Locale Altele
Marti, 15 Iunie 2021
Marti, 15 Iun 2021
Radio Stanca... On Air
Sergiu Lenghel  - Luni, 8 Februarie 2010

Într-o fostă magazie de la parterul clădirii Colegiului Naţional "Doamna Stanca" pot fi găsite zilnic, în pauzele dintre orele de curs, "vocile" Radio Stanca, Bianca Petruţ şi Vlad Sălăgean. Ei pun muzică pentru cei 800 de elevi ai liceului, dar şi pentru profesorii lor.

DJ-ul radio-ului, sau mai bine zis cel care pregăteşte playlistul pe calculator este Vlad Săsăran, colegii găsindu-i rapid şi un nume de radio- "DJ Săsă".

Elevii liceului sunt familiarizaţi cu propriul post de radio de mai bine de un an, când a avut loc o relansare a staţiei de emisie vechi. Pentru că aparatura respectivă nu putea face faţă noii tehnologii, iar radioul trebuia ascultat în fiecare clasă, pe fiecare coridor şi în curtea şcolii, se impuneau nişte investiţii.

S-au cheltuit peste 400 milioane lei vechi pentru tot ce a însemnat echipament radio, ba chiar s-a achiziţionat şi un microfon wireless, de la care se poate vorbi din orice colţişor al liceului. O parte din bani au provenit din bugetul şcolii, iar restul de la Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale.

"Toate anunţurile legate de acţiunile desfăşurate de şcoala noastră se fac de la acest microfon. Sunt montate boxe în fiecare clasă, astfel că toată şcoala ne poate asculta" - spune Sorin Ursei, profesorul de muzică al liceului.

Bineînţeles că muzica ocupă cea mai mare parte din programul radio-ului, cel responsabil cu partea tehnică fiind "redactorul muzical" Vlad Săsăran, elev în clasa a X-a E. "În fiecare pauză vin să dau drumul la playlist, iar în pauza mare, cea de 20 de minute, avem emisiune. Muzica o aduc eu de acasă. Merge aproape orice, în afară de manele" - afirmă tânărul de 16 ani.

Elevii îşi iau în serios munca şi recunosc că au devenit mai populari de când "lucrează" la Radio Stanca. "Ne-au sunat şi de la alte licee din ţară să le dăm sfaturi. Vor să propună conducerii şcolii să aibă şi ei un radio al lor. Şi la Satu Mare vor acum mulţi să ne copieze" - susţine Vlad.

În fiecare dimineaţă, între orele 09.50 - 10.10, Bianca Petruţ, solista trupei liceului "Out and About", împreună cu Vlad Sălăgean, ambii elevi în clasa a X-a, le oferă celor peste 900 de ascultători, elevi şi profesori, un program diversificat, cu muzică şi informaţii utile.
 

Şi pentru că ne aflăm în săptămâna Sfântului Valentin, tema abordată în aceste zile este dragostea. "Toată săptămâna va fi dedicată programelor de Valentine"s Day, cu melodii romantice şi subiecte pentru toţi adolescenţii care iubesc sau care vor să iubească. Avem însă şi rubricile permanente, cum ar fi gluma zilei, evenimentele zilei, cartea lunii sau un moment de poezie" - afirmă Bianca.

Radioul are priză la elevi, cei mai mulţi preferând să asculte cât mai multe genuri muzicale. "E bine că în pauze avem ceva atmosferă. După ora de matematică merge o piesă bună. Dacă ar fi şi mai mult rock nu m-aş supăra" - mărturiseşte Marius, elev în clasa a XII-a.

Preşedintele Consiliului Elevilor din cadrul CN "Doamna Stanca", Cristina Luca, recunoaşte că liceul a devenit mai popular de când s-a înfiinţat acest radio al elevilor. "Alte şcoli sunt invidioase pe noi că nu au şi ei aşa ceva. Elevii află tot ce se petrece la noi în şcoală, iar acum pot spune că ne pregătim cu toţii pentru un eveniment amplu care va avea loc în luna mai, când se vor aniversa 80 de ani de la înfiinţarea liceului nostru" - precizează Cristina.

Conducerea şcolii le-a dat mână liberă tinerilor implicaţi în acest post de radio, care a devenit ceva mai mult decât o activitate extra-şcolară. "Sunt opt elevi care se implică activ, însă doar Bianca şi Vlad vorbesc la microfon, restul pregătesc ştirile şi vin cu idei pentru emisiune. Vom face încă un concurs pentru a selecta alţi doi elevi. Îi obişnuim să facă şi altceva pe lângă ce au ei de învăţat" - spune profesoara de limba română, Cristina Gherman, cea care coordonează întreaga activitate a elevilor de la Radio Stanca. Pe viitor se doreşte realizarea unei emisiuni de tineret în comun cu Radio Transilvania, cu dezbateri despre viaţa elevilor de la Stanca, dar şi problemele cu care se confruntă adolescenţii în general.

3055 vizite
Distribuie pe