Locale Altele
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Oct 2021
Jandarmeria pe înțelesul tuturor
Veronica Hodas  - Joi, 10 Octombrie 2013

Jandarmii sătmăreni au lansat joi, campania „Jandarmeria pe înțelesul tuturor”. Campania a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat primarul municipiului Dorel Coica, inspectorul șef Inspectoratului de Jandarmi Satu Mare, Gheorghe Avram, purtătoarea de cuvânt a IJJ, Camelia Lucuț, jandarmi din cadrul unității, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Mariana Roman și inspectorul școlar Crina Leș.

 


Campania „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”! s-a născut din  nevoia de informare a opiniei publice  referitor la  rolul  pe care îl are Jandarmeria în general şi instituţia Jandarmeriei Satu Mare, în special în respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. De asemenea durata acestei campanii este de 1 an.

 

Scopul  acestei campanii constă în informarea cetăţenilor indiferent de vârstă, naţionalitate, zonă geografică, mediu social, etnie, educaţie, religie sau profesie, în legătură modul activ în care această instituţie se implică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

 

Prin această campanie se dorește informarea cetățenilor asupra tipurilor de misiune pe care Jandarmeria le îndeplinește pentru siguranța și în folosul cetățenilor atât la nivel local, cât și în afara granițelor țării.

 

„Dorim să aducem instituţia mai aproape de cetăţeni, deoarece noi suntem în slujba acestora şi dorim să fim înţeleşi aşa cum trebuie. Vrem să fie eliminată acea imagine a jandarmului cu bâta şi cu ciomagul”, a declarat șeful IJJ, Gheorghe Avram.

 

Un obiectiv important al acestei campanii îl reprezintă iniţierea unui dialog deschis cu Organizaţiile Neguvernamentale, formatorii de opinie şi reprezentanţi ai mass-mediei în legătură cu problematica respectării drepturilor omului.

 

Campania este structurată pe trei componente: una de informare, una de prevenire şi una de dialog social.

 


Prima etapă a campaniei este cea de prevenire şi are drept public ţinţă elevii din judeţul Satu Mare. Inspectorul general al ISJ, Mariana Roman a declarat că toți elevii județului vor fi implicați în această campanie. „ Susțin campania pentru că noi conștientizăm că aceste acțiuni de prevenire în rândul tinerilor sunt binevenite. În această campanie sunt implicați toți elevii județului Satu Mare”, a spus inspectorul școlar general.

 

Prima etapă, organizată sub sloganul „Stop violenţei şi discriminării în şcoli!” se va desfăşura sub forma mai multor activităţi preventive şi se va organiza un concurs tematic destinat tuturor elevilor judeţului Satu Mare.

 

De asemenea, se vor aborda teme legate de violenţă, despre cauzele comportamentului violent şi despre efectele pe termen scurt, mediu şi lung. La clasele de gimnaziu şi de liceu se vor aborda aspecte legate de răspunderea minorului.

 

In etapa următoare se va discuta cu elevii liceeni despre orientarea şcolară şi profesională, despre şcolile militare de învăţământ. Activităţile vor fi diferenţiate pe grupuri de vârstă, la fel si materialele promotionale.

 

În următoarele zile se va desfăşura o întâlnire cu coordonatorii de proiecte din şcolile din judeţul Satu Mare, în cadrul căreia aceştia vor fi informaţi asupra  obiectivelor proiectului, urmând ca fiecare să  implementeze proiectul  în şcoala din care provine.

 

Prima parte a campaniei cuprinde pe lângă activităţile preventiv-educative şi un concurs tematic, în care elevii vor fi invitaţi să se exprime în scris –cei mari şi prin desen cei mai mici asupra  misunilor Jandarmeriei sau  asupra aşteptărilor pe care le au de la jandarmi .

 

Pentru elevii de liceu Jandarmeria pregăteşte componenta de orientare  profesională, prin recrutare pentru instituţiile militare de învăţământ.

 

Organizatorii sunt Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Primăria municipiului Satu Mare şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Satu Mare.

1229 vizite
Distribuie pe