Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Polițiștii au desfășurat activități preventiv-educative pe linia violenței domestice la Tășand
Poliția Satu Mare  - Miercuri, 14 Iunie 2017

Violența în familie, deși este o realitate a timpurilor actuale, un aspect problematic și des întâlnit în comunitatea noastră, este considerată un subiect „tabu”, ce privește exclusiv  membrii familiei, fără a ieși nimic la iveală dincolo de pereții casei.

Actele de violență se petrec într-un mediu intim, privat, fiind puțin vizibile, prea puțin accesibile cunoașterii membrilor comunității. Mentalitatea aceasta, ideile preconcepute sunt adânc înrădăcinate în conștiința femeilor care au trăit alte vremuri și au fost educate într-o altă manieră .

Dorința de a limita fenomenul prin cunoașterea caracterului penal al agresiunilor în familie, înlăturarea unor mituri și prejudecăți referitoare la diferențele de gen și implicit a toleranței față de aceste manifestări, precum și încurajarea victimelor în a raporta abuzurile sunt doar câteva aspecte care au stat la baza lansării, în luna februarie, a Campaniei ”Aripi Frânte” de prevenire a violenței în familie,  inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române și Asociația „Necuvenite” și derulată la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității.

Polițiștii sătmăreni și-au propus ca o prioritate prevenirea fenomenului axat pe violența în familie, abordând problematica atât din perspectiva modalității de manifestare, cât și din perspectiva cadrului legislativ care o reglementează.

Întâlnirile realizate cu beneficiarii campaniei – femeile (potențiale victime și victime ale violenței domestice) și tinerii de ambele sexe cu vârste între 14 – 35 ani – s-au dovedit a fi adevărate surse de informații, luând forma unor discuții interactive în care cei prezenți au împărtășit din experiențele lor de viață.

Marți, în localitatea Tășnad, ofițerii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității – subcomisar Felicia Hrihorișan și inspector principal Lavinia Chiorean împreună cu polițistul de proximitate  din cadrul poliției orașului Tășnad – agent șef principal Victor Lazăr – au desfășurat activități preventiv – educative pe tema violenței  domestice, în două societăți comerciale Samos Shoes TĂȘNAD SRL și ADONTRADENET TĂȘNAD.

Întâlnirile s-au derulat sub forma unor sesiuni de informare referitoare la problematica violenței în familie finalizate cu  dezbateri pe acest subiect și oferirea de către polițiști a unor răspunsuri clare, argumentate juridic  la întrebările țintite. Scopul sesiunilor organizate s-a axat atât pe  cunoaşterea şi recunoaşterea faptelor ce intră în sfera violenţei în familie, a prevederilor legale aferente acestui domeniu, dar  și pe  promovarea drepturilor victimelor violenţei domestice,  inclusiv a posibilităţii de a obţine ordin de protecţie,  a egalităţii între femei şi bărbaţi şi combaterea stereotipurilor de gen.

Celor  148 de beneficiari, majoritatea femei, li s-au expus prin exemple concrete formele de manifestare a violenței în familie, pornind de la violența fizică - cea mai des întâlnită, continuând cu violența socială, economică, spirituală și finalizând cu violența psihică și sexuală – forme des întâlnite în familii, dar care nu sunt sesizate autorităților competente din cauza emoțiilor, sentimentelor ce le însoțesc, cum ar fi  frica/teama de amenințări, rușinea,dar și din cauza unor idei preconcepute înrădăcinate în conștiința victimelor.

S-a insistat și pe consecințele nefaste ale violenței în familie, pe principalele cauze care generează actele de violență intrafamilială, dar mai ales pe cadru legislativ care reglementează domeniul violenței în familie, mesajul transmis axându-se pe faptul că există o soluție pentru a „SPUNE NU VIOLENȚEI ÎN FAMILIE”, mesaj ce se dorește a fi transmis prin intermediul participanților, publicului larg.

La sfârșitul întâlnirilor, au fost distribuite celor prezenți  materiale informativ preventive, respectiv broșurile ”Ghidul Siguranței pentru Victimele Violenței În Familie” și afișele care popularizează ideea de a ”cere ajutor!” în cazul în care ești victimă sau martor al violenței intrafamiliale.

Tags: activitati preventiv informative  violenta domestica  tasnad  
1560 vizite
Distribuie pe