Locale Altele
Miercuri, 19 Iunie 2024
Mie, 19 Iun 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Reţea de contrabandă, anihilată la Halmeu
Florin Răchitan  - Joi, 10 Iunie 2010

Adjunctul comandantului Poliţiei de Frontieră Satu Mare, Tiberiu Giurea, şi şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie, Stelian Călugăru, au prezentat joi, în cadrul unei conferinţă cazul unei reţele de contrabandişti anihilată în ziua anterioară la graniţa cu Ucraina.

Este vorba despre o grupare condusă de Adrian Jako, de 21 de ani (!!!) din Halmeu, care, împreună cu tatăl său, a pus bazele unei reţele ce a introdus ilegal în ţară, în ultimele luni, sute de baxuri de ţigări cu timbru fiscal ucrainean.

Sistemul lor se baza pe ceea ce credeau ei că e mituirea unor poliţişti de frontieră de la Halmeu, însă abia miercuri şi-au dat seama că în toate aceste luni au fost urmăriţi îndeaproape de autorităţi. Imediat după prima încercare de mituire în luna martie a acestui an, poliţistul de frontieră luat în vizor şi-a informat superiorii şi a depus denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie Satu Mare.

De atunci, sub conducerea DNA au fost derulate activităţi de documentare şi probare specifice, cu implicarea poliţiştilor de frontieră din Satu Mare şi Maramureş prin serviciile specializate în filaj, activitatea infracţională fiind monitorizată permanent.

În două ocazii, procurorii DNA au aprobat chiar livrări supravegheate prin care contrabandiştii au introdus în ţară 300 de baxuri de ţigări, oferind mai multor poliţişti de frontieră mită de 5.000 de euro şi 24.000 RON. Toţi poliţiştii de frontieră s-au autodenunţat şi au depus banii la dosarul cauzei.

Fără să bănuiască nimic, echipa lui Jako, formată din şase contrabandişti din Halmeu, Porumbeşti şi Cidreag, au făcut miercuri seara încă trei transporturi masive de ţigări ucrainene, marca Viceroy, totalizând nu mai puţin de 219 baxuri, adică aproape 110.000 de pachete. Pentru a "închide ochii", ei au promis poliţiştilor de frontieră care erau de serviciu în seara respectivă o mită în valoare de 9.000 de euro. Şi au intrat în capcană.


Poliţiştii de frontieră au declanşat o operaţiune de prindere în flagrant a contrabandiştilor în timp ce transportau o parte a cantităţii de marfă în remorca unui tractor, în zona localităţii Dabolţ. Pentru prinderea lor, poliţiştii de frontieră au făcut uz de armă, trăgând mai multe focuri în plan vertical.

Concomitent, procurorii, poliţiştii de frontieră şi jandarmii au efectuat percheziţii la opt case din Halmeu şi Porumbeşti. La locuinţa unuia dintre membrii reţelei au găsit restul baxurilor de ţigări, ce tocmai au fost aduse de la graniţă. În urma percheziţiilor au fost ridicate documente şi înscrisuri relevante în cauză, precum şi mijloacele tehnice pe care le foloseau contrabandiştii, inclusiv tractorul, cu remorcă cu tot.
 

Patru dintre membrii reţelei, inclusiv Adrian Jako şi tatăl său, sunt acum în arest pe 29 de zile, cazul fiind instrumentat acum de procurori. Un alt membru al reţelei este cercetat în stare de libertate, în timp ce un altul s-a îmbolnăvit subit şi este internat la Spitalul Judeţean.

Comisarul şef Tiberiu Giurea a remarcat faptul că toţi poliţiştii de frontieră cărora li s-a oferit mită s-au autodenunţat, în condiţiile în care asupra lor se exercită presiuni enorme din partea lumii interlope. Se pare că suma standard pentru mită este 50 de euro / bax, însă lucrurile au luat întorsături neaşteptate în ultima vreme.

Autorităţile care s-au ocupat de acest caz au constatat că ucrainenii nu prea mai au curajul să se apropie de frontiera comună, abandonând baxurile cu ţigări în tufişuri chiar pe teritoriul statului vecin, de unde le recuperează, de obicei, omologii lor români, cu riscul de a fi prinşi chiar de grănicerii ucraineni. Tocmai de aceea e "penurie de mână de lucru" în rândul contrabandiştilor, din ce în ce mai puţini asumându-şi asemenea riscuri crescute.

3017 vizite
Distribuie pe


Un sătmărean și-a luat țeapă de 18.000 de euro după ce a cumpărat o rablă de mașină de la bătrân din Botoșani
Încă o ”caravană românească a morții” oprită de vameșii maghiari la Csengersima
Cei trei interlopi au fost arestați. Mascații au blocat strada! VIDEO
Amendă de peste 1.000 de euro pentru un român care a vrut să treacă o mașină pe platformă prin vama maghiară
Mai aveau puțin până la pensie, dar s-a certat cu nevasta și a amenințat-o. Acum nu mai are voie să intre în casă
A vrut să treacă de vama maghiară cu o dubă trasă de altă dubă. Nu a trecut
Un oșan, care fugea de pușcărie, s-a gândit că cel mai bun loc unde să se ascundă de Poliție e acasă. Nu s-a gândit bine
Încă un ”trenuleț” blocat de vameșii maghiari înainte de a intra în România
Fraierul anului: a vrut să intre în țară pe la Vama Petea, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși avea mandat de arestare pe numele său
Între altar și escrocherii
A vrut să treacă o camionetă pe platformă prin vama maghiară. N-a reușit.
Polițiștii au găsit mașina Jmekerului cu Audi într-o șură
Permis de conducere fals cumpărat cu 500 euro
Platformă auto periculoasă oprită la Csengersima. Polițiștii maghiari nu au permis intrarea ei în România
Fraieri pe bandă rulantă la intrarea în țară. Condamnați la pușcărie pentru conducere fără permis, prinși la Vama Petea
Biuţa, „scăpat” de autorităţi
Radare fixe în cinci localităţi din judeţ
Şmecherii se plimbă cu maşinile pe gheaţa lacului Călineşti
Beat la volan, a intrat cu maşina într-o pompă de la benzinărie
Jaf armat la RDS - UPDATE