Locale Altele
Vineri, 17 Septembrie 2021
Vin, 17 Sept 2021
Program de educație financiară pentru elevii de la CN Doamna Stanca în colaborare cu deputatul Simina Tulbure
Colegiul Național Doamna Stanca  - Luni, 22 Martie 2021

În perioada 22-26 martie are loc Săptămâna Mondială a Banilor - Global Money Week 2021, campanie la care cabinetul parlamentar al deputatului Simina Tulbure, absolventă a Colegiului Național ”Doamna Stanca” și aleasă pe listele USR Diaspora în Parlamentul României, se alătură marcând începutul  seriei de activități de informare, conștientizare și educare privind zona financiară.

Campania, la nivel mondial, este organizată de Rețeaua internațională OECD privind educația financiară (OECD / INFE).  Tema GMW2021 este „Ai grijă de tine, ai grijă de banii tăi" iar sloganul general e „Învățați. Economisiți. Câștigați.”

GMW este o campanie anuală de conștientizare globală referitoare la importanța asigurării faptului că tinerii, încă de la o vârstă fragedă, sunt conștienți din punct de vedere financiar și dobândesc treptat cunoștințele, abilitățile, atitudinile și comportamentele necesare pentru a lua decizii financiare solide și, în cele din urmă, pentru a obține bine financiar. 

"Scopul acestor activități este de a susține și promova inițiativele de educație financiară din România, de a transmite un mesaj cetățenilor, mai ales celor tineri, că există o serie de (re)surse prin intermediul cărora pot învăța despre probleme legate de bani, să devină capabili să ia decizii financiare inteligente care le pot îmbunătăți viitoarea rezistență și bunăstare financiară.

Imediat după liceu, am plecat din țară pentru studii și timp de mai bine de nouă ani veneam în  România doar în concedii. Faptul că acum pot întreprinde activități educative și în țara mea, în acest caz alături chiar de profesorii și elevii de la Colegiul Național
Doamna Stanca din Satu Mare, instituția la care am studiat, mă entuziasmează și emoționează deopotrivă.

Personal, voi susține, mă voi implica și voi iniția astfel de proiecte pentru că România are nevoie de cetățeni care nu doar că pot genera resurse financiare, le pot și gestiona eficient și, mai apoi, investi cu celeritate"  - Simina Tulbure, deputat al României, membră în Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților în legislatura 2020-2024 și Asistent Administrativ la Banca Europeană de Investiţii în perioada 2018-2021. 

”Colaborarea cu foștii elevi ai școlii noastre ne bucură mereu. Urmărim parcursul lor profesional și suntem mândri de realizările lor. De această dată, Simina Tulbure, absolventă de CNDS, revine în școala în care s-a format aducând plus valoare prin experiența dobândită de-a lungul formării sale. Îi mulțumim Siminei pentru oportunitatea unei activități de educație financiară pentru elevii de azi ai școlii si suntem siguri că vor mai fi multe ocazii de a implica liceul în activități interesante și utile. Mult succes, Simina Tulbure!” - Nicoleta Kichel, director al Colegiului Național ”Doamna Stanca” Satu Mare 

Despre ce activități este vorba, mai exact?

În prima parte a săptămânii, demnitarul va lansa calendarul proiectului pe pagina de Facebook oficială, generând inclusiv materiale informativ-educative de educație financiară, cu idei practice și recomandări privind modalități de a economisi și investi (în special pentru tineri). 

Marți, va avea loc, pe pagina de Facebook a demnitarului,  lansarea concursului intitulat "#Bookaway", unde participanții sunt invitați să posteze în comentarii 2 titluri de cărți de educație financiară pe care le recomandă și pot câștiga cartea Investitorul Inteligent de Benjamin Graham.   

Miercuri, colegii și colaboratorii din cabinet  sunt invitați să participe la un curs online, aplicat, pe tema situației României în ceea ce privește alfabetizarea financiară a cetățenilor români în vederea identificării unor măsuri suplimentare în acest sens, susținut de către Adrian Vodislav, consilierul demnitarului pe teme financiar-bancare. 

Joi, va avea loc lansarea "Raftului de Educație Financiară" la Colegiul Național "Doamna Stanca", raft amenajat și semnalizat în biblioteca școlii cu hashtag-ul #RaftulDeEducațieFinanciară, Simina Tulbure oferind 10 cărți de referință la care să aibă acces toți elevii și profesorii școlii, în vederea creșterii gradului de alfabetizare financiară a elevilor; 

Vineri, între orele 13:00-14:00, se organizează evenimentul online "Ora de Educație Financiară", o sesiune educativă susținută pe platforma TEAMS, care îi va avea drept formatori pe Simina Tulbure și Adrian Vodislav, consilier pe teme economico-financiare. Evenimentul este destinat elevilor claselor a XI-a și a XII-a, activitatea fiind demarată în parteneriat cu Colegiul Național "Doamna Stanca" din Satu Mare.

Printre subiectele care vor fi abordate, se numără: 

▪︎ Ce este educația financiară și la ce folosește?;

▪︎ Despre organizațiile și instituțiile financiare naționale și internaționale: care sunt, roluri, moduri de funcționare; 

▪︎ Ce înseamnă "educat" financiar până la 20 de ani? - Recomandări practice, formulate pe baza  experiențelor trăite de Simina Tulbure și alți tineri.

În aceeași zi, se va face publică, sub forma unei postări pe Facebook, centralizarea titlurilor recomandate, sub forma unui afiș realizat pe baza propunerilor strânse de la participanții la concursul "#Bookaway", alături de menționarea altor surse, suplimentare, din zona educației financiare, câștigătorul concursursului fiind anunțat prin intermediul unui material video postat pe pagina demnitarului în care aceasta va face și o prezentare a cărții Investitorul Inteligent de Benjamin Graham, care va fi oferită drept premiu. 

 #LearnSaveEarn #GlobalMoneyWeek2021 

2002 vizite
Distribuie pe