Locale Altele
Sambata, 12 Iunie 2021
Sam, 12 Iun 2021
Majoritatea directorilor de şcoli au rămas în funcţii, prin detașări
Florin Răchitan  - Marti, 23 August 2016

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare a validat nominalizările pentru ocuparea, prin detașare în interesul învățământului, a funcțiilor de conducere în unitățile de învățământ, respectiv a funcțiilor de îndrumare și control din cadrul inspectoratului școlar județean, neocupate prin concurs.

La nivelul reţelei şcolare din judeţul Satu Mare, care cuprinde aproximativ 150 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, pentru 31 de cadre didactice, care au ocupat funcții de directori/directori adjuncți în anul școlar 2015-2016, nu s-a acordat prelungirea detașării în interesul învățământului, fie la cerere, fie pe motiv de pensionare sau desfiinţarea funcţiei de director adjunct din cauza reducerii numărului claselor în şcolile respective.

În locul acestora au fost detaşate alte persoane, astfel că nici un post de director sau director adjunct de şcoală nu a rămas vacant în judeţul Satu Mare. Teoretic nu, dar e un secret cunoscut de toată lumea că cel puţin o parte din acest posturi sunt negociate şi împărţite pe criterii politice, o practică ce durează de mulţi ani de zile, de când nu au mai fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor respective.

În urmă cu patru zile, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, anunţa că, după ce a fost informat despre unele nereguli în numirea prin detaşare a directorilor de şcoli (fără să precizeze vreun judeţ anume n.r.), va trimite propriul corp de control pentru a verifica aceste sesizări şi pentru „a lua măsuri ferme” acolo unde se va constata că inspectorii şcolari numesc directorii pe alte criterii decât cele de competenţă şi integritate.

De asemenea, cu trei săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, ministrul Educaţiei anunţă că se vor organiza concursuri pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli „în cel mai scurt timp”, astfel încât „să punem capăt practicilor care, an de an, au afectat profund şcoala”. 

Tags: detasare  directori  scoli  
1384 vizite
Distribuie pe