Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Noile modificări la Bac
Barla Béla  - Miercuri, 4 Noiembrie 2009

Cei care sunt în ultimul an de liceu vor da Bacalaureatul după noile norme stabilite în urma modificării Legii Învăţământului.

Deşi noul calendar de examinări pare mult mai stufos decât cele din anii precedenţi, inspectorul şcolar general Mariana Popa susţine că Bacalaureatul după noua metodologie va fi mult mai lejer decât în anii trecuţi.

 

Pentru a-şi argumenta afirmaţia, Mariana Popa mai spune că, dacă în anii precedenţi probele examenului de Bacalaureat au fost concentrate în cel mult trei săptămâni, de această dată absolvenţii au la dispoziţie un interval mult mai larg pentru a-şi susţine examenele.

 

„Nu cred ca noul sistem de examinare să fie un şoc pentru elevi, mai ales că se tot vorbeşte de anul trecut de aceste modificări. Mai mult de atât, absolvenţii vor avea ocazia să dobândească nişte calificative ce vor fi recunoscute în ţările Uniunii Europeane. Este chiar ceea ce se dorea prin implementarea noii metodologii” - a precizat inspectorul şcolar general-adjunct, Mihail Fodor.

 

Ca o noutate pentru cei din clasa a XII-a, la anul vor trebui să susţină şi probe de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, într-una din limbile moderne studiate în liceu, iar elevii care au studiat într-una din limbile minorităţilor naţionale mai trebuie să susţină şi un examen din limba maternă. Tot ca o noutate vine şi evaluarea competenţelor de utilizare a calculatorului.

 

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, înscrierea candidaţilor va avea loc în intervalul 14-18 decembrie. De asemenea s-au stabilit şi perioadele de desfăşurare a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi a celui pe calculator.

Astfel, evaluarea competenţei lingvistice de comunicare orală în limba română se va desfăşura în intervalul 15-17 februarie, după care urmează evaluarea cunoştinţelor de limbă maternă, ce va avea loc în perioada 17-19 februarie.

 

Apoi, elevii vor avea de aşteptat până în luna aprilie pentru a-şi demonstra competenţa în folosirea calculatorului, probă ce se va desfăşura în intervalul 19-29 aprilie. În perioada 31 mai – 4 iunie absolvenţii vor susţine şi proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-una din limbile moderne studiate la liceu.

 

Probele scrise încep în data de 28 iunie, când absolvenţii vor susţine examenul scris la Limba şi Literatura Română. În 29 iunie va avea loc examenul scris de limbă maternă, iar în 30 iunie absolvenţii vor susţine proba obligatorie a profilului pe care l-au absolvit. Proba la alegere a profilului şi specializării se va desfăşura în data de 2 iulie. Afişarea rezultatelor se va face în data de 4 iulie.

Tags: bac  modificari  examen  
1535 vizite
Distribuie pe