Locale Altele
Joi, 18 August 2022
Joi, 18 Aug 2022
Proiect pentru reabilitarea Catedralei Romano-Catolice
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Vineri, 12 August 2016

Catedrala Romano Catolică este fără îndoială un reper central al municipiului Satu Mare și o atracție pentru mulți turiști care trec prin oraș.

"Am fost în oraş, şi după ce mi-am terminat treburile încă am avut timp să intru în Catedrală, la o rugăciune" - această afirmaţie e bine cunoscută sătmărenilor.  Catedrala, care îşi deschide porţile în fiecare dimineaţă înainte de prima Sfântă Liturghie şi le ţine deschise până după liturghia de seară, este frecventată nu doar de romano-catolici. Pe sub bolțile sale maiestuoase îi trec pragul frecvent și credincioşii de alte culte, pentru a se închina în faţa bunului Dumnezeu. Isus îi aşteaptă în Euharistie, îi ascultă și le alină suferinţele.

Dar îi aşteaptă pe credincioşi şi altcineva... În partea stângă de lângă poarta intrare stau mai multe doamne, care, în fiecare săptămână, de luni până vineri sunt gata să ajute enoriaşii sau turiştii.

Le răspund la întrebări, intermediază între ei şi preotul paroh, le deschid camera memorială Scheffler János, dacă se doreşte vizitarea acesteia.

Una dintre aceste doamne e Maria Mureşan în vârstă de 85 de ani. Dânsa îşi desfăşoară activitatea de la 6:30 dimineaţa până la 13:00.

După cum mărturiseşte ea însăși, în Catedrală se întâlneşte cu oameni buni şi se bucură mai ales când sosesc grupuri de turişti care iau parte şi la Sfintele Liturghii. Doamna Maria răspunde cu drag la orice întrebare, iar când are puţin timp liber, spune rozarul. De mulţi ani îşi petrece astfel dimineţile. "Aici sunt bine. Sătmărenii nu-l lasă pe Isus singur în Catedrală. Îl vizitează, se roagă lângă el" - spune Maria Mureşan.

Preotul paroh al Catedralei, Hársfalvi Ottó, ne-a dezvăluit că vara vin cei mai mulţi turişti, grupurile lor fiind adesea însoțite de un ghid sau un preot. Acesta din urmă de multe ori doreşte să oficieze şi Sfântă Liturghie pentru grupul lui şi cere acceptul parohului.

Aşa a procedat nu demult un grup venit din Polonia, iar înaintea lor un grup din Austria... Hársfalvi Ottó a accentuat că foarte mulţi vin din Ungaria şi se întâmplă des ca excursia lor în Satu Mare să facă parte dintr-o călătorie mai lungă, având ca destinație mai multe oraşe. Situaţia e asemănătoare şi cu turiştii din România, care intră în Catedrală, de exemplu, înaintea părăsirii teritoriului ţării.

Catedrala Romano Catolică este un element important al centrului municipiului, sătmărenii o  recomandă cu drag rudelor şi cunoştinţelor lor venite din altă parte. Dar ca să rămână bijuteria oraşului în continuare, aceasta ar trebui reabilitată și conservată. Episcopia Romano Catolică Satu Mare face demersuri ca să obţină finanţare pentru reabilitare, printr-un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Clădirea catedralei se caracterizează prin stare de degradare la nivelul structurilor portante şi al finisajelor, învechirea instalaţiilor sau lipsa acestora. Deficienţele se manifestă prin fisuri, umiditatea ridicată a pereţilor cauzată de ascensiunii apei din sol, a lipsei izolaţiei hidrofuge, degradarea finisajului exterior şi degradarea decorului arhitectural din piatră: ancadramente, brâuri, capiteluri, cornişe, sculpturi şi instalaţii necorespunzătoare.

În vederea protejării și conservării patrimoniului istoric s-au prevăzut următoarele tipuri de lucrări de restaurare și consolidare: consolidarea terenului de fundare, lucrări de hidroizolaţie; conservarea și restaurarea componentelor artistice de piatră şi din fier; lucrări de înlocuire a învelitorii, tinichigeriei şi accesoriilor acoperişului, inclusiv a sistemului de paratrăsnet; lucrări de restaurare a faţadelor; refacerea sistemului de încălzire în catedrală. 

Pentru înlesnirea circuitului de vizitare între catedrală şi muzeul "Colecţia de Artă Bisericească Meszlényi Gyula" se propune deschiderea golului înzidit dintre încăperi. Se propune, de asemenea, realizarea unei noi construcţii anexe în locul celei existente, care să cuprindă centrala termică, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi. Se propun lucrări de reamenajare a curţii, consolidarea împrejmuirilor din zidărie. Prin proiect se va putea realiza digitalizareazarea obiectivului. Lucrările s-ar desfășura timp de 36 de luni şi este important de menţionat că în timpul restaurării Sfintele Liturghii ar decurge după programul normal.

Catedrala Romano Catolică din Satu Mare, prin lucrările propuse, în afară de intervenţiile structurale imperios necesare, se extinde cu funcţiuni de primire a turiştilor. Prin realizarea investiţiei va creşte atractivitatea turistică a localităţii în general şi a edificiului în particular, contribuind la dezvoltarea turismului religios şi laic al regiunii. Planurile însă pot deveni realitate doar dacă se câştigă proiectul, pe care Episcopia intenţionează să-l depună la Uniunea Europeană. 

Tags: proiect  reabilitare  catedrala  
2799 vizite
Distribuie pe