Locale Altele
Marti, 28 Septembrie 2021
Marti, 28 Sept 2021
Copiii de la Centrul Alter Ego au învățat de la polițiști cum să protejeze animalele
Poliția Satu Mare  - Joi, 29 Aprilie 2021

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară, au desfășurat miercuri la Centrul Multifuncțional Alter Ego din Satu Mare, două activități de informare a copiilor beneficiari ai serviciilor sociale, având ca scop prevenirea delincvenței juvenile și sensibilizarea copiilor cu privire la drepturile animalelor.

Un animal de companie este un bun terapeut pentru orice copil, chiar și pentru unul cu tendințe agresive sau unul mai puțin sociabil și comunicativ. Empatia, bunătatea, responsabilitatea, atașamentul pot fi cultivate de mici copiilor prin îngrijirea unei ființe necuvântătoare care poate deveni chiar cel mai bun prieten al acestuia.

Pe de altă parte, un copil/adolescent lăsat să-și manifeste agresivitatea la voia întâmplării, va tinde să facă rău animalelor lipsite de apărare, mai ales celor abandonate și fără stăpân, aceste comportamente delincvente  vor tinde să escaladeze în timp, în gravitate și frecvență și să aibă ca țintă nu doar animalele, ci și oamenii.

Polițiștii și-au propus să informeze cât mai mulți copii despre drepturile animalelor, un domeniu prea puțin abordat și să-i învețe că încălcarea acestor drepturi este pedepsită de lege.

În urma întâlnirii pe care au avut-o cu polițiștii, copiii de la Centrul Alter Ego au fost informați despre adăpostirea, hrănirea și îngrijirea animalelor, cât și despre obligațiile proprietarilor de animale. Cunoașterea faptelor ce constituie infracțiuni și contravenții în acest domeniu este un prim pas pentru a preveni comiterea lor de către minori.

Copiii au aflat, totodată, care sunt instituțiile cărora li se pot adresa atunci când se află în fața unei situații de violență, abandon sau neglijare a animalelor. Ei au fost foarte receptivi la cele expuse de polițiști și au adus exemple concrete de încălcări ale drepturilor animalelor la care au fost martori și care i-au impresionat, cum sunt violențele împotriva unor pui de pisică comise din distracție de către copii mai mari. Polițiștii prezenți i-au îndemnat să trateze cu respect și atenție fiecare animal, chiar dacă nu are un stăpân cunoscut și să nu își însușească un animal găsit din întâmplare, ci să ceară ajutor unui adult de încredere pentru aflarea stăpânului.

Întâlnirea a avut și un caracter practic, întrucât organizatorii i-au invitat dinainte pe toți participanții să-și aducă la această întâlnire  animalele de companie, facilitând în acest fel explicațiile medicului veterinar din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor   referitoare la nevoile și îngrijirea adecvată fiecărei specii. Bucuria copiilor a fost întregită de prezența multor necuvântătoare, printre care doi cățeluși, 4 pui de pisică, un iepure, pui de găină și de rață, dar și peruși sau peștișori în acvariu.

Dată fiind apropierea sărbătorilor pascale, la finalul activităților polițiștii prezenți au oferit cadouri copiilor și hrană specială pentru cei care dețin câini și pisici. La activități au participat 38 de copii, cu vârste între 6 și 14 ani și 3 angajați ai Centrului Multifuncțional Alter Ego sub îndrumarea doamnei Anette Bârlea, coordonatoarea instituției.

Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare funcționează din 1 aprilie a.c. și este structura Poliției care se ocupă cu identificarea și sancționarea faptelor prevăzute în legislația privind protecția animalelor.

Până în acest moment polițiștii din cadrul acestei structuri au aplicat sancțiuni contravenționale în cazul unor situații de abandon a animalelor de companie, vânzări ilegale de animale în mediul online (în special a câinilor din rase periculoase), precum și în cazuri de nerespectare a obligațiilor deținătorilor de animale.

1434 vizite
Distribuie pe