Locale Altele
Marti, 20 Martie 2018
Marti, 20 Mar 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Plante etnobotanice, între pro şi contra
Sergiu Lenghel  - Vineri, 5 Februarie 2010

După ce premierul Emil Boc a cerut vineri ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante etnobotanice cu efect halucinogen, indiferent dacă există sau nu aviz al Comisiei Europene, am încercat să aflăm opinia unor sătmăreni care se ocupă de această afacere.

 

Magazinele din oraş sunt frecventate de tinerii care vor să simtă efectul acestor plante, consumate în special alături de prieteni la diferite petreceri.

În magazinul de pe strada Mihai Viteazul, un tânăr care administrează împreună cu asociatul său o firmă în domeniu afirmă fără nicio reţinere că "premierul Boc e un tâmpit dacă face asta".

 

Legea împotriva etnobotanicelor ar trebui să fie gata până miercuri, după ce tot mai mulţi adolescenţi au decedat în ultima perioadă.

 

"Nu poţi interzice ceva ce nu poţi dovedi. Dacă unii şi-au pierdut viaţa, s-a întâmplat pentru că au exagerat. E specific celor din Sud, pentru că acolo au fost cele mai multe cazuri. Sunt nişte drogaţi care îşi injectează până şi sarea de baie în vene. În Ardeal, tinerii sunt mai conştienţi şi consumă în cantităţi mai mici. Nu am avut niciodată probleme cu clienţii mei. Îi văd când intră pe uşă, sunt veseli şi zâmbesc" - mărturiseşte tânărul, ce a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.

 

Acesta este de părere că alcoolul şi tutunul este mult mai nociv decât plantele etnobotanice, iar interzicerea acestora ar face ca totul să fie "pe ascuns".

 

"La milioanele de oameni care consumă alcool şi tutun de ce nu se gândeşte Boc? De aici se nasc crimele şi violurile şi mor unii, nu din consumul de plante etnobotanice. Dacă se întâmplă cumva să ajungă la spital, înseamnă că au consumat în exces" - adaugă tânărul.

 

Unul dintre adolescenţii care au intrat în magazin a cumpărat nişte iarbă "Bonzai" şi nu e prima oară. "Atâta timp cât nu creează dependenţă, ar trebui legalizate şi pentru consum. Prefer mai mult să fumez aceasta, decât să beau alcool" - afirmă un tânăr, care era însoţit de un prieten de-al său şi o fată. După ţinuta lor, aceştia erau studenţi, gen rebeli, care se distrează în grupurile lor şi încearcă să simtă euforia pe care le-o oferă aceste ierburi, cu menţiunea că acestea sunt vândute pentru a emana un miros plăcut şi intens, nicidecum pentru consumul propriu.

 

Ce părere aveţi despre intenţia premierului Emil Boc de a închide acest tip de magazine?

Tags: droguri  magazin  interzicere  
3047 vizite
Distribuie pe

A depășit neregulamentar și a intrat cu mașina într-o ambulanță
Luni, 19 Martie 2018
Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Satu Mare au fost sesizați la data de 16 martie a.c., despre producerea unui eveniment rutier între localitățile Botiz și Satu Mare. În urma cercetării la fața locului, polițiștii au constatat că un șofer, de 34 de ani...   continuare

Femeie accidentată. Șoferul a fugit de la locul faptei.
Luni, 19 Martie 2018
Duminică, polițiștii rutieri din cadrul Poliției oraș Negrești Oaș, în urma activităților specifice, au identificat un bărbat, de 39 de ani, din comuna Călinești Oaș, care în seara zilei sâmbătă, aflându-se la volanul unui autoturism a accidentat ușor o femeie, de 52 de ani...   continuare

I-au furat portofelul în timp ce se afla la cumpărături
Vineri, 16 Martie 2018
n urma sesizării primite de către polițiștii din cadrul Poliției oraș Tășnad, la data de 15 martie a.c., prin care o femeie, de 65 de ani, din Tășnad, reclama faptul că persoane necunoscute i-ar fi sustras portofelul în timp ce se afla la cumpărături...   continuare

Una din cinci țigări vândute la Satu Mare este de contrabandă
Vineri, 16 Martie 2018
O nouă campanie publică de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei a fost lansată vineri la Instituția Prefectului Județul Satu Mare, în parteneriat cu Poliția de Frontieră, Poliția Română și Direcția Generală a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală...   continuare

S-a ales cu dosar penal după ce a furat o bicicletă
Joi, 15 Martie 2018
Joi, polițiștii din cadrul Postului de Poliție comunal Cehal, au fost sesizați de către un bărbat, de 44 de ani, din aceeași comună, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras o bicicletă.   continuare