Locale Altele
Vineri, 17 Septembrie 2021
Vin, 17 Sept 2021
Mihai Eminescu a fost omagiat la liceul care îi poartă numele
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare  - Vineri, 13 Ianuarie 2017

Vineri, începând cu ora 10.50, lângă bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în holul de la intrare în Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, s-a desfășurat un moment artistic pentru a celebra ziua poetului național Mihai Eminescu, născut acum 167 de ani.


Momentul artistic a fost organizat de catedra de Limba și literatura română a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare și de Echipa Multitouchcnme. Elevii au recitat poezii și au interpretat cântece pe versuri care fac parte din opera eminesciană.

Eleva Maria Silvia Ruba din clasa a IX-a D, câștigătoarea din acest an a marelui premiu a Concursului județean de recitare și interpretare „Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu…”, ediția a IV-a, a interpretat poezia Doina, de Mihai Eminescu. Eleva a fost coordonată de prof. Dorina Ziman.


Corul de elevi ai clasei a V-a, pregătit de prof. Adriana Moldovan, a interpretat cântecul Ce te legeni. 

Duetul format din elevii Tudor Văleanu, din clasa a XII-a D, și Carina Vaida, din clasa a XII-a F, a interpretat cântecul Stelele-n cer. Elevii sunt coordonați de prof. dr. Georgeta Cozma.

Eleva Coralia Lipcei din clasa a X-a F, coordonată de prof. Laura Pintea,  a recitat poezia O, te-nsenină.


Din clasa a XI-a B, eleva Jurguț Luiza, coordonată de prof. Delia Seicean, a interpretat poezia Mortua est.

Grupul folk Gala al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, coordonat de prof. Carmen Bratosin, interpretează cântecul Odă (în metru antic).

Au fost prezenți iubitori de cultură, de frumos, de muzică și de poezie eminesciană.

Începând de azi, 13 ianuarie a.c. ora 13, până duminică, 15 ianuarie a.c. ora 21, se desfășoară on-line  (https://www.facebook.com/events/1205084449583058/?active_tab=discussion) evenimentul aniversar intitulat Dor de Dor – Ziua Culturii Naționale, organizat de Echipa Multitouchcnme și Atelierul Transdisciplinar al Centrului Județean de Excelență Satu Mare, ambele coordonate de prof. dr. Georgeta Cozma, și Catedra de Limba și literatura română a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

Vă invităm să vizitați pagina care cuprinde imagini și texte din opera eminesciană și despre viața și opera poetului nostru național.

 

 

Tags: mihai eminescu  moment artistic  
2268 vizite
Distribuie pe
Dorel Erdei
Ce ma mir eu e ca inca n-au facut si o manifestatie....nu-l vrem pe Eminescu, a murit de sifilis, militam pentru drepturile Veronicai Micle, ce vina a avut ca l-a iubit si a infectat-o? Ar trebui sa-i faca un proces de condamnare post mortem . Nu m-as mira...Da cine stie, poate la anuuu o s-o traim si pe asta.
2017-01-15 18:55:53
Erdei Dorel
Oare de ce o fi scris poezii Eminescu? Pentru a fi citite? Pentru a fi cantate? Pentru a fi depozitate? Io le-as depozita, pana se va naste o generatie interesata sa le citeasca. Aceasta generatie, cu toate iile si cantarile, nu citesc poezii, nu le simt, eventual smulg poezia de oriunde s-ar afla...O poezie e precum o sculptura, e inauntru in fiinta umana precum e sculptura in piatra. Odata, in vremuri normale, poetii si sculptorii scoteau frumusetea din piatra sau de pe bolta cereasca pentru a o scrie , pentru a o sculpta si pentru a le lasa ggeneratiilor ce vin surse de inspiratie pentru alte sculpturi, pentru alte poezii. Din pacate, mari sau mici, generatiile actuale smulg poeziile din locul lor intim, sparg sculptura in inima pietrei, pentru a face sigur un lucru: pentru a sarbatori Moartea lui Eminescu. Doar asta le place in intreaga comemorare a poetului...
2017-01-15 18:32:30