Locale Altele
Miercuri, 29 Martie 2023
Mie, 29 Mar 2023
Un sfert de veac de învățământ superior la Satu Mare, sărbătorit de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”
Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”  - Joi, 24 Noiembrie 2022

Filiala Satu Mare a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad și-a sărbătorit azi cei 25 de ani de la înființare printr-un eveniment științific internațional cu tema ”Economie-Istorie-Societate”.

Evenimentul s-a desfășurat azi în sala mare de ședințe a Instituției Prefectului Satu Mare, cu participarea studenților și cadrelor universitare, dar și a reprezentanților autorităților locale, județene și centrale, printre acestea numărându-se secretarul de stat care conduce Departamentul Guvernamental pentru Românii de Pretutindeni, sătmăreanul Gheorghe Cârciu.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ”Exercițiu de cunoaștere a trecutului, înțelegere a viitorului și prefigurare a viitorului județului Satu Mare - Ediția a II-a ”, finanțat de Consiliul Județean Satu Mare, din bugetul propriu al județului Satu Mare pe anul 2022, domeniul Cultură.

Albumul Aniversar ”Un sfert de veac de învățământ superior la Satu Mare”, lansat cu această ocazie, este editat cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Local Satu Mare, prin Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”.

Pe agenda conferinței s-au înscris peste 100 de lucrări care prezintă, în abordări pluri și transdisciplinare, legătura dintre ECONOMIE, ISTORIE și SOCIETATE în cadrul unor  teme precum: modelare economică și previziune, impactul societății informaționale, digitalizării și tehnologiilor avansate asupra sistemelor de producție și a afacerilor, resurse (umane, rețele de cunoaștere și cercetare științifică) pentru dezvoltarea durabilă, modificări recente pe piața muncii, comportamentul economic față de adoptarea tehnologiilor energetice mai puțin poluante, tranziția către economia verde și circulară, complexitate economică și poluare, politici financiare și fiscale în contextul evoluțiilor recente privind digitalizarea și consumul de energie, provocări societale  actuale în cultură, educație și sănătate.

Autorii lucrărilor sunt cercetători din cadrul Academiei Române - Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu”, Institutul de Prognoză Economică, cadre didactice ale Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, ale Academiei de Studii Economice București, Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Universității de Vest din Timișoara, Universității Tehnice din Cluj Napoca, ale liceelor sătmărene, dar și doctoranzi ai Universității din Oradea și ai Școlii Doctorale în Economie a Academiei Române.

”Nu pot să nu-i amintesc pe prof.univ.dr. Gavril Ardelean și pe poetul Ion Vădan, cei care în 1997 au avut un vis... acela de a pune bazele învățământului universitar la Satu Mare. Oameni cu o vastă pregătire profesională, care au reușit să convingă conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad la acea dată, considerată cea mai mare universitate privată din țară, să deschidă o filială a universității la Satu Mare. Pe lângă cei doi, se cuvine să-l amintim și pe prof. univ. dr. Aurel Ardelean, fără de care nu ar fi fost posibilă înființarea filialei sătmărene.

Sunt convins că cei trei ne privesc de undeva de sus și sunt mândri de moștenirea pe care v-au și ne-au lăsat-o...O moștenire pe care avem datoria să o ducem mai departe.

Vă felicit, stimați profesori pentru ajutorul dat în acești 25 de ani învățământului sătmărean, administrație locale sătmărene, mediului de afaceri din județ. Pentru studenții pe care i-ați pregătit pentru a deveni nu doar angajați sau antreprenori de nădejde, ci și oameni de calitate.

Vă felicit pentru activitatea de cercetare pe care ați depus-o în acești 25 de ani.

Filiala Satu Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a oferit Sătmarului, pe parcursul acestor 25 de ani de la înființare, șansa de a avea acasă cadre specializate în aproape toate domeniile de activitate, iar oferta educațională în acești ani a fost mereu adaptată cerințelor societății românești și, ce e mai important, la standarde educaționale ridicate.

Vă mulțumesc în numele sătmărenilor și vă doresc să aveți parte de multă sănătate și putere de muncă” - a spus în discursul său de felicitare prefectul județului Satu Mare, Radu Roca.

1393 vizite
Distribuie pe