Locale Altele
Joi, 24 Iunie 2021
Joi, 24 Iun 2021
Polițiștii le-au vorbit elevilor despre „Prevenirea infracțiunilor de tâlhărie”
Poliția Satu Mare  - Miercuri, 28 Martie 2018

Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului reprezintă o prioritate națională a Poliției Române, și în aceeași măsură a Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare.

Astfel că, în luna martie polițiștii sătmăreni din structurile prevenire și ordine publică – mediu rural au desfășurat activități preventiv-educative în școlile gimnaziale din comunele Păulești și Micula, axate pe prevenirea infracțiunilor de tâlhărie.

Comiterea de infracțiuni cu violență în localitățile rurale, asupra persoanelor cu risc ridicat de victimizare, persoane vârstnice, îndeosebi, care locuiesc singure sau în case izolate, reprezintă o realitate asupra căreia polițiștii sătmăreni și-au orientat activitățile atât în scopul prevenției, cât și în cel al intervenției.

Pornind de la cazuri concrete, sesizate autorităților în ultima perioada și săvârșite de persoane adulte în asociere cu elevi minori, polițiștii Secției Poliție Rurală Valea Vinului și Secției Poliție Rurală Satu Mare, împreună cu ofițerii de poliție din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au abordat cu elevii Școlii Gimnaziale Păulești și ai Școlii Gimnaziale ,,Gellert Șandor” Micula subiectul delincvenței juvenile, respectiv al răspunderii penale a minorului.

Faptele antisociale petrecute în mediul școlar și în societate, care intră în sfera delincvenței juvenile, dar și modul de sancționare al acestora din perspectiva regulamentului școlar și al legii aplicate de polițiști,  au fost expuse pe larg, într-o manieră interactivă, apelând la cazuri concrete.

Elevii participanți, coordonați de directorii unităților școlare și profesorii diriginți

au fost informați și cu privire la legislația care reglementează domeniul delincvenței juvenile, respectiv aspecte care vizează consecințele și limitele răspunderii penale a minorului, măsurile educative neprivative de libertate, dar și regimul măsurilor educative privative de libertate.

Informațiile legate de dosarul penal și de cazierul judiciar în care este menționată fapta penală săvârșită, cu toate consecințele nefaste ce premerg în momentul unei angajări, în cazul opțiunii pentru o carieră militară sau la întemeierea unei familii au constituit puncte cheie în dialogul dintre elevi și polițiști.

Prevenirea faptelor penale ce intră în sfera delincvenței juvenile, prin informarea tinerilor cu privirea la impactul pe care săvârșirea lor îl are asupra dezvoltării lor în plan personal și social, asupra familiei și comunității -  a fost principalul obiectiv al sesiunilor de informare realizate de către polițiști.

 

Tags: elevi  prevenire  talharie  politisti  activitati  
848 vizite
Distribuie pe