Locale Altele
Duminica, 24 Octombrie 2021
Dum, 24 Oct 2021
Șmecheri de Satu Mare - VIDEO
Ioana Gavrău  - Joi, 12 August 2010

Muncesc un an de zile în străinătate și vin acasă pentru a se da șmecheri cu mașinile lor decapotabile și cu mulți cai putere pe șoselele din Satu Mare.

Mii de sătmăreni s-au întors în localitățiile de domiciliu pentru a-și petrece concediul în familie și nu ratează niciun moment pentru a ieși în evidență. Prezența lor este vizibilă atât pe șoselele din județ și pe terasele din centrul orașului.

 

Nu puțini sunt însă cei care apasă mult prea tare pedala de accelerație și provoacă accidente foarte grave. Tocmai din aceste motive, pe parcursul întregii săptămâni, polițiștii sătmăreni desfășoară acțiuni ample de prevenire pe linie rutieră. „S-au întors foarte multe persoane care muncesc în străinătate, iar acțiunea de prevenire este necesară“, a spus inspectorul de poliție Ana Mălăescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare.

 

Nu scapă de radare

 

SM Online a însoțit joi un echipaj al Poliției Rutiere Satu Mare pe traseul Satu Mare – Drăgușeni  - Turulung – Vama. Solidaritatea șoferilor în trafic funcționează și în prezent, conducătorii auto fiind informați cu precizie despre locul în care staționează mașina poliției.

Cu toate acestea, au fost și șoferi mai puțin norocoși. O tânără recent venită din Italia a fost prinsă de radar rulând cu viteza de 97 km/h în localitatea Drăgușeni.

Ș
oferița grăbită a motivat că trebuie să ajungă de urgență la doctor, copilul ei fiind bolnav. A fost sancționată contravențional pentru depășirea vitezei legale în localitate și s-a ales și cu puncte de penalizare.

 

Centura – taxată de polițiști

 

Știm că este cald, centura de siguranță  incomodează uneori șoferii, iar într-o mașină decapotabilă este chiar deplasat să o folosești, cred unii. Un tânăr din  Tarna Mare a fost sancționat pentru că nu purta centura de circulație în decapotabila pe care o conducea. Spre mirarea tuturor, stranierul nu a opus rezistență, iar comportamentul lui a fost adecvat.


 

Tinerii, cei mai periculoși în trafic

 

Un sondaj de opinie realizat de Poliția Română arată că tinerii între 18 și 25 de ani sunt cei mai periculoși în trafic, fiind urmați de șoferii care conduc mașinile de serviciu fără a avea nevoie de atestat de profesionist. Pe locul al treilea sunt șoferii care au fost implicați în accidente de circulație. „Tinerii reprezintă o categorie de risc mai ridicat de accident, deoarece printre caracteristicile vârstei lor psihologice se regăsesc nevoia accentuată de a fi demonstrativi (de a demonstra că au o maşină performantă, că au calităţi de şoferi buni) şi subestimarea riscurilor asociate anumitor comportamente“, se arată în sondajul de opinie realizat pe un eșantion de 1500 de șoferi activi.

 

27 de morți în primele șapte luni

 

În 2010, în primele șapte luni ale anului, pe șoselele din județ au murit 27 de persoane, cu patru mai mulți decât în perioada similiară a anului 2009, iar numărul persoanelor accidentate grav este și el în creștere – 65.  Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Satu Mare, Ana Mălăescu, prima cauză a producerii accidentelor de circulație este neacordarea de prioritate pietonilor.

Ș
i conducerea imprudentă, respectiv neacordarea de prioritate au însângerat șoselele municipiului. Viteza excesivă a ucis trei persoane, iar alte patru au fost grav accidentate. În ceea ce privește categoriile de victime, statisticile arată că pasagerii au fost cei mai afectați, fiind urmați de pietoni și conducători auto.


În primele șapte luni s-au ridicat peste 2000 de permise, iar 10.000 de șoferi au depășit viteza limită legală.

 

țiva șmecheri de Satu Mare

 

S-au făcut remarcați prin gravitatea faptelor pe care le-au produs de-alungul anilor pe șoselele din județ, ajungând pe primele pagini ale cotidienelor locale, dar și centrale.

 

Darius Țânțaș, fiul omului de afaceri Vasile Țânțaș,  a provocat în toamna anului 2008 un grav accident de circulație, soldat cu moartea unei persoane. Acesta a condus cu viteză excesivă în localitatea Ciuperceni, pierzând controlul bolidului și omorând un alt participant la trafic, care circula regulamentar. În 2010, cauza lui a fost închisă, magistrații considerând că merită trei ani de închisoare, cu suspendare.

 

Ionel Rostaș, zis Biuța, a fost și el autorului unui grav accident de circulație, produs tot din cauza vitezei excesive. În 8 august 2009, având o alcoolemie de peste 1,4 mg/l în sânge, cu o viteză de peste 100 km/h, a intrat pe contrasens și s-a cioncnit aproape frontal cu o altă mașină care ieșea dintr-o intersecție.

În urma impactului, un tânăr de 19 ani, pasager în autoturismul condus de Biuța, a decedat la scurt timp după producerea accidentului. În momentul de față, cauza lui se află pe rolul instanței, el fiind cercetat în libertate.

 

Cel mai recent caz de grandomanie pe șoșea îi aparține unui tânăr venit din Italia, care a vrut să-și impresioneze iubita. Vasile Cionca, din Tarna Mare, a accidentat mortal pe trotuar două persoane din Turulung, după ce a pierdut controlul volanului, tot din cauza vitezei excesive. Acum se află în arestul IPJ Satu Mare și este cercetat pentru ucidere din culpă.

 

Dacă știți și alți șmecheri pe șosele, scrieți-ne la comentarii!
3543 vizite
Distribuie pe