Locale Altele
Luni, 18 Octombrie 2021
Luni, 18 Oct 2021
Arpi, elevul meseriaş
Sergiu Lenghel  - Vineri, 19 Martie 2010

Se trage dintr-un sătuc care de-abia numără o sută de familii, însă a fost crescut după binecunoscutul proverb „ai carte, ai parte”. Meseria nu se învaţă, ci se fură de la alţii, însă Szeri Arpad le-a făcut pe amândouă.

Copilărind împreună cu bunicul său din comuna sălăjeană Sărmăşag, un priceput meşter în tâmplărie, Arpi a ştiut de mic ce vrea să devină.

 

La cei 19 ani pe care îi are, tânărul este singurul sătmărean care a reuşit să câştige o olimpiadă naţională din partea unui liceu specializat pe meserii.

Fiecare sfârşit de săptămână îl petrece în satul Sechereşa din comuna Supur, alături de părinţii lui, în restul săptămânii „casa” lui fiind internatul Grupului Şcolar Forestier „Constantin Brâncuşi”, liceu la care învaţă.

 

„Din anul 2008 m-am transferat aici, înainte am fost la profesională, în Supur. Am ales specializarea tehnician în prelucrarea lemnului pentru că întotdeauna m-a fascinat acest domeniu” – spune Arpi. Aşa îl alintă dirigentele lui, Ştefan Anderco, mentorul său, cel care îl pregăteşte pentru a fi cel mai bun meseriaş.

 

În curtea liceului, dirigul îi ia de braţ şi îi spune lui Arpi că îl vede „un viitor profesor universitar”, bineînţeles unde altundeva dacă nu la cea mai cunoscută facultate de inginerie în prelucrarea lemnului, la Braşov. "Ar fi o posibilitate şi asta" - mărturiseşte zâmbind elevul.
 

 

După ce va da Bacalaureatul în vara aceasta, tânărul e ca şi intrat la Universitatea Transilvania din Braşov, cu bursă de merit, asta după ce anul trecut a ocupat primul loc la Olimpiada Naţională de Meserii desfăşurată la Suceava, fiind cel mai bun elev în tehnologia de prelucrare a lemnului. Mai mult, el s-a ales şi cu un premiu special, având singura notă de 10 din concurs.

 

„Acum mă pregătesc pentru Olimpiada Naţională de la Piatra Neamţ, ce va avea loc în perioada 7-10 aprilie. Sunt convins că şi acolo voi câştiga, nu îmi fac niciun fel de probleme” – afirmă Arpi, care a încheiat primul semestru din acest an şcolar având 10 pe linie.
 

 

Deoarece se trage dintr-o familie modestă, tatăl său făcând bani doar din pasiunea lui pentru apicultură, tânărul preferă să stea cu burta pe carte decât să iasă prin cluburi, aşa cum fac alţii de vârsta lui. Din alocaţia de elev şi banii pe care îi primeşte din bursa de performanţă, respectiv din programul "Bani de liceu", Arpi este nevoit să plătească o parte internatului unde este cazat, însă spune că este obişnuit cu acest stil de viaţă, pe care îl va avea şi în anii următori, la căminul studenţesc din Braşov.

 

Se pricepe cel mai bine la descrierea tehnică a unui produs, la desen tehnic dar şi la practică, deşi în ultimii doi ani nu a mai făcut la şcoală. Meseria e o brăţară de aur, sau cel puţin aşa a fost în vremurile bune, iar sătmăreanul nostru vrea să continue ce a început şi recunoaşte că i-ar surâde şi o funcţie de manager la o fabrică de mobilă, dar s-ar mulţumi şi cu postul de inginer, care să coordoneze tâmplarii muncitori, deşi, cum spunea chiar el, de când cu criza, nici măcar aceştia nu îşi mai pot găsi un loc de muncă.

3637 vizite
Distribuie pe