Locale Altele
Marti, 5 Iulie 2022
Marti, 5 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Catedrala Romano-Catolică din centrul municipiului Satu Mare a fost binecunvântată după reabilitare
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Duminica, 22 August 2021

În cadrul unei ceremonii cu participanți de rang înalt din țară și din străinătate, Catedrala Romano-Catolică din centrul municipiului Satu Mare a fost binecuvântată de episcopul Eugen Schonberger, după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare în ultimii trei ani.

Cu această ocazie, sâmbătă au fost prezenți la Satu Mare, printre alții, nunțiul apostolic al Vaticanului la București, Miguel Maury Buendia, arhiepiscopul mitropolit de București, Aurel Perca, viceprim-miniștrii României și Ungariei, Kelemen Hunor, respectiv Semjen Zsolt, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Victor Opaschi, precum și, ca invitați de onoare, înalți prelați greco-catolic, ortodocși de la alte biserici-surori.

ISTORIA

Organizarea noii dieceze de Satu Mare, înființate în anul 1804, a căzut în sarcina primului său episcop, baronul Fischer István. Acesta a cumpărat terenuri, a fondat instituții religioase, școli, noi parohii, a început construirea palatului episcopal, precum și extinderea micii biserici parohiale, veche de câțiva ani, aflată pe locul actualei Catedrale.

Primele planuri de modificare a bisericii parohiale au fost întocmite de arhitectul conților Károlyi, Bitthauser (Bittheuser) József, originar din Würzburg, ulterior sarcina fiindu-i încredințată arhitectului Hild József din Pesta, care practic nu a trebuit să construiască o biserică nouă, ci să transforme una existentă. Finalizarea construcției catedralei se leagă de numele episcopului fondator Hám János, care a sfințit-o din nou la 20 august 1837.

Catedrala stăpânește și astăzi centrul orașului, iar caracterul său dominant din secolul al XIX-lea nu poate fi pus la îndoială. Proporțiile, statuile, ornamentele sale erau considerate la acea vreme minunății fără pereche nu doar în Sătmar, ci și în toată regiunea.

REABILITAREA

Nici cea dintâi biserică a Diecezei sătmărene nu a fost cruțată de trecerea nemiloasă a timpului. Daune însemnate au fost provocate de fisurile apărute în pereți și de ridicarea nivelului pânzei freatice, astfel încât, în scopul prezervării clădirii, au devenit necesare lucrări de izolare a acesteia, precum și alte reparații la fațadă, la elementele din piatră și metal, și înlocuirea totală a acoperișului. De actualitate a fost și modernizarea sistemului de încălzire; de asemenea s-au realizat noi sisteme antiefracţie şi de apărare contra incendiilor.

În beneficiul turiștilor și nu numai, s-au amplasat în Catedrală noi instrumente de informare, clasice și digitale, așa încât vizitatorii se vor putea informa despre elementele de atracție ale bisericii în limbile maghiară, română, germană și chiar italiană.

Comparativ cu marile catedrale europene, cea sătmăreană, parte a moștenirii artitectonice a orașului, este o construcție relativ nouă, mică și modestă, dar pe plan local aspectul și valorile acestei biserici aflate într-o continuă înfrumusețare și înnoire umplu de mândrie legitimă pe toți cei care locuiesc aici. Amenajarea împrejurimilor proaspăt reabilitatei construcții, respectiv plantarea vegetației adecvate contribuie în mare măsură la înnoirea aspectului orașului.

FINANŢARE

Expertizele tehnice și studiile privind starea de degradare a clădirii, executate în anul 2014, au precedat cei doi ani de pregătire a cererii de finanțare care a constituit proiectul de reabilitare a catedralei. Cererea de finanțare finală a fost depusă în noiembrie 2016, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecție și valorificarea durabilă a patrimoniului natural și cultural Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Din cele 52 de proiecte depuse doar 28 au fost acceptate, între care și proiectul Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare. Durata de implementare a proiectului este de 4 ani, perioada 22.09.2017- 30.09.2021. Elaborarea proiectului tehnic a durat 8 luni, iar executarea lucrărilor de reabilitare 34 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 13.931.050 lei, din care 10.819.476 lei au fost asigurați de UE, 1.909.319 lei au constituit sprijin din partea Guvernului României, iar 259.711 lei au fost contribuție proprie.

Pe parcursul derulării investiției au apărut lucrări suplimentare care nu au putut fi prevăzute în perioada de proiectare. Aceste cheltuieli au fost finanțate de Guvernul Maghiar în anul 2021, în valoare totală de 2.076.087 lei.

Lucrările s-au desfășurat pe perioada a trei ani cu aportul a circa 170 de muncitori: tinichigii, tâmplari, alpiniști industriali. Elementele de piatră au fost reabilitate de 8 restauratori, în timp ce specialiști sosiți din diverse colțuri ale țării au lucrat la restaurarea vitraliilor, a elementelor de metal și a frescelor. La refacerea acoperișului s-au folosit 2.500 m2 de cupru.

1870 vizite
Distribuie pe