Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Hai şi Lam la Satu Mare
Sergiu Lenghel  - Marti, 20 Iulie 2010

Considerat un adevărat geniu la o materie pe care mulţi dintre noi nu o înţelegem nici după ce am terminat şcoala, Tran Bach Hai se află în această săptămână la Satu Mare.
 
Vietnamez de origine, tânărul de doar 14 ani care locuieşte în Bucureşti are în palmares numeroase premii la olimpiadele şi concursurile de matematică, luna trecută obţinând aurul pentru România la Balcaniadă.
 

 

Împreună cu fratele său în vârstă de 11 ani, Tran Bach Lam, un priceput într-ale informaticii, cei doi fac parte dintr-o echipă de elevi care reprezintă capitala la faza naţională a unui concurs de informatică pentru elevi de gimnaziu înscrişi la cursurile organizate de palatele copiilor din ţară.

Concursul a început marţi la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger”.

 

Cazaţi la internatul Liceului German, Hai şi Lam se simt bine la Satu Mare, având ocazia să vadă oraşul de pe Someş în orele libere pe care le au la dispoziţie. Absolvent al clasei a VIII-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, Tran Bach Hai este olimpic la matematică şi informatică încă din clasele primare. Cea mai recentă medalie a obţinut-o la Balcaniada de Matematică pentru Juniori, organizată la Băile Olăneşti.

 

"Informatica mi se pare mai grea decât matematica. Sper să mă descurc la probele concursului. Îmi place să călătoresc şi am avut ocazia să văd multe locuri şi să îmi fac prieteni" - afirmă adolescentul, care miercuri va fi testat la concursul de informatică.

 

Nu este prima dată când Hai vizitează Satu Mare, el fiind prezent şi la ediţia precedentă a concursului. De altfel, Satu Mare este gazda acestei competiţii între elevii de gimnaziu din ţară pentru a noua oară consecutiv, concursul având deja o tradiţie de 25 de ani.


 

"Îmi place aici pentru că e un oraş liniştit. Am mers şi la bowling, ne-am distrat cu colegii mei, după ce luni am intrat prin toate magazinele din centru" - mărturiseşte Tran Bach Hai.

 

În faţa internatului situat pe Bulevardul Cloşca, Hai şi Lam îşi exprimă nemulţumirea vis-a-vis de sistemul de învăţământ din România, considerând că programa şcolară este prea stufoasă. Tocmai de aceea, cei doi visează să ajungă pe tărâm american pentru a-şi continua studiile. Fratele mai mic este as la informatică, iar cel mare la matematică, ambii intenţionând să urmeze o facultate în America.

 

"Îmi doresc să lucrez la Google sau poate la Microsoft" - afirmă Hai, care se laudă că a fost şi printre performerii la competiţiile europene de şah.

 

Ediţia din acest an a concursului de informatică are şi unele lacune organizatorice. Potrivit directorului Palatului Copiilor Satu Mare, Constantin Oneţ, cei patru elevi din echipa sătmăreană "au uitat" să mai vină la acest concurs. "Au plecat, doar ei ştiu unde. Au încurcat datele, credeau că e vorba de săptămâna viitoare" - se justifică principalul organizator. Prin urmare, în acest an, Satu Mare nu este reprezentat la concursul de informatică, o materie care nu se predă în clasele V-VIII, astfel că au fost selectaţi cei mai buni elevi de la cursurile organizate de Palatului Copiilor.


 

Un număr de 22 de judeţe cu 130 de elevi susţin marţi şi miercuri trei probe: programare, office şi, noutatea din acest an, testul grilă "Micul expert".

 

"Timpul de rezolvare e prea scurt. Sunt întrebări lungi care necesită atenţie" - ne-a spus Ioana Pânzan, o elevă în vârstă de 13 ani din Botoşani, în timp ce era testată la proba office. Premierea concursului are loc joi de la ora 17.00 la Liceul German, organizatorii oferind elevilor premii în bani, diplome şi medalii.

4647 vizite
Distribuie pe