Locale Altele
Vineri, 19 August 2022
Vin, 19 Aug 2022
Elevii din Sanislău au învățat despre siguranța în trafic
Poliția Satu Mare  - Marti, 27 Februarie 2018

Școala Gimnazială Terebești și Școala Gimnazială ,,Gheorghe Bulgăr” din Sanislău au fost gazdele polițiștilor sătmăreni, care au desfășurat activități de conștientizare a elevilor asupra regulilor de circulație care trebuie respectate, în trafic.

Astfel că, în luna februarie, elevii din ciclul primar ai acestor unități școlare au devenit ,,mici polițiști, pentru o zi”.

Într-un cadru nonformal, polițiștii din structurile de prevenire, rutieră, ordine publică rural și relații publice au abordat împreună cu cei 300 de elevi participanți tema siguranței rutiere, jocurile de rol și filmulețele tematice, asigurând caracterul practic aplicativ al cunoștințelor teoretice din acest domeniu.

Coordonați de doamnele învățătoare, micii polițiști au participat cu mult interes la activitățile practice, scopul acestora vizând, în principal, transmiterea cunoștințelor necesare copiilor, pentru ca aceștia să se afle în siguranță, în calitate de participanți la traficul rutier.

 Într-o modalitate interactivă, au fost prezentate indicatoarele de circulație cele mai des întâlnite, reprezentând semaforul pentru mașini, semaforul pentru pietoni, loc de joacă pentru copii,  marcajul cu ”trecerea de pietoni”, ”pistă pentru  bicicliști”, ,,STOP”, etc. urmărindu-se atât aprofundarea cunoștințelor, cât și clarificarea unor termeni din domeniul rutier, mai puțin accesibili pentru cei mici.

Pornind de la premisa că tot ceea ce pentru adulți este comportament instinctiv, pentru copiii cu vârste fragede, poate fi o acțiune complicată, aceștia nefiind capabili să anticipeze întotdeauna pericolele de pe străzi- participanții s-au familiarizat cu noțiuni referitoare la percepția distanței care îi desparte de un vehicul și a vitezei cu care acesta se deplasează, și la un set de reguli care se aplică în calitate de pietoni, accentul punându-se și pe deplasare cu mijloacele  de transport în comun.

În jocurile de rol, ca actori ai unor scene din viața cotidiană, ca mersul la magazin, traversarea de la locuință la locul de joacă, mersul la școală, elevii s-au dovedit a fi buni participanți la traficul rutier, circulând corect și respectând semnificația indicatoarelor pe care le întâlnesc în trafic.

La finalul activităților, polițiștii au împărțit materiale preventive cu mesaje de avertizare pentru cei mici, referitoare la siguranța rutieră.

Mesajul care se dorește a fi transmis prin intermediul acestor activități se axează pe importanța siguranței elevilor pe drumul spre școală, spre casă sau la joacă. Părinții, cadrele didactice, dar și instituții, precum Poliția, depun eforturi pentru a-i ocroti pe cei mici în orice situație.

 

Tags: siguranta  trafic  elevi  sanislau  
1191 vizite
Distribuie pe