Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
Liceul Reformat şi Colegiul „Kolcsey Ferenc” fac schimb de clădiri
Stela Tudor, Florin Răchitan  - Marti, 31 Martie 2009

Prin semnarea unui protocol în biroul primarului Iuliu Ilyes s-a pus capăt, luni, conflictului care a măcinat în ultimii ani comunitatea maghiară din Satu Mare.

Este vorba despre o înţelegere privind un schimb de clădiri între Liceul Reformat şi Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc”, în condiţiile în care Biserica Reformată a recâştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra clădirii în care şi-a desfăşurat până acum activitatea liceul laic al maghiarilor, CN „Kolcsey Ferenc”. 

 

Protocolul privind procedurile, termenele de predare şi utilizarea ulterioară a clădirilor Colegiului Naţional „Kölcsey Ferenc”, Şcolii ajutătoare pentru surdo-muţi şi a clădirii unde funcţionează în prezent Liceului Teoretic Reformat din Piaţa Păcii – fostul sediu al Liceului Sanitar, a fost semnat luni în cadrul unei întâlniri la care au fost prezenţi primarul Iuliu Ilyes, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Árpád, locţiitorul inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, episcopul delegat al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Csüry István, protopopul reformat de Satu Mare, Sipos Miklós, preotul reformat de la Biserica cu Lanţuri, Korda Zoltán, consilierul pe probleme de educaţie şi învăţământ de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, Tolnay István, directorul general, respectiv directorul adjunct al Liceului Reformat, Szilágyi Éva şi Boga Ferenc, precum şi directorul general al Colegiului Naţional „Kölcsey Ferenc”, Elek Imre.

 

Cu excepţia reprezentantului Colegiului Naţional „Kölcsey Ferenc”, care a afirmat că nu are acordul colegilor şi al părinţilor elevilor care frecventează această şcoală,  protocolul a fost semnat de către toţi ceilalţi participanţi şi produce efecte legale şi practice din momentul semnării lui.

 

Conform protocolului, Şcoala Ajutătoare pentru surdo-muţi - aflată în subordinea Consiliului Judeţean - se va muta, în cursul vacanţei de vară, în clădirea reamenajată a Liceului MIU din Satu Mare. În clădirea actuală a Şcolii Ajutătoare vor fi efectuate reabilitări în cursul acestui an, cu contribuţia financiară a Bisericii Reformate.

 

Liceul Reformat urmează să-şi înceapă activitatea din anul şcolar 2009-2010 în clădirea actualului Colegiu Naţional „Kölcsey Ferenc”, mutându-se aici cu administraţia şi un efectiv de 12 clase. Aripa nouă va rămâne în continuare la dispoziţia  Colegiului Naţional „Kölcsey Ferenc”, apoi, în anul următor, această instituţie îşi va continua activitatea în sediul renovat al actualei Şcoli Ajutătoare şi în actualul sediu al Liceului Reformat – fostul Liceu Sanitar.

Tags: kolcsey  liceu  reformat  schimb  cladiri  
5347 vizite
Distribuie pe