Locale Altele
Joi, 21 Octombrie 2021
Joi, 21 Oct 2021
Ziua Națională Fără Tutun, marcată de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog
CPECA Satu Mare  - Vineri, 16 Noiembrie 2018

Ziua Națională Fără Tutun a fost marcată de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia adolescenţilor asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii şi dezvoltării lor.


La inițiativa voluntarilor antidrog, Ziua Națională fără Tutun a fost marcată printr-un eveniment numit „Cafeneaua publică antifumat". 

Gazda evenimentului a fost Asociația de tineret "Act 4 U".


Parteneri: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare.şi 4 unități școlare: Colegiul Economic "Gh. Dragoş", Colegiul Național "Ioan Slavici", Liceul Teoretic German "Johann Ettinger", Grup Școlar de Industrie Alimentară "George Emil Palade".

Pe durata a 4 ore, cei 103 elevi prezenţi la eveniment (împărţiţi în 4 serii) au dezbătut teme legate de riscurile consumului de tutun și a drogurilor care se fumează (marijuana și NSP):


- motivele fumatului şi efectelor fizice ale consumului în rândul adolescenţilor (moderatori: voluntari antidrog şi specialiştii CPECA Satu Mare)

- implicaţiile psiho-sociale ale fumatului (moderator: consilier şcolar Adriana Marchiş – C.J.R.A.E. Satu Mare)

- prevederile şi implicaţiile legale referitoare la fumatul produselor din tutun, canabis şi NSP (moderatori: insp. pr Liviana Chiorean şi cms. Felicia Hrihorişan – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare

- cum putem descuraja fumatul în rândul adolescenţilor (voluntari antidrog şi specialiştii CPECA Satu Mare)


Potrivit ultimelor date deţinute de Agenţia Naţională Antidrog, situaţia consumului de tutun în România se prezintă astfel:

Prevalenţa persoanelor fumătoare în România este de 27% (un procent peste media UE).

Pentru jumătate dintre fumătorii cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.


Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

 

Tags: ziua mondiala fara tutun  elevi  adolescenti  satu mare  
880 vizite
Distribuie pe