Locale Altele
Luni, 17 Mai 2021
Luni, 17 Mai 2021
Sesiune despre dacii nordici, pentru elevi de liceu
Florin Răchitan  - Miercuri, 30 Noiembrie 2011

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, la Muzeul Judeţean a avut loc o sesiune ştiinţifică despre dacii nordici, în lumina recentelor descoperiri ale arheologilor la cetatea dacică de la Malaya Kopanya din Ucraina, dar şi ale altor cetăţi asemănătoare din regiunea de Nord-Vest a Transilvaniei.

Directorii muzeelor din Satu Mare şi Zalău au prezentat elevilor liceelor sătmărene aspecte interesante din viaţa strămoşilor noştri.

 

Astfel, liceenii au aflat despre existenţa celei mai importante cetăţi dacice din această parte a Europei, descoperită în urmă cu trei decenii în localitatea Malaya Kopanya din Ucraina, la o aruncătură de băţ de Halmeu, în prelungirea Munţilor Oaşului.

 

Descoperirile arheologice atestă faptul că această cetate a fost construită în vremea regelui Burebista, adică în secolul I î.e.n. şi a fost un important centru comercial şi de impunere a dominaţiei dacice în această regiune, în condiţiile în care asemenea aşezări nu au fost descoperite în judeţele Satu Mare ori Maramureş.

 

În ultimele două decenii, specialiştii muzeului sătmărean colaborează îndeaproape cu colegii lor ucraineni pentru a descoperi cât mai multe detalii despre viaţa celor care au asigurat continuitatea dacică în această regiune chiar şi după ce mare parte a vechiului lor regat a fost cucerit de romani.
 

 

Pentru elevi a fost o lecţie de istorie mai interesantă decât cele predate în sălile de clasă, ei având ocazia să urmărească prezentări power-point despre moştenirea dacilor liberi, după care au vizitat expoziţia ce are ca elemente principale celebrele brăţări regale dacice din aur.

1490 vizite
Distribuie pe