Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bilanț și oferta academică pentru noul an universitar la UV ”Vasile Goldiș” Satu Mare
Florin Răchitan  - Marti, 11 Iulie 2017

Reprezentanții conducerii filialei sătmărene a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” au prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activităților didactice și de cercetare științifică realizate în cursul anului universitar ce tocmai s-a încheiat, precum și oferta academică pentru noul an universitar.

Directorul filialei, conf. univ. dr. Vasile Lazăr, și colegii săi, conf. univ. dr. Olimpia Neagu și conf. univ. dr. Mircea Teodoru, au subliniat importanța păstrării rolului de ”Universitate de Acasă”, care îi determină pe tinerii sătmăreni să rămână în județ pentru a-și finaliza studiile superioare și a-și începe carierele aici, contribuind astfel la dezvoltarea comunității locale.  

Activitate didactică

În cursul lunilor decembrie 2016 și ianuarie 2017, universitatea a fost evaluată instituțional de către o autoritate externă în domeniu, și anume AHPGS din Germania. Experții acestei agenții au vizitat filiala Satu Mare, au stat de vorbă cu studenții, cadrele didactice, autoritățile locale, reprezentanții mediului local de afaceri și au vizitat spațiile de învățământ.

Rezultatele finale ale evaluării au sosit în cursul lunii iunie, filiala bucurându-se de unele dintre cele mai bune aprecieri din partea experților, atât pentru activitatea didactică și de cercetare, cât și pentru relația cu studenții, colaborarea cu autoritățile locale și cu mediul de afaceri.

Două din studentele filialei, de la specializările Marketing și Contabilitate și Informatică de Gestiune, beneficiază de burse ERASMUS la universități din Ungaria (Budapesta și Debrecen), pe durata semestrului II.

În luna martie 2017, Filiala Satu Mare a primit vizita conducerii Universității Semmelweis din Budapesta în scopul de a identifica și creiona posibilități de colaborare pe teme biomedicale dintre cele două universități, în interesul dezvoltării comunității științifice și academice din Satu Mare.

În luna aprilie a avut loc lansarea ”Centrului de testare lingvistică Anglia Examinations” adresat studenților filialei, elevilor și profesorilor din liceele sătmărene și tuturor celor interesați de dezvoltarea abilităților lingvistice și certificarea competențelor de limbă engleză.

În perioada 30 iunie - 1 iulie la filiala Satu Mare s-a desfășurat examenul de finalizare a studiilor de licență la specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, cu rezultate foarte bune. În perioada 12-13 iulie 2017 se desfășoară la filiala Satu Mare examenul de finalizare a studiilor de licență, la specializările economice: marketing și contabilitate și informatică de gestiune.

Activitatea de cercetare științifică

În luna octombrie 2016, filiala Satu Mare a organizat în parteneriat cu Institutul de Prognoză Economică a Academiei Române cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale ”Dezvoltare regională sustenabilă prin inovare, competitivitate și capital uman”.

În luna aprilie 2017 s-a organizat cea de-a doua ediție a Simpozionului Internațional ”Cercetarea științifică în sprijinul dezvoltării locale sustenabile”, care a reunit peste 40 de lucrări ale cercetătorilor din județele Satu Mare și Maramureș.

S-a depus un proiect pentru a obține finanțarea stagiilor de practică și orientarea profesională a studenților prin Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Este în curs de desfășurare proiectul de cercetare științifică ”Resursele naturale și dezvoltarea durabilă în Țara Oașului”, în cadrul căruia s-au elaborat articole științifice publicate în reviste de prestigiu în țară și străinătate, membrii echipei de proiect participând la conferințe internaționale organizate în țară și străinătate (București, Pitești, Tg. Jiu). O parte a echipei de proiect va participa în zilele următoare la o conferință internațională în domeniu, în Grecia.

În luna mai, în ziua în care fondatorul filialei sătmărene a Universității de Vest ”Vasile Goldiș”, profesorul Gavril Ardelean, ar fi împlinit 75 de ani, colegii acestuia au organizat, in memoriam, Simpozionul științific internațional „Funcția socio-economică a cercetării științifice în domeniul biologiei”, prilej cu care s-a lansat și ultima operă a distinsului profesor: „Patrimoniul natural al Sălajului”.

În luna iunie 2017, conducerea filialei a efectuat o vizită la Universitatea Națională din Ujgorod - Ucraina, pentru a pune bazele unor proiecte care ar urma să obțină finanțare în cadrul Programelor de cooperare transfrontalieră HUSKROUA și România-Ucraina.

În luna octombrie 2017 se vor organiza mai multe evenimente dedicate aniversării a 20 de ani de  existență a filialei Satu Mare, ocazie cu care se va lansa Monografia ”20 de ani de învățământ universitar la Satu Mare”. Realizarea monografiei beneficiază de cofinanțare din partea Consiliului Local Satu Mare, prin Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”.

De asemenea, în luna octombrie 2017 filiala Satu Mare va găzdui cea de-a patra ediție a Conferinței Internaționale ”Dezvoltare regională sustenabilă prin inovare, competitivitate și capital uman”.

Anul academic 2017-2018

Oferta academică pentru anul 2017-2018 include studii universitare de licență de 3 ani pentru specializările: Contabilitate și Informatică de Gestiune, Marketing, Inginerie și Management în alimentația Publică și Agroturism, Relații Internaționale și Studii Europene, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar.

Se acordă mai multe facilități la plata taxei de studii și anume:

-        candidații care se înscriu în anul I la două specializări de nivel licență, beneficiază de scutire la plata taxei de școlarizare pentru cea de-a doua specializare, pe toată durata școlarizării

-        absolvenții de liceu promoția 2017 care obțin la bacalaureat o medie cuprinsă între 8,50 și 10 beneficiază de BURSA GOLDIȘ, aceasta însemnând școlarizare gratuită pentru semestrul I. Bursa se păstrează și în semestrele următoare în condițiile obținerii unei medii de minim 9,80;

-        studenții care provin din casele de copii, orfani de ambii părinți și studenții cu dizabilități (handicap de grad I) care nu depășesc vârsta de 20 de ani în anul I, beneficiază de scutire de la plata taxei de școlarizare;

-        studenții care provin din aceeași familie beneficiază de o reducere de 10% a taxei de școlarizare;

-        studenții care urmează o specializare la nivel masterat, postuniversitar sau doctorat, absolvenți ai UVVG, beneficiază de o reducere de 30% a taxei de școlarizare pe toată durata școlarizării;

-        toți studenții înscriși în anul I pot urma gratuit modulul psiho-pedagogic.

Tags: oferta  academica  universitatea  goldis  satu mare  
3581 vizite
Distribuie pe