Locale Altele
Joi, 18 August 2022
Joi, 18 Aug 2022
Cyntia Hobor, prima la germană
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 31 Martie 2010

Fără să aibă „rădăcini” şvăbeşti, Cyntia Hobor este reprezentanta noii generaţii a sătmărenilor care profită din plin de renaşterea culturii germane în regiunea noastră. Vorbeşte germana la nivel de limbă maternă şi se pregăteşte să facă şi o carieră bazată pe această limbă.

 

După „moda” instituită după Revoluţie, un prieten de familie le-a recomandat părinţilor Cynthiei să-şi înscrie fiica la grădiniţa germană.

Şi-a făcut toate studiile în limba germană, iar acum se pregăteşte să devină şefă de promoţie la Liceul Teoretic „Johann Ettinger”.

Are zece pe linie, a participat la toate olimpiadele judeţene şi naţionale şi vrea să-şi continue studiile la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, bineînţeles la specializarea Limba şi Literatura Germană.

 

"Nu m-am hotărât încă ce anume voi face, întâi să termin facultatea şi pe urmă voi alege. Pot să fiu traducătoare sau profesoară, dar pot să lucrez şi la firmele nemţeşti care investesc în România" - spune eleva de 19 ani.  

 

Paradoxal, adolescenta îndrăgostită de cultura germană este oarecum dezamăgită de Germania, unde nu ar vrea să trăiască, fiindcă oamenii sunt „reci”.

 

"M-a dezamăgit capitala Berlin, e un oraş prea gri şi încărcat. În schimb, Hamburg mi-a plăcut, e mai vesel. A fost superb lacul Boden de la graniţa cu Austria, merită văzut. Am stat o săptămână la o familie şi m-am mirat cum un bunic de 70 de ani conducea un Merţan ultimul model pe autostradă, gonind cu viteză. Ei nu au grija zilei de mâine ca pensionarii noştri"- povesteşte Cyntia.

 

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, „nemţoaica” fruntaşă a Sătmarului le urează cititorilor SM Online: "Ich wünsche Ihnen frohe Ostern!"


 

2260 vizite
Distribuie pe