Locale Altele
Miercuri, 17 Aprilie 2024
Mie, 17 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Greco-catolicii americani cer lămuriri despre Mănăstirea Bixad
Romanian Greek-Catholic Association  - Miercuri, 13 Noiembrie 2013

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Stef, greco-catolicii din Statele Unite ii solicita acestuia clarificari publice in legatura cu afirmatiile facute in numele sau ca decizia definitiva si irevocabila de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad "este un abuz".

 

Afirmatia de mai sus a fost facuta in cadrul unei intalniri la Prefectura Satu Mare, pe data de 1 noiembrie 2013, unde s-a discutat punerea in executare a acestei hotarari judecatoresti, ocazie cu care Mircea Govor, presedinte PSD si vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, a declarat: "Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in proces. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta, desi suntem proprietarii de drept".

 

"Va solicitam sa clarificati public pozitia domnului Mircea Govor, mai ales in ceea ce priveste afirmatia acestuia ca o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante de judecata este un abuz" - a spus preotul Chris Terhes, presedintele Romanian Greek-Catholic Association, in solicitarea adresata lui Adrian Stef.  

 

Mircea Govor l-a reprezentat pe Adrian Stef la aceasta intalnire de la Prefectura Satu Mare, unde mai multi reprezentanti ai institutiilor statului au rejudecat cazul Manastirii Greco-Catolice din Bixad si au decis ca hotararea judecatoreasca de retrocedare a manastirii va fi pusa in aplicare "numai partial".

 

Manastirea Bixad trebuia retrocedata, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocale, partii greco-catolice pe data de 7 noiembrie, insa Adrian Stef a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures in aceeasi zi, pe motiv ca manastirea este in proprietatea Consiliului Judetean, actiune in urma careia s-a obtinut o ordonanta presedentiala de sistare temporara a executarii.

 

"In tot acest timp, imobilele greco-catolice din incinta manastirii, in care nu am fost pusi in deplina posesie nici pana astazi, se degradeaza continuu, cu concursul tacit sau direct al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane" - a declarat conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Maramures intr-un comunicat public referitor la faptul ca institutii ale statului au intervenit pentru a opri aceasta executare la Bixad.

 

"Modul cum autoritatile Statului Roman s-au coordonat pentru a nu pune in aplicare aceasta hotarare a justitiei romane dovedeste ca se doreste confiscarea din nou a Manastirii Greco-Catolice din Bixad" – se arată în comunicat.

 

Manastirea din Bixad a fost greco-catolica de la infiintare, iar in anul 1948 a fost confiscata de comunisti si inchisa, iar calugarii greco-catolici arestati de Securitate.

 

Adrian Stef a fost solicitat cu aceasta ocazie de catre greco-catolicii americani sa clarifice pentru opinia publica de cand Manastirea din Bixad este in proprietatea Consiliului Judetean Satu Mare si de ce retrocedarea acesteia catre partea greco-catolica ar fi un abuz.

 

"Pentru buna informare a opiniei publice si respect pentru adevar, este imperativ ca domnul Adrian Stef sa clarifice afirmatiile facute in numele sau de catre domnul Mircea Govor" - a comentat Pr. Terhes aceasta solicitare.

 

Romanian Greek-Catholic Association este o organizatie non-profit din California care sprijina Biserica Greco-Catolica si pledeaza la nivel international pentru oprirea discriminarii greco-catolicilor din Romania si pentru restituirea proprietatilor religioase confiscate de regimul comunist in Romania.

 

Pentru referinta, prezentam mai jos scrisoarea adresata domnul Adrian Stef, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare.

 

13 Noiembrie, 2013
Irvine, California

 

Stimate Domnule Presedinte,

 

Pe data de 7 noiembrie trebuia sa aiba loc punerea in executare a hotararii definitive si irevocabile de retrocedare catre partea greco-catolica a unor imobile din cadrul Manastirii din Bixad, lucru care nu s-a putut duce la bun sfarsit datorita interventiei Consiliului Judetean Satu Mare.

 

Intr-o intalnire care a avut loc la Prefectura Satu Mare pe data de 1 noiembrie, unde s-a rejudecat acest caz, domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a declarat urmatoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in proces. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta desi suntem proprietarii de drept.”

 

Pana cand procesul pe care dumneavoastra l-ati deschis impotriva Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, pentru a opri retrocedarea acestei manastiri greco-catolice confiscate de comunisti in 1948, va fi finalizat in justitie, va solicitam sa clarificati public pozitia domnului Mircea Govor, mai ales in ceea ce priveste afirmatia acestuia ca o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante de jucata este un abuz.

 

Mentionam ca acesta v-a reprezentat pe dumneavoastra la intalnirea de la Prefectura din 1 noiembrie, ca atare aveti datoria sa clarificati pentru opinia publica cele afirmate de dansul.

 

Este un fapt istoric de netagaduit ca Manastirea din Bixad a fost greco-catolica de la inceputul existentei ei, iar in 1948 aceasta a fost confiscata de catre comunisti iar calugarii greco-catolici vanati de Securitate si inchisi in puscarii.

 

Va solicitam, de aceea, sa clarificati pentru opinia publica de cand Manastirea din Bixad este in proprietatea Consiliului Judetean Satu Mare si de ce retrocedarea acesteia catre partea greco-catolica ar fi un abuz.

 

Cu stima,
Pr. Chris Terhes
President

2370 vizite
Distribuie pe