Locale Altele
Marti, 19 Iunie 2018
Marti, 19 Iun 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Plante etnobotanice, între pro şi contra
Sergiu Lenghel  - Vineri, 5 Februarie 2010

După ce premierul Emil Boc a cerut vineri ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante etnobotanice cu efect halucinogen, indiferent dacă există sau nu aviz al Comisiei Europene, am încercat să aflăm opinia unor sătmăreni care se ocupă de această afacere.

 

Magazinele din oraş sunt frecventate de tinerii care vor să simtă efectul acestor plante, consumate în special alături de prieteni la diferite petreceri.

În magazinul de pe strada Mihai Viteazul, un tânăr care administrează împreună cu asociatul său o firmă în domeniu afirmă fără nicio reţinere că "premierul Boc e un tâmpit dacă face asta".

 

Legea împotriva etnobotanicelor ar trebui să fie gata până miercuri, după ce tot mai mulţi adolescenţi au decedat în ultima perioadă.

 

"Nu poţi interzice ceva ce nu poţi dovedi. Dacă unii şi-au pierdut viaţa, s-a întâmplat pentru că au exagerat. E specific celor din Sud, pentru că acolo au fost cele mai multe cazuri. Sunt nişte drogaţi care îşi injectează până şi sarea de baie în vene. În Ardeal, tinerii sunt mai conştienţi şi consumă în cantităţi mai mici. Nu am avut niciodată probleme cu clienţii mei. Îi văd când intră pe uşă, sunt veseli şi zâmbesc" - mărturiseşte tânărul, ce a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.

 

Acesta este de părere că alcoolul şi tutunul este mult mai nociv decât plantele etnobotanice, iar interzicerea acestora ar face ca totul să fie "pe ascuns".

 

"La milioanele de oameni care consumă alcool şi tutun de ce nu se gândeşte Boc? De aici se nasc crimele şi violurile şi mor unii, nu din consumul de plante etnobotanice. Dacă se întâmplă cumva să ajungă la spital, înseamnă că au consumat în exces" - adaugă tânărul.

 

Unul dintre adolescenţii care au intrat în magazin a cumpărat nişte iarbă "Bonzai" şi nu e prima oară. "Atâta timp cât nu creează dependenţă, ar trebui legalizate şi pentru consum. Prefer mai mult să fumez aceasta, decât să beau alcool" - afirmă un tânăr, care era însoţit de un prieten de-al său şi o fată. După ţinuta lor, aceştia erau studenţi, gen rebeli, care se distrează în grupurile lor şi încearcă să simtă euforia pe care le-o oferă aceste ierburi, cu menţiunea că acestea sunt vândute pentru a emana un miros plăcut şi intens, nicidecum pentru consumul propriu.

 

Ce părere aveţi despre intenţia premierului Emil Boc de a închide acest tip de magazine?

Tags: droguri  magazin  interzicere  
3088 vizite
Distribuie pe

Bărbat accidentat ușor pe trecerea de pietoni pe B-dul Independenței
Luni, 18 Iunie 2018
Vineri, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Satu Mare au fost sesizați despre producerea unui eveniment rutier în urma căruia un pieton a fost accidentat.   continuare

Tractor căutat în Italia, descoperit la Petea
Luni, 18 Iunie 2018
Polițiștii de frontieră de la PTF Petea au descoperit pe sensul de intrare în țară, un tractor care figura ca fiind bun căutat pentru confiscare de către autoritățile din Italia.   continuare

Obiecte metalice vechi, susceptibile a fi de patrimoniu, descoperite în P.T.F. Petea
Vineri, 15 Iunie 2018
Polițiștii de frontieră din cadrul PTF Petea au descoperit, în mașina unui bărbat cu dubla cetățenie, română şi ucraineană, mai multe obiecte din metal susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național.   continuare

Noul pistol-radar a fost pus în funcțiune. Mai mulți șoferi vitezomani au rămas fără permis.
Joi, 14 Iunie 2018
În vederea asigurării unui climat rutier sigur, miercuri, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, și-au desfășurat activitățile pe toate arterele rutiere.   continuare

Inspectorii RAR și polițiștii au efectuat controale în Botiz și Ciuperceni
Miercuri, 13 Iunie 2018
Marți, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, au organizat și efectuat acțiuni rutiere pentru combaterea accidentelor...   continuare