Locale Altele
Sambata, 2 Decembrie 2023
Sam, 2 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primarul zice că n-are bani pentru profesori
Florin Răchitan  - Miercuri, 6 Ianuarie 2010

Cam 15 milioane RON, adică 150 miliarde lei vechi, lipsesc din buget pentru a acoperi salariile profesorilor din şcolile sătmărene în acest an, cel puţin aşa se plângea primarul Iuliu Ilyes la o conferinţă de presă organizată miercuri în sala de şedinţe a Consiliului Local.

 

“Gaura” din buget este cauzată de diferenţa dintre calculele făcute de Guvern privind aşa-numitul cost standard / elev pe durata unui an şcolar şi socotelile administraţiei locale sătmărene.

 

Iuliu Ilyes a declarat că “întreţinerea” unui elev într-o şcoală din Satu Mare costă, în medie, aproximativ 3.400 RON, în timp ce Guvernul a calculat aceste costuri la doar 2.870 RON şi, în consecinţă, va aloca mai puţini bani în acest scop de la bugetul central al ţării, în condiţiile în care şi Primăria Satu Mare a ajuns la fundul sacului şi nu are din ce să acopere diferenţa.

 

Această diferenţă însumează cam 15 milioane RON, adică echivalentul salariilor unui număr de 500 de cadre didactice din totalul de 2.800 angajaţi în şcolile şi grădiniţele din Satu Mare.

 

“Nu se pune problema să dăm afară 500 de profesori şi educatori, fiindcă şi aşa ducem lipsă de ei. Guvernul ne-a aruncat în cârcă sarcina de a restructura la nivel local sistemul de învăţământ, dar nimeni nu ştie cum. Am discutat despre această problemă cu conducerea Inspectoratului Şcolar şi cu parlamentarii sătmăreni, pe care i-am rugat să intervină la Bucureşti pentru rezolvarea ei. Dacă nu se va găsi o soluţie într-un timp cât mai scurt, am emoţii chiar şi în privinţa salariilor care trebuie plătite în această lună cadrelor didactice” – a afirmat Iuliu Ilyes.

Tags: salarii  profesori  primar  
2401 vizite
Distribuie pe