Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Episcopul sătmărean Eugen Schonberger, primit de Papa Francisc la Vatican
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Miercuri, 14 Noiembrie 2018

Între 5 şi 10 noiembrie, membrii Conferinţei Episcopilor Catolici din România au luat parte la vizita Ad limina apostolorum la Roma, în cadrul căreia s-au întâlnit cu Papa Francisc, respectiv au purtat convorbiri cu reprezentanţi ai diferitelor oficii din Curia.

Vizita Ad limina oferă de fiecare dată ocazia pentru episcopi să raporteze aspecte din viaţa şi realitatea diecezelor, să adreseze întrebări directe, să-şi împărtăşească bucuriile sau greutăţile, să primească răspunsuri, dar la rândul lor să răspundă întrebărilor diferitelor dicasterii.

Înainte de vizita lor de la începutul lunii noiembrie, episcopii au trimis rapoartele, care au fost împărţite între diferitele dicasterii, dar un rezumat scurt despre viaţa fiecărei dieceze i-a fost înmânat şi Papei Francisc.

După cum am aflat de la episcopul Eugen Schönberger, vizitarea oficiilor Curiei a oferit şi de data aceasta oportunităţi pentru a purta discuţii importante. Astfel, în Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, episcopul a luat parte la o audienţă privată cu Jakkel Károly, originar din Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare, în prezent preot al Diecezei de Roma. În viitor el va fi postulatorul cazului beatificării episcopului Hám János, dar şi al cazului canonizării lui Scheffler János - faza de la Roma. Tot acolo s-a discutat despre demersurile pentru beatificarea episcopului Hám János - după cum s-a aflat se aşteaptă traducerea în italiană a predicilor, a operelor scrise de marele episcop, respectiv traducerea cărţilor scrise despre el. În verificarea acestora se va pune accent pe credinţa şi virtuțile lui Hám János.

În timpul petrecut la Roma, episcopul a răspuns invitaţiei generalului piarist şi s-a întâlnit şi cu preşedintele formării diplomaţiei vaticane. Fanea József, preot al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare,  va finaliza anul viitor cursurile de formare la Roma și va obţine şi doctoratul în drept canonic, urmând să slujească Biserica la o nunţiatură. Preşedintele i-a mulţumit episcopului pentru sacrificiul diecezei - a crescut şi a format un preot, ca după aceea să-l ofere în slujirea Vaticanului.

Cu Papa Francisc episcopii s-au întâlnit în ziua de joi, când dimineaţa au celebrat Sfânta Liturghie împreună la Casa Sfânta Marta, apoi au avut parte de audienţă comună. Aici s-au putut adresa în mod direct suveranului pontif. Papa s-a arătat interesat de situaţia din România, era curios de problemele cu care se confruntă cetăţenii, nu doar catolicii din ţara noastră.

Episcopii şi-au exprimat dorinţa ca la vizita papei în România, Sfântul Părinte să oficieze Sfinte Liturghii în cel puţin patru locuri: la Blaj, unde se aşteaptă să-i beatifice pe cei şapte martiri greco-catolici, apoi la Şumuleu Ciuc, la Bacău şi la Radna. Dar s-a discutat, printre altele, şi despre situaţia Liceului Catolic din Târgu Mureş, despre învăţământ şi despre retrocedări. Legat de emigrarea românilor, papa le-a cerut episcopilor să atragă atenţia tinerilor asupra importanţei păstrării rădăcinilor, a tradiţiilor, acceptarea strămoşilor şi păstrarea vie a istoriei comunităţilor lor.

Eugen Schönberge a subliniat că Papa Francisc li s-a adresat episcopilor pe tot timpul întâlnirii ca un tată adevărat, oferind atenţie şi dragoste părintească pentru fiecare.

Tags: episcop  vizita  papa  roma  
1414 vizite
Distribuie pe