Un preot greco-catolic din Culciu Mare este acuzat de înșelăciune de mai multe familii din Satu Mare. Împotriva lui Ioan Boja s-a depus deja o plângere penală pentru înșelăciune și au fost pornite două acțiuni civile. Părintele susține că nu este dator nimănui și că instanța va decide cine are dreptate.
Părintele Boja Ioan (37 ani) slujește la Parohia din Culciu Mare, iar în timpul în care nu se află în altar ajută oamenii să obțină credite ipotecare prin franciza deschisă pe numele soției sale.
Folosindu-se de haina preoțească și de gradele de rudenii, respectiv prieteniile de familie, părintele greco-catolic a reușit să pună mâna pe niște bani care, în opinia păgubiților, nu i se cuvin.
Prima familie înșelată
Gheorghe și Viorica Ionaș susțin că au fost înșelaţi de preotul Boja, care trebuie să le restituie suma de 20.000 de euro, bani oferiți împrumut în anul 2008. Pentru că nu a reușit să-i recupereze, familia Ionaș a pornit o acțiune civilă împotriva preotului.
„
În data de 15 mai 2008 i-am împrumutat preotului suma de 10.000 de euro, iar în 27 mai 2008 alți 10.000 euro. Noi am scos credit pentru a ne extinde afacerea, o spălătorie auto, însă pentru că trebuia să așteptăm după niște autorizații, o parte din banii de credit nu i-am folosit. Preotul, cunoscându-ne în detaliu situația financiară, ne-a rugat să-i împrumutăm cei 20.000 de euro, obligându-se, conform contractelor, să îi restituie în 15 decembrie 2008, respectiv 31 decembrie 2008. Acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care l-am acționat în instanță“, a spus Gheorghe Ionaș, păgubit.
Rate mari la bancă Timp de doi ani de zile, păgubiții au încercat să-și obțină banii pe cale amiabilă.
„Am fost prieteni buni de familie. Am fost ca frații. Venea zilnic să-și spele mașina, chefuiam împreună. Din decembrie 2008 și până în octombrie 2010 ne-a tot amăgit cu banii, spunându-ne să mai avem răbdare pentru că are niște probleme și nu poate să ne restituie suma“, a spus Gheorghe Ionaș.
Cei din familia Ionaş sunt nevoiți acum să plătească rată lunară la bancă, o sumă de aproximativ 2000 lei, rămânând totodată cu spălătoria neterminată.
„Vreau doar să îmi primesc cei 20.000 de euro. Preotul susține că ne-a dat banii, însă nu există niciun act care să ateste acest lucru. Am avut încredere oarbă în el tocmai pentru că este preot. Cum să merg eu la biserică și să mă rog în fața lui Dumnezeu când slujitorul Lui înșeală oamenii?“, se întreabă Gheorghe Ionaș.
Văr primar și fin de cununie, înșelat de preot
Familia Ionaș nu este singura căreia părintele Boja îi este dator. Vărul lui primar și fin de cununie, Marcel Pop, a fost înșelat de preot. Bazându-se pe gradele de rudenie, pe încrederea pe care le-a insuflat-o haina preoțească, Marcel și Irina Pop, printr-o procură specială, l-au împuternicit pe popă să acceseze, în numele lor, un credit de 138.000 franci elveţieni, echivalentul a 73.000 euro. Cei doi au girat cu două apartamente, o garsonieră, locuințe care sunt pe cale să le fie luate de bancă din cauză că nu mai pot să plătească rata lunară.
„Suntem în pericol să rămânem pe drumuri. Am muncit 10 ani în Italia, fiecare dintre noi și-a luat apartament, iar acum suntem în situația în care abia putem să plătim 800 euro rată lunară după niște bani pe care nu i-am văzut niciodată“, a spus Irina Pop, o altă pagubită.
Creditul a fost scos în septembrie 2007 de la Volksbank, prin franciza soției preotului, Ioana Boja. În tot acel timp, familia Pop muncea în Italia, iar de toate documentele s-a ocupat părintele.
„Ne-a tot zăpăcit de cap să venim acasă, pentru că aici se fac bani. După multe insistențe, am hotărât să revenim în țară, creditul a fost scos, însă noi nu am văzut nici măcar un cent din acei bani. Trebuie să ne restituie 40.000 de euro cash. Mă doare că trebuie să plătesc rata de 800 de euro lunar după niște bani pe care nu i-am văzut niciodată. Este preot, văr primar cu soțul meu, naș de cununie, cum poate să ne înșele în acest mod?“, se întreabă, disperată, Irina Pop.
Până în ianuarie 2011, preotul Boja, în schimbul celor 40.000 de euro pe care trebuia să îi înapoieze, le-a propus celor doi diverse terenuri, însă oamenii nu au acceptat. Timp de un an de zile, părintele Boja a plătit rată la bancă după cei 40.000 de euro, iar păgubiții au achitat cealaltă parte de rată.
