Locale Altele
Miercuri, 18 Mai 2022
Mie, 18 Mai 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Week-end plin cu acțiuni ecologice în județul Satu Mare
Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare  - Duminica, 25 Septembrie 2016

Cu ocazia evenimentelor ecologice - Ziua Europeană fără maşini şi Ziua Mondială a Curăţeniei, respectiv Programul Let"s do it România - Agenţia pentru Protecţia Mediului în parteneriat cu cu Instituția Prefectului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Satu Mare, Primăria Odoreu, Liceul de Artă Aurel Popp, Asociația Nomad Kajak și Centrul de Recreere ,,Kentaur” din Atea, Transurban Satu Mare a desfăşurat sâmbătă, începând cu ora 9.00 până seara la ora 20.00 ample acțiuni ecologice care au fost recompensate de comunitatea sătmăreană prin partciparea numeroasă.

Peste 200 de sătmăreni de toate vârstele, unii pe jos alţii cu bicicletele, cu căruţele sau cu autobuze au aşteptat cu nerăbdare să fie parte la manifestările oferite de organizatori.

Startul acţiunilor s-a dat la ora 10.00 la Mărtineşti, pe amplasamentul viitoarei zone de picnic a comunei Odoreu, unde primarul Dumitru Pop, în calitate de gazdă, a salutat participanţii, după care directorul APM Elisabeta Bekessy, organizatoarea manifestărilor, a prezentat semnificaţiile evenimentelor ecologice, punctând faptul că toate acţiunile care s-au desfăşurat la Mărtineşti reprezintă piatra de temelie a viitoarei zone de picnic care se va realiza cu respectarea prevederilor Legii Picnicului şi a cărei predare oficială va avea loc în 2017 cu ocazia celor două  evenimente ecologice -  Ziua Europeană fără Maşini şi Ziua Mondială a Curăţeniei.

Au urmat luări de cuvânt ale oficilităţilor: din partea Instituţiei Prefectului, managerul public Cristian Mariţa a transmis mesajul prefectului Radu Bud, a urmat Mariana Săsăran din partea ISJ Satu Mare, apoi Raluca Mocanu din partea CCR Logistics SRL Bucureşti.

Primul moment al festivităţilor a fost un program artistic susţinut de Liceul de Artă Aurel Popp, după care pe malul Someşului s-a dat startul concursului de pictură cu participarea a 12 tineri de la acest liceu.

Elisabeta Bekessy a prezenat succint modul în care s-a desfăşurat în anul şcolar 2015-2016 competiţia ,,Cel mai tare la reciclare”, după care a urmat prezentarea mijloacelor de transport pe apă realizate din flacoane de plastic de către şcolile câştigătoare ale competiţiei şi anume: Şcoala Gimnazială Valea Vinului, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Şcoala Gimnazială Avram Iancu, Şcoala Gimnazială nr.3 Carei şi Liceul de Artă Aurel Popp. Lucrările echipajelor au fost recompensate cu diplome şi tichete valorice oferite de Centrul de recreere Kentaur din Atea.

În urma evaluării cantităţilor de deşeuri reciclabile colectate în anul şcolar 2015-2016 şi predate la reciclare,  în cantitate de 72,5 tone, Instituţia Prefectului, ca apreciere a  muncii susţinute şi a efortului depus de comunitatea sătmăreană în domeniul gestiunii deşeurilor, a oferit distincţii pentru Şcoala anului, Localitatea anului şi Colectorul anului, distincţii materializate prin câte o plachetă din ceramică şi diplome de onoare.

Astfel, Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Satu Mare a fost desemnată Şcoala anului, primarul Kiss Zoltan a preluat distinţia Localitatea anului, acordată comunei Berveni şi nu în ultimul rând firma ALPIN SRL Satu Mare a fost desemnat Colectorul anului, distincţie preluată de Marcel Mărculescu.

