Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Cele mai bune la Bac
Sergiu Lenghel  - Marti, 6 Iulie 2010

Doar şapte sutimi le-au mai trebuit pentru a obţine media 10 la Bacalaureat. Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi Liceul Teoretic German "Johann Ettinger" se pot lăuda cu cele mai bune eleve din judeţ la examenul de maturitate recent încheiat.
 

 

Cu media finală 9,93, Diana Loredana Buzilă şi Cyntia Hobor conduc în topul absolvenţilor de liceu. Următoarea pe listă este Paula-Anca Sas, elevă la Colegiul Naţional "Ioan Slavici", cu media 9,91.

 

Chiar dacă anul acesta nu am avut nici o medie de 10 la Bacalaureat, unii au ratat cu puţin şansa de a lua 10 pe linie. Cele două eleve au absolvit licee unde promovabilitatea la examen a fost de 100%, una dintre ele fiind şi şefă de promoţie.

 

Este vorba despre Cyntia Hobor, o tânără în vârstă de 19 ani, absolventă a Liceului Teoretic German "Johann Ettinger".

A învăţat limba germană încă de la şase ani, iar acum o vorbeşte la nivel de limbă maternă. Paradoxal, proba care i-a "stricat" media a fost exact cea susţinută la limba maternă.

 

A luat 10 la probele scrise de Limba Română, Matematică şi Informatică, iar la Limba Germană a luat doar...9,75. Dacă nu ar fi dat proba de limba maternă în plus faţă de ceilalţi absolvenţi de liceu, ea ar fi obţinut media 10 la Bac.

 

"Nici acum nu îmi dau seama unde am greşit. La Mate şi Info ştiam că o să iau notă mare, aveam baremele cu punctaj" - spune Cyntia, care a studiat la profilul Matematică-Informatică - Bilingv Engleză.

Până să primească diploma de absolvire a liceului, în biroul directoarei adjuncte Rodica Moise tânăra a primit marţi un certificat recunoscut în toată Europa. "European Computer Driving License" - ECDL, un fel de permis de conducere al calculatorului, a fost prima diplomă primită în mod oficial de un elev al Liceului German.


 

După atâta învăţat cu burta pe carte, pe Cyntia o aşteaptă o vacanţă binemeritată, însă acum este ocupată cu...facultatea. Bineînţeles că nu îşi va mai bate capul cu alte examene, la media ei fiind ca şi intrată, însă înscrierea şi depunerea dosarului îi va mai lua ceva timp.

 

Încă nu ştie ce profesie va avea peste zece ani, dar este hotărâtă să exceleze şi la Cluj, unde va deveni din toamnă studentă. A ales Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie, specializarea Comunicaţii şi Relaţii Publice, din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai", dar ne-a şoptit la ureche că nu i-ar displăcea să intre şi în lumea politicii.

 

Dacă ar fi să le comparăm pe cele două tinere, nu doar la aspectul fizic ne-am opri, fetele având parcă unele trăsături identice. Mai e şi opţiunea făcută pentru următorii ani. Ambele vor învăţa la facultate în Cluj.

 

Pe Diana Loredana Buzilă o aşteaptă însă o carieră în magistratură. Eleva care a reuşit să fie prima la Bac, devansându-l chiar şi pe şeful de promoţie al CN "Mihai Eminescu", îşi doreşte să ajungă judecătoare şi va da la Facultatea de Drept din Cluj.

 

"De la şase ani visez să ajung judecătoare. Sunt mai justiţiară de felul meu, mi se pare o meserie atractivă, desigur şi din punct de vedere financiar" - afirmă Diana, pe care părinţii o vedeau deja farmacistă.

 

A terminat la profilul Filologie - Bilingv Engleză, nota luată la istorie încurcându-i puţin socotelile. Cu nota 10 la Limba Română şi Geografie, respectiv 9,80 la Istorie, Diana se află la egalitate cu Cyntia în ceea ce priveşte media generală la Bac: 9,93. Recunoaşte că a tras tare doar pe ultima sută de metri, adică doar cu o lună-două înainte de examen.

 

Fire deschisă şi sociabilă, tânăra s-a implicat în mai multe proiecte extra-şcolare, făcând parte dintr-o echipă de adolescenţi care promovau lupta antidrog. A participat la mai multe concursuri de acest gen, reuşind în urmă cu doi ani să obţină menţiune la faza naţională desfăşurată într-o tabără de pe litoral.

 

De asemenea, în 2008, la concursul "Europa de mâine" de la Băişoara a luat premiul I cu echipa din Satu Mare. "În decembrie 2009 am fost la un training la Băişoara organizat de  <<School of Public Health>>, iar la finalul celor trei zile a avut loc un concurs de spoturi de campanie pentru sănătatea publică. Eu şi echipa mea am avut un proiect despre purtarea centurilor de siguranţă şi am câştigat locul I cu acest spot" - adaugă Diana.

 

A avut ambiţia să treacă vara trecută şi testul Cambridge, un certificat recunoscut internaţional, profitând de faptul că stăpâneşte bine limba engleză. "Astfel, nu am mai dat Bac-ul la competenţe lingvistice, mi-am echivalat doar diploma. Nu am dat examen nici la competenţe digitale fiindcă am luat ECDL-ul, e recunoscut pe plan european" - precizează tânăra absolventă. 

 

A cochetat puţin şi cu muzica, urmând un curs de chitară la Şcoala de Arte, dar pasiunea ei rămân limbile străine. Ştie să vorbească engleza, spaniola, dar şi franceza, implicându-se într-un schimb de experienţă cu liceenii din Valence, Franţa.

"Anul trecut am cazat o franţuzoaică la mine, iar anul acesta am fost eu în Franţa şi m-am împrietenit cu ea, o cheamă Amelie. Şi acum mai ţinem legătura pe mess. I-am trimis şi ultim sonat" - mai spune adolescenta, care îşi ocupă timpul făcând şi colaje în photoshop sau prelucrări de fotografii.

 

La Cluj nu va fi singură. Marius Andreica, iubitul ei pe care l-a cunoscut la liceu, va urma Politehnica. Pentru că şi el a promovat acum Bacalaureatul, cei doi vor merge împreună cu un grup de prieteni să se relaxeze într-o staţiune din Grecia.

 

Iată spotul cu care echipa Dianei Buzilă a câştigat premiul Public Health:
2957 vizite
Distribuie pe