Locale Altele
Joi, 27 Ianuarie 2022
Joi, 27 Ian 2022
Despre „Prevenirea victimizării minorilor” la Liceul „Constantin Brâncuși” din Satu Mare
Poliția Satu Mare  - Miercuri, 23 Ianuarie 2019

Marți, 22 ianuarie a.c., în cadrul Liceului Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” Satu Mare s-a desfășurat primul eveniment în cadrul proiectului ,,Prevenirea victimizării minorilor”, parteneri fiind Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și Centrul de Prevenire, Evaluare și  Consiliere Antidrog Satu Mare.

Proiectul se desfășoară pe durata a șase luni, scopul fiind îmbunătățirea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă unității de învățământ, cu adresabilitate elevilor claselor din învățământul liceal și profesional. Proiectul își propune reducerea numărului de fapte antisociale prin adoptarea unor activități preventive, precum și creșterea calității modului de aplicare a activităților și măsurilor preventive desfășurate de principalii parteneri implicați - Școala, Poliția și  Centrul Antidrog.

Activitățile preventiv – informative desfășurate de către reprezentanții instituțiilor partenere – psihologi școlari, polițiști și specialiști prevenire din cadrul Centrului Antidrog, care se vor desfășura lunar, vor aduce în prim plan teme din domeniul delincvenței juvenile, pornindu-se de la premisa că delincvența juvenilă solicită o abordare multidisciplinară din punct de vedere al factorilor de risc.

,,Siguranța în mediul online” a fost tema abordată de către reprezentanta Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, într-o primă întâlnire cu elevii, accentul punându-se atât pe informațiile legate de ,,capcanele” care le generează folosirea rețelelor de socializare, cât și pe ,,măsurile de siguranță în mediul online”, care sunt la îndemâna oricărei persoane, necesare pentru a ne putea proteja de pericolele internetului.

Despre posibilitatea de a deveni victime ale traficului de ființe umane, cu toate consecințele nefaste asupra dezvoltării personale ce le implică acest lucru, precum și despre principalele cauze care determină minorii să devină ținte sigure pentru răufăcătorii din mediul online, despre încrederea minorului, care este ușor de câștigat în momentul când acesta caută înțelegere în mediul online, când trece prin situații conflictuale în familie, școală sau anturajul de prieteni – le-a vorbit ofițerul de poliție participanților, axându-se pe experiența de viață a elevilor și apelând la exemple concludente.

Măsurile de siguranță, facile pentru orice utilizator al internetului, au fost expuse într-o manieră interactivă, pornind de la situații concrete în care au fost implicați elevii. Modalitatea de a ,,bloca o persoană”, de a folosi butonul ,, report abuse”, de a menține setările de confidențialitate ale profilului, criteriile de a accepta cererile de prietenie, au fost câteva măsuri sugerate a fi folosite în momentul în care tu nu te simți în siguranță în mediul online.

Despre DEPENDENȚĂ în general, cu accent pe dependența la fumat, alcool și alte droguri le-a vorbit celor prezenți specialistul pe prevenire din cadrul Centrului Antidrog Satu Mare. Informațiile axate pe prevenirea consumului de substanțe interzise au fost succint  prezentate prin intermediul unui film, care au redat în mod sugestiv ,,suferința unui creier uman” supus la consumul de tutun. Reacțiile elevilor au fost pe măsură, alternativele oferite de viața de zi cu zi la asemenea comportamente nocive pentru sănătatea și dezvoltarea personalității fiind identificate împreună cu participanții.

Delincvența juvenilă constituie în prezent una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea, a cărei amploare este evidențiată atât de statisticile oficiale, cât și de mass – media, fiind o consecință directă sau mediată a modului în care funcționează familia, școala și diferitele mecanisme de socializare, sancționare și reabilitare socială. Un rol decisiv în prevenirea faptelor care intră în sfera delincvenței juvenile, alături de familie și școală, este acordat instituției reprezentată de POLIȚIA ROMÂNĂ.

Tags: campanie  prevenire  victimizare  minori  
876 vizite
Distribuie pe