În semn  de apreciere la adresa colectivului APM, Instituţia Prefectului a oferit insituţiei placheta APM preluată de conducătorul instituţiei, Elisabeta Bekessy.

Şcolile câştigătoare şi şcoala anului vor beneficia de o excursie la Vasarosnameny - Ungaria în week-end-ul următor.

A urmat lansarea pe Someş a mijloacelor de transport realizate de tineri din materiale reciclabile alături de caiacele Asociaţiei Nomad Kajak, care au dus pe Someş mesajele evenimentelor.

Strădania viitorilor oameni de artă a fost motivată cu diplome şi o excursie gratuită la Tabăra Ecologică de la Tarna Mare, urmând ca cele 12 picturi să fie expuse la Complexul de educaţie ecologică Casa Verde  din Grădina Romei.

Cu sprijinul Centrului de Recreere Kentaur din Atea, mulţi tineri, în special copii, au practicat călăritul având la dispoziţie un cal de rasă şi mersul cu căruţa trasă de un ponei. Momentul final al acţiunilor de la Mărtineşti a fost masa câmpenească oferită de Primăria Odoreu.

În contextul programului Let"s do it România, în perioada premergătoare evenimentelor, reprezentanţii primăriei Odoreu împreună cu cetăţenii care beneficiază de ajutor social au ecologizat zona , acţiune care a fost continuată de colectivul APM prin colectarea deşeurilor reciclabile rezultate în urma manifestărilor, pentru care au fost amenajate două puncte de colectare dotate cu containere speciale pentru hârtie, plastic şi sticlă.

Suita acţiunilor a continuat la ora 14.00, când Elisabeta Bekessy a dat startul mersului cu bicicletele de la cap Pod Golescu, pe mal stâng Someş, de unde un număr de circa 50 de bicicilişti s-au deplasat la Oar, unde , la trecerea de fronfieră au întâmpinat un număr de 80 de biciclişti din Ungaria însoţiţi de Meszaros Imre, reprezentantul Ministerului Dezvoltării din Ungaria şi Dienes Csilla, primarul comunei Szamossalyi din Ungaria. Delegaţia a fost întâmpinată şi de Iuliu Ilyes, primar al comunei Vetiş, precum şi de consilieri locali şi judeţeni.

După servirea gogoşilor tradiţionali oferiţi de primăria Vetiş, caravana şi-a continuat drumul spre Satu Mare, unde la intrarea în Palatal Administrativ au fost primiţi de Tamas Altfater – subprefectul judeţului Satu Mare, Csaba Pataki - preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Rus – vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi Adrian Albu - viceprimarul municipiului Satu Mare.

A urmat apoi în sala mică al Consiliului Judeţean un dialog între oficialităţi, ocazie cu care Csaba Pataki a subliniat importanţa realizării de pontoane şi zone de agrement de-alungul râului Someş, pentru care APM Satu Mare a şi realizat studiile necesare şi totodată importanţa legării celor două cursuri de apă Someş şi Tur prin piste pentru biciclişti prin proiecte cu finanţare europeană, pentru care a purtat deja discuţii cu câţiva primari.

După dialogul constructiv a urmat vizitarea Catedralei Romano Catolice, unde delegaţia a fost primită de preotul paroh Harsvalvi Otto, a urmat apoi vizitarea Bisericii cu Lanţuri, unde preotul Kaszanicki Csongor a prezentat istoricul bisericii, apoi a urmat Turnul Pompierilor şi nu în ultimul rând delegaţia a vizitat şi Teatrul de Nord unde directorul administrativ Stier Peter a oferit vizitatorilor clipe de neuitat prin prezentarea clădirii reabilitate.

La finalul manifestărilor, Meszaros Imre a mulţumit organizatorilor pentru primirea făcută şi ne-a asigurat de sprijinul Ministerului Dezvoltării în organizarea altor acţiuni commune în beneficiul mediului. 

Tags: actiuni  ecologice  protectie  mediu  
1317 vizite
Distribuie pe