Locale Altele
Marti, 28 Septembrie 2021
Marti, 28 Sept 2021
Colegiul Naţional „Doamna Stanca” participă la proiectul internaţional „Epistulae”
Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare  - Joi, 21 Decembrie 2017

În acest an şcolar, Colegiul Naţional „Doamna Stanca” participă la proiectul internaţional „Epistulae” organizat de asociaţia „Arrête ton char!”.


Asociaţia, înfiinţată în 2014 în Franţa, are ca obiectiv principal promovarea limbilor şi culturilor din Antichitate, iar proiectul „Epistulae” adresat elevilor de liceu şi de gimnaziu constă în redactarea a două scrisori în limba latină şi expedierea lor către un corespondent prestabilit de către responsabilii de proiect. Elevii corespondenţi sunt selectaţi astfel încât să fie de vârstă şi nivel de studii apropiate.

Primul participant din România la acest proiect (şi singurul elev român, se pare) este în clasa a XI-a A, se numeşte Cristian Şimon şi studiază cu sârguință nu numai manualele şcolare, ci tot ceea ce îi este util în formarea intelectuală (pe scurt, non scholae, sed vitae discit).


Trebuie să menţionăm că organizatorii acestui proiect au fost atât de încântaţi de ideea participării unor alumni din România, încât au decis să ne scutească de taxa de înscriere. Pe de altă parte, provocarea este cu atât mai mare, cu cât elevii corespondenţi  de la liceele franceze au studiat limba latină încă din clasele mici ale gimnaziului, şi sunt înscrişi în marea lor majoritate la profilul limbi clasice, studiind intensiv latina şi greaca.

Cristian şi-a compus deja prima scrisoare, cea în care se prezintă, şi urmează să o transforme, cu ajutorul colegilor săi Alexandru şi Răzvan, într-un artefact, căci epistola trebuie personalizată în manieră antichizantă. Scrisoarea va ajunge până în ianuarie la colegiul Millevoye din Abbeville, şi va fi urmată în luna martie de o a doua, care să dea mărturie de latinitate ţinuturilor noastre. Să-i urăm succes lui Cristian, şi, cu vorbele poetului Ovidius: Vade, liber, verbisque mei loca grata saluta!

Elevul este susţinut şi pregătit de doamna profesoară Cristina Horotan!  

Tags: proiect  epistulae  cristian simon  
1297 vizite
Distribuie pe