Locale Altele
Marti, 28 Septembrie 2021
Marti, 28 Sept 2021
Elevii și profesorii Colegiului Național „Ioan Slavici” au celebrat Centenarul Marii Uniri
Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare  - Joi, 29 Noiembrie 2018

În an Centenar, când Europa aspiră să devină un continent fără frontiere, redefinirea apartenenței la o familie, la un neam, la o națiune sunt, deopotrivă, valori existențiale încărcate de semnificații istorice, identitare, cu atât mai mult cu cât  „fiecare om are o patrie, restul sunt țări” (Octavian Paler).

Colegiul Național „Ioan Slavici” a celebrat miercuri, 28 noiembrie 2018, 100 de ani de la Marea Unire din 1918, 100 de ani de existență într-un destin istoric comun al tuturor românilor „uniți în cuget și-n simțiri”.

Evenimentul a fost deschis de corul ,,Adagio” dirijat de prof. Izabela Latiș.

În continuare elevii Batfalszki Franceszka, din clasa a XI-a E, Daiana Hotya din clasa a X-a D și Darian Gruia (IX D) ajutat de David Nastor (X C), au prezentat comunicări cu privire la unirea Basarabiei, Bucovinei și a  Transilvaniei cu România.

Dl. dr. Viorel Câmpean, de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a realizat un amplu și foarte interesant excurs  despre contribuția sătmărenilor la Marea Unire.

 Momentele artistice au punctat pauzele dintre comunicările științifice. Și-au dat concursul: eleva Andreea Gogotă  din clasa a IX-a B, care a recitat ,,Doina” lui Mihai Eminescu și solistele Alexandra Madas (XII G), Ramona Pintye (X D), Silvia Șuth (XII G), care au interpretat câte un cântec dedicat fiecărei provincii unite cu regatul României în 1918. Acestea au fost acompaniate de elevii Casian Galiș (X C) și Emanuel Silaghi (XI F) la vioară și Casian Cristuțiu (Liceul de Arte ,,Aurel Popp”) la taragot. Finalul a aparținut corului ,,Adagio”.

Prezentatorii acestei activități, Roxana Rus și Rareș Marcu, ambii din clasa a XII-a D, au întreținut acest demers impregnat de patriotism autentic.

 

Tags: centenar  sarbatoare  elevi  profesori  
663 vizite
Distribuie pe