Locale Altele
Sambata, 23 Octombrie 2021
Sam, 23 Oct 2021
Poetul Ion Vădan, în dialog poetic cu elevii Liceului Economic
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 14 Aprilie 2010

Elevii sătmăreni de la Grupul Şcolar Economic "Gheorghe Dragoş" au avut ocazia să dialogheze cu poetul Ion Vădan, la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Editurii Dacia, condusă de poetul sătmărean.
 

 

Întâlnirea s-a desfăşurat miercuri în Sala Multifuncţională "Dumitru Iura" a şcolii şi a constat într-un schimb de idei despre activitatea editurii între directorul general Ion Vădan şi liceeni.
 

 

Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa unui grup de profesori şi elevi francezi, aflaţi în această perioadă la Satu Mare într-un schimb de experienţă, în cadrul unui proiect de parteneriat între liceul sătmărean şi liceul "Saint-Michel" din Saint-Etienne. Au mai participat directorul Liceului Economic, Vasile Popa, şefa catedrei de limba şi literatura română, profesoara Dan Manuela, şi purtătorul de cuvânt al unităţii şcolare, Florentina Chiş.
 

 

Un scurt istoric al Editurii Dacia din Cluj a fost prezentat de poetul Ion Vădan, care a preluat această afacere în anul 1999, şi de atunci au ieşit de sub tipar peste 2.200 de titluri. "Tipărim 17 manuale şcolare, iar în proporţie de 5-10% tipărim şi carte străină" - afirmă Ion Vădan, care nu a uitat să menţioneze numele unor scriitori sătmăreni care au ales Editura Dacia pentru a-şi publica volumele.


 

După ce a recitat din propria creaţie, unii elevi mai îndrăzneţi i-au pus întrebări omului de cultură, cea mai interesantă fiind cea legată de momentele "mai puţin plăcute" din viaţa sa de poet, care l-au pus la grea încercare. "Am fost criticat la Cenaclul Tribuna. Am uitat să aduc poemele care trebuiau citite şi am cerut altele împrumult. Dar a fost demult asta" - îşi aminteşte poetul în vârstă de 60 de ani.
 

 

Finalul întâlnirii le-a aparţinut unor eleve pregătite de profesoarele de Limba şi Literatura Română şi premiate la concursul de poezie "Recitatio". Elevele au recitat poezii din lirica poeţilor sătmăreni, dar şi din Mihai Eminescu.
 

3161 vizite
Distribuie pe