Locale Altele
Vineri, 7 Mai 2021
Vin, 7 Mai 2021
Bac-ul dat cu profi de rezervă
Sergiu Lenghel, Florin Răchitan  - Luni, 31 Mai 2010

Un număr de 3.600 de elevi au început luni examenul de competenţe lingvistice a Bacalaureatului, ei fiind examinaţi de 156 profesori şi 359 de asistenţi care nu au participat la greva generală. Teoretic s-au ţinut şi ore la liceele din judeţ, după orarele speciale făcute pentru „spărgătorii de grevă”. Doar teoretic.


 


La Grupul Şcolar „Ion I.C. Brătianu”, de exemplu, portarul nici nu a permis accesul în incinta şcolii pentru alţi elevi în afară de cei care susţineau examenul de Bac.


 

La Colegiul Naţional "Doamna Stanca", doar două profesoare s-au prezentat la ore, dar nici ele nu au prea ţinut ore, de fapt. Cel puţin aşa au declarat elevii, la ieşire. Bac-ul, în schimb, s-a desfăşurat fără probleme. "La noi sunt examinaţi 170 de elevi la cinci limbi străine. Nu a fost nevoie să se aducă profesori de la alte şcoli, deoarece examinarea a fost asigurată de câţiva colegi ai noştri care nu au participat la grevă" – a declarat directoarea Gabriela Lupuţi.


 

La toate centrele de examinare, elevii sunt programaţi fiecare la câte trei probe, care se desfăşoară pe tot parcursul acestei săptămâni: test auditiv, probă scrisă şi probă orală.  

 

La Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", în pauza dintre testul auditiv şi proba scrisă, liceenii povesteau între ei despre cum s-au distrat de Ziua Oraşului, fără a avea niciun stres legat de examen. "A fost destul de simplu. Am dat un test auditiv în limba engleză, a ţinut vreo 20 de minute. Urmează să intru la proba scrisă, nu prea am emoţii" – a declarat Marius Gliga, elev în clasa a XII-a D.


 

Directoarea adjunctă Nicoleta Cherecheş şi secretara liceului au participat şi ele la primul test desfăşurat la ora 12.00, în timp ce majoritatea profesorilor de la CN "Mihai Eminescu" erau plecaţi acasă. "La noi doar de mâine n.r. marţi se face un orar special cu profesorii care nu fac grevă. Asta, desigur, în paralel cu Bacalaureatul. Azi nu se fac ore. Din cei 51 de profesori, 38 fac grevă, restul sunt ocupaţi cu Bac-ul" - spunea directorul Ioan Pop. La CN "Mihai Eminescu" susţin testul de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străină un număr de 147 de elevi, alţi 49 având deja un atestat recunoscut de UE.
 

 

Pentru că profesorii nu aveau nicio treabă cu limba străină, la Liceul Unio "s-a copiat" ca-n vremurile bune. Răzvan Stan, un sătmărean de 29 de ani, absolvent la Seral, a recunoscut că a fost lăsat să se inspire de la alţi elevi. "Testul a fost la fel pentru toţi. Unul a ştiut şi toţi ne-am luat după el. Nu aveau niciun chef profesorii, se vedea pe ei. Şi soţia mea dă tot acum Bacalaureatul, dar nici nu îmi fac probleme că nu îl luăm" - mărturiseşte Răzvan, absolvent de şcoală profesională la Liceul CFR în anul 1998.


 

La Grupul Şcolar Economic "Gheorghe Dragoş" nu s-a ţinut nicio oră luni, din cei 74 de profesori, 15 fiind "spărgători de grevă". De marţi, ei vor avea un orar special cu elevii. La examenul de Bacalaureat au participat 30 de supraveghetori, opt examinatori şi cinci persoane au fost membre ale comisiei de examinare. Un număr de 221 de elevi au susţinut proba C a Bacalaureatului la „Economic”, fiind înregistrată şi o absenţă a unui candidat.

 

De-altfel, potrivit statisticii prezentate la videoconferinţa ministrului Educaţiei cu şefii inspectoratelor şcolare judeţene, la nivelul judeţului Satu Mare, prezenţa în această primă zi de examen de Bacalaureat a fost de 96%.


 

Tot la videoconferinţă s-a anunţat că doar 38,65% dintre cadrele didactice din judeţ au participat la grevă, iar potrivit semnalelor pe care le-a primit conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, numărul acestora este în descreştere, iar marţi se aşteaptă să fie mai mulţi „spărgători de grevă”. Aceste date statistice sunt, totuşi, „cosmetizate”, deoarece în categoria cadrelor didactice sunt incluse şi educatoarele de la cele 42 de grădiniţe din judeţ, care nu au participat deloc la grevă.

3623 vizite
Distribuie pe