„
În luna ianuarie 2011 ne-a anunțat că nu ne mai restituie suma de 40.000 de euro, că el nu mai plătește nicio rată și că putem să îl dăm în judecată, amenințându-ne că oricum nu vom obține nimic, bazându-se pe cunoștințele sale de la Judecătorie“, a mai spus Irina Pop.
Cele două familii sunt conștiente de faptul că au semnat de comun acord, însă nu s-au gândit niciodată că un prieten bun de familie, respectiv un verișor primar și totodată un preot ar putea să facă așa ceva.
Marcel Pop si preotul Boja, în concediul din Italia
„Întotdeauna l-am răsplătit și abia acum îmi dau seama că el încerca să ne câștige încrederea. Pentru că s-a ocupat de scoaterea creditului, de toate actele noastre, l-am răsplătit cu o vacanță în Italia, împreună cu preotul venind și o altă familie influentă din Satu Mare. Nu ne-am uitat la bani, am avut de unde să suportăm toate plăcerile preotului. Am chefuit mult împreună, zilele de naștere ale copiilor le-am sărbătorit împreună, iar acum sunt nevoită să mă judec cu persoana care m-a înşelat și care slujește în Casa Domnului. Acesta nu este preot, este un escroc, un cămătar. Soțul meu a plecat în Italia pentru că nu mai avem bani pentru rată. Doarme în camion pentru a economisi fiecare cent“, a spus Irina Pop.
Cine este părintele Boja?
Părintele Boja Ioan are aproximativ 150 de enoriași în Culciu Mare. Până să apară problemele, popa se plimba prin oraș doar cu mașini de lux, autoturisme pe care le-a înstrăinat într-un final.
Până în septembrie 2001, popa avea pe nume un autoturism Audi 80, mașină pe care a vândut-o. Nouă ani mai târziu, părintele și-a vândut un alt autoturism, un Opel Astra Caravan, an de fabricație 1995. În 2009 părintele și-a vândut un BMW 560, an de fabricație 2004.
Părintele Boja se plimba prin oraș și cu un Mercedes Vito, an de fabricație 2006, însă și această mașină a vândut-o. La sfârşitul anului trecut Boja Ioan și-a înstrăinat și autoturismul BMW X3, an de fabricație 2005. În momentul de față, părintele se plimbă cu un VW Passat.
Câte proprietăți a avut pe nume?
Părintele Boja Ioan a avut pe nume foarte multe terenuri și case, majoritatea dintre ele fiind deja înstrăinate. Dintr-un salariu de preot de 600 lei părintele a reușit să-și cumpere un apartament pe strada Jocului din Micro 17, o casă pe strada Brâncoveanu, cu o suprafață de 60 mp, un apartament pe Mihai Viteazu în zona centrală a orașului Satu Mare . Pe numele lui au mai fost alte două case de pe strada Lucian Blaga, o casă în localitatea Cionchești şi mai multe terenuri.
Pe toate aceste bunuri, familia Ionaș a reușit să pună sechestru asigurator pentru recuperarea celor 20.000 de euro. Aceasta a obţinut şi poprire pe salariul de preot.
„Nu știu cum ne vom recupera acești bani, pentru că toate bunurile lui sunt girate la bancă. Noi am început procesul, am observat că încearcă să caute martori mincinoși, nu știm până unde va mai merge acest om care susține că are frică de Dumnezeu“, a spus Gheorghe Ionaș.
Două familii lăsate pe drumuri
Părintele Boja nu se află la prima ispravă de acest gen. În anul 2009 a lăsat două familii pe stradă, oameni care acum stau în chirie. Una dintre persoanele înșelate este un alt văr primar al preotului, care și-a pierdut casa după ce a fost executat silit de popă.
„M-a lăsat fără casă, fără masă, pe drumuri cu doi copii. Soția m-a părăsit din cauza lui. Acum, verișorul meu, preotul Boja, încearcă să mă convingă să depun mărturie mincinoasă împotriva lui Gheorghe Ionaș. Acesta vrea să declar în favoarea lui că am fost de față când le-a dat banii, însă eu sunt om cu frică de Dumnezeu și nu pot să fac acest lucru“, a spus Dănuț Ardelean, unul dintre păgubiţi.
Ce spun superiorii ierarhici ai preotului?
Părintele Ioan Boja nu a dorit să facă declarații publice. Acesta a menționat că nu este dator numănui și că instanța va face dreptate. Superiorul ierarhic al acestuia, protopopul greco-catolic de Satu Mare, Dumitru Roman, susține că el nu poate lua măsuri.
„Dacă sunt adevărate aceste reclamații, pot spune că nu este moral și nici creștinesc ce se întâmplă. Este neplăcută situația, însă eu nu pot lua nicio măsură. Episcopul are dreptul să ia măsuri“, a spus protopopul de Satu Mare, Dumitru Roman.
Pe numele preotului Ioan Boja s-a depus o plângere și la Protopopiat, reclamație care urmează să fie trimisă Episcopiei din Maramureș. „A fost o doamnă, Irina Pop, care a depus o reclamație. Până în momentul de față nu am mai avut probleme cu preotul Boja“, a mai spus protopopul Dumitru Roman.