Locale Altele
Miercuri, 30 Noiembrie 2022
Mie, 30 Nov 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cea mai amplă reformă a educației de după 1989, prezentată de profesoare liberale sătmărene
Florin Răchitan  - Luni, 25 Iulie 2022

Două reprezentante ale Organizației Femeilor Liberale din Satu Mare, ambele cadre didactice, Rodica Kerekes de la Colegiul Național ”Doamna Stanca” și Ruxandra Chivulescu de la Școala ”Lucian Blaga”, au prezentat în detaliu proiectul de lege prin care urmează să se implementeze cea mai amplă reformă a educației de după Decembrie 1989.

Proiectul este rezultatul consultărilor publice care au avut loc în ultimii ani pentru a da substanță programului ”România Educată” anunțat de președintele Klaus Iohannis încă din primul mandat, iar acum s-a ajuns, în linii mari, la forma finală pe care o va avea legea după ce va fi supusă și dezbaterii Parlamentului în sesiunea următoarea.

Modificările vor fi atât structurale, în cadrul instituțiilor de învățământ, cât și în ceea ce privește felul în care vor fi predate materiile în școli, susținerea examenelor, dar și recompensarea elevilor merituoși.

Printre altele, dispar inspectoratele școlare și casele corpului didactic, acestea fiind comasate cu alte instituții și devenind direcții județene, respectiv Centru Național cu filiale în fiecare județ.

Fiecare școală va avea atât director responsabil cu problemele educative, cât și director administrativ, iar profesorii începători vor trebui să treacă printr-o perioadă de stagiatură de doi ani, după care vor putea susține examenul de titularizare și vor fi remunerați cu salariul mediu pe economie.

Elevii vor scăpa de unele ore la materiile obligatorii, dar va crește numărul orelor la materiile opționale, iar la examenul de Bacalaureat se va pune accentul pe competențe digitale și pe limbile străine de circulație internațională.

Elevii merituoși vor fi recompensați pe măsură, urmând să primească lunar burse de merit cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei în funcție de notele de la școală sau rezultatele obținute la olimpiadele naționale ori internaționale.

Nu vor fi uitați nici elevii care provin din familii vulnerabile, aceștia primind în continuare burse sociale, în timp ce guvernul dorește să extindă programul ”O masă caldă” la mai multe școli care funcționează în comunități cu probleme sociale.

Proiectul de lege mai poate suferi modificări, astfel că sătmărenii sunt invitați să depună propuneri la sediul PNL din Piața Libertății până în 24 august, urmând ca în septembrie proiectul să intre în dezbateri în Parlament, ca mai apoi sa se aprobe, iar in termen de 6 luni de la aprobare sa se lanseze normele de aplicare.

Primii elevi care vor beneficia de noul sistem sunt cei care vor începe clasa a IX-a în 2023 și vor susține examenul de Bacalaureat în 2027.

1487 vizite
Distribuie pe