Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
Terapie cu roboți pentru copiii cu dizabilități, la Caritas Satu Mare
Caritas Satu Mare  - Miercuri, 7 Iulie 2021

Proiectul Erasmus+ intitulat „Terapie asistată de roboți educativi pentru copii cu dizabilități”, lansat în luna decembrie, și-a propus ca scop să ofere idei și inspirație psihopedagogilor, pedagogilor și părinților în ceea ce privește utilizarea roboților educativi în terapia copiilor cu dizabilități.

Inițiatorul proiectului este Fundația „Csodavár” (Budapesta, Ungaria), în parteneriat cu Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare – prin Centrul de Reabilitare „Sfântul Iosif” și Fundația Talentum Cassoviensis (Kosice, Slovacia).

În prima parte a implementării, cei trei parteneri implicați în proiect au realizat un studiu referitor la utilizarea roboților educativi și a echipamentelor informatice și de comunicare de către părinții și pedagogii copiilor cu dizabilități, respectiv referitor la așteptările lor legate de acest domeniu.

Chestionarul elaborat pentru părinți a fost completat de 75 de persoane din cele trei țări. Din răspunsuri reiese că majoritatea părinților sunt deschiși să folosească echipamente informatice și de comunicare. Deși o mare parte din respondenți nu sunt familiarizați cu roboții educativi, au afirmat că ar dori să fie implicați astfel de roboți în procesul de terapie, privindu-le ca o oportunitate suplimentară pentru dezvoltarea copiilor lor. Unii părinți au afirmat că ar încerca să utilizeze un astfel de robot educativ și în cadrul activităților comune cu copilul desfășurate acasă.

Chestionarul realizat pentru pedagogi a fost completat de 144 de specialiști din România, Ungaria și Slovacia. Răspunsurile date relevă că psihopedagogii și pedagogii ar folosi cu drag un instrument nou, chiar dacă nu sunt familiarizați cu acesta, cu condiția să primească sprijin în utilizarea acestuia. Respondenții consideră atractiv că prin proiect ei vor avea la dispoziție exemple, exerciții bazate pe o metodologie adecvată.

După evaluarea chestionarelor, echipa de proiect a început elaborarea metodologiei cadru a utilizării roboților educativi în dezvoltarea copiilor cu dizabilități, respectiv cu dezvoltare atipică. Partenerii au făcut o cercetare de piață pentru a afla ce tipuri de roboți educativi sunt disponibili, ce parametri are fiecare, la ce preț se găsesc. Din paleta de roboți existenți, specialiștii au optat pentru roboții educativi de tip Bee-Bot și Blue-Bot pentru a fi utilizați în proiect. Acestea sunt ușor de folosit și sunt accesibile ca preț chiar și pentru părinți dacă doresc să-l folosească acasă.  

Recent, membrii echipei de implementare au avut ocazia să se întâlnească și personal, ceea ce din cauza contextului pandemic nu a fost posibil până acum. Prima întâlnire în cadrul proiectului a avut loc la Budapesta, gazda evenimentului fiind aplicantul principal: Fundația Csodavár. Echipa Centrului de Reabilitare „Sfântul Iosif” al Caritas a fost reprezentată de psihopedagogii Gnandt Gábor, Lieb-Nemes Andrea și Szabó Tímea. În prima zi a întâlnirii, coordonatorul centrului de dezvoltare incluzivă și a locului de joacă „Csodavár” le-a prezentat vizitatorilor clădirea, arătându-le rând pe rând sălile de terapie și de activități, intrând și la antrenamentul de karate derulat în cadrul taberei de karate organizat de unitate. 

Întâlnirea a oferit un prilej excelent pentru participanți pentru a-și împărtăși experiențele și în practică, cum ar fi traseele pe care intenționează să le folosească și să studieze împreună cei doi roboți propuși pentru a fi incluși în activități.

Conform planurilor, partenerii de proiect urmează să de întâlnească din nou în luna august în Kosice, iar apoi în octombrie la Satu Mare.

În prezent, echipa de implementare face eforturi pentru a putea începe cât de curând testarea primei metodologii (a dezvoltării vocabularului) aflată în curs de elaborare de către specialiștii Centrului de Reabilitare „Sfântul Iosif”, cu implicarea copiilor și părinților.  

Tags: terapie  roboti  caritas  satu mare  
1654 vizite
Distribuie pe