişte iarbă "Bonzai" şi nu e prima oară. "Atâta timp cât nu creează dependenţă, ar trebui legalizate şi pentru consum. Prefer mai mult să fumez aceasta, decât să beau alcool" - afirmă un tânăr, care era însoţit de un prieten de-al său şi o fată. După ţinuta lor, aceştia erau studenţi, gen rebeli, care se distrează în grupurile lor şi încearcă să simtă euforia pe care le-o oferă aceste ierburi, cu menţiunea că acestea sunt vândute pentru a emana un miros plăcut şi intens, nicidecum pentru consumul propriu.

 

Ce părere aveţi despre intenţia premierului Emil Boc de a închide acest tip de magazine?

Tags: droguri  magazin  interzicere  
3133 vizite
Distribuie pe

Tineri prinși cu marijuana pe strada Henri Coandă
Vineri, 21 Septembrie 2018
Polițiștii de ordine publică au depistat substanțe psihoactive asupra unor tineri, pe raza municipiului Satu Mare. Joi, polițiștii Biroului de Ordine Publică...   continuare

Polițiștii sătmăreni au confiscat patru camioane pline cu lemne
Vineri, 21 Septembrie 2018
Polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au ridicat, miercuri, în vederea confiscării...   continuare

Volkswagen Caravelle furat din Belgia, oprit la PTF Petea
Vineri, 21 Septembrie 2018
Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea au depistat la controlul de frontieră un autoturism marca Volkswagen Caravelle ce figurează ca fiind furat din Belgia.   continuare

Fetiță de 10 ani accidentată grav la Petrești. A traversat neregulamentar.
Joi, 20 Septembrie 2018
Fetiță, de 10 ani, rănită grav în urma unui accident rutier produs din cauza unei traversări neregulamentare. Miercuri, în jurul orei 16.00, polițiștii Biroului Rutier...   continuare

A vrut să vireze neregulamentar și a făcut accident
Joi, 20 Septembrie 2018
Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Satu Mare au fost sesizați la data de 19 septembrie a.c., ora 06:35, despre faptul că pe DN 19 în localitatea Satu Mare a avut loc un eveniment rutier.   continuare