Locale Altele
Duminica, 5 Iulie 2020
Dum, 5 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Fosta şefă a Vămii Halmeu, acuzată că şi-a cumpărat funcţia
DNA, Hotnews  - Joi, 3 Februarie 2011

Saptamana trecuta, DNA a inceput urmarirea penala impotriva fostei sefe a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Potrivit procurorilor, Nicoleta Dobrescu este acuzata ca in vara anului 2009 a colectat peste 130.000 de euro de la 11 persoane din Satu Mare, oameni de afaceri, administratori de magazine duty-free si contrabandisti de tigari, carora le-ar fi spus ca va folosi acesti bani pentru a cumpara functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Dobrescu s-a angajat ca dupa ce va fi numita in functie sa le restituie banii, respectiv sa le faciliteze realizarea unor acte de contrabanda. Se pare că în aceste demersuri ea a fost ajutată de doi oameni de afaceri şi un fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu.

 

Unul dintre oamenii de afaceri, care a şi fost reţinut joi de procurorii DNA pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, este milionarul clujean Florian Liviu, inclus în Top 300 Capital cu o avere estimată la 20 milioane de euro.

 

El este acuzat că i-ar fi promis Nicoletei Dobrescu, angajată atunci ca inspector vamal la Halmeu, că în schimbul sumei de 130.000 de euro, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Agenţiei Naţionale a Vămilor şi asupra vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), va rezolva delegarea temporară a acesteia în funcţia de şefă a Vămii Halmeu.

 

Ceea ce s-a şi întâmplat. Clujeanul şi-a primit banii, iar în data de 23 septembrie 2009, printr-un ordin semnat de presedintele ANAF, Dobrescu a fost numita temporar la conducerea Biroului Vamal Halmeu, functie pe care a ocupat-o pana in 24 februarie 2010. In perioada respectiva, magazinele duty-free din Vama Halmeu au vandut cantitati impresionante de tigari, care nu puteau fi justificate din punctul de vedere al traficului.

 

În primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, clujeanul Florian Liviu, cu complicitatea altui om de afaceri, Savu Ion, a pretins de la aceasta suma de 300.000 euro, promiţându-i că va fi numită din nou în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

 

Procurorii DNA l-au reţinut şi pe Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu, care a ajutat-o pe Nicoleta Dobrescu să adune cei 130.000 de euro de la cămătari şi de la contrabandişti de ţigări.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetata si in dosarul "Usturoiul", aflat pe rolul Serviciului teritorial DNA Oradea, dupa ce, alaturi de alti lucratori vamali, ar fi semnat declaratii vamale pentru un export fictiv de usturoi, in s-a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Sursa foto: Gazeta de Nord-Vest, Adevărul de Seară

2228 vizite
Distribuie pe