Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mulțime de credincioși din tot Sătmarul la Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul de la Mănăstirea Scărișoara Nouă
Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului  - Duminica, 8 Ianuarie 2023

Sâmbătă, 7 ianuarie 2023, în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, au slujit la Mănăstirea Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, cu ocazia serbării hramului de iarnă al lăcașului monahal.

Ierarhii şi soborul preoţilor şi diaconilor care au ieşit în întâmpinare au fost primiţi în sunete de tulnice, de credincioşi din Gârda de Sus, judeţul Alba, de unde au venit, cu circa 100 de ani în urmă, locuitorii satului Scărişoara Nouă, prin reforma agrară regală, când au fost răsplătiţi astfel de regele Ferdinand. Aici, în acest sat, a fost ridicată mănăstirea, care îl are ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul, ca mulţumire lui Dumnezeu peste binefacerile care s-au revărsat peste acest sat de când a fost înfiinţat şi până azi.

Un mare sobor de preoţi şi diaconi a slujit la hramul de iarnă al Mănăstirii Scărişoara Nouă. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic a interpretat o priceasnă doamna preoteasa Ioana Botiş, farmacistă.

În rândul credincioşilor s-au aflat Romeo Pop, subprefectul județului Satu Mare, Cristian Valer Beseni, secretar de stat la Ministerul Mediului, deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Naţională Bisericească, Cozmin Varga, primarul comunei Pişcolt, de care aparţine satul Scărişoara Nouă, ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, alţi oficiali judeţeni sătmăreni şi locali.

„Mare a fost Ioan Botezătorul, a schimbat mentalitatea poporului, care trăia sub povara legii. Legea era neputincioasă, nu putea să cureţe de păcat. Şi atunci a venit Ioan şi a botezat cu botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor şi a pregătit poporul pentru primirea lui Hristos. Mesajul lui s-a adresat tuturor categoriilor sociale. Atât a fost de puternic, încât a mişcat masele şi au venit la el. Pe cărturari şi pe farisei i-a mustrat. Pentru toţi avea mesaj. Şi toată lumea era în aşteptare, se boteza cu botezul pocăinţei şi se pregătea pentru primirea Celui Drept. Pe acest sfânt mare îl cinstim noi astăzi” – a rostit, în predica sa, PS Iustin.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat rolul de gazdă, ca fost stareţ al acestei mănăstiri o perioadă de 11 ani, şi, drept urmare, a mulţumit PS Iustin pentru slujire, soborului pentru osteneală şi credincioşilor pentru prezenţă.

Preasfinţitului Părinte Iustin i-a urat la mulţi ani, deoarece a fost botezat cu numele de Ioan, pe care l-a purtat până la depunerea voturilor monahale. Este născut în ajunul praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, pe care îl are ca sfânt ocrotitor, alături de cel de Iustin, primit la călugărire.

Din partea obştii şi a părintelui stareţ, cei doi Ierarhi au primit câte o icoană cu Dreptul Simeon, în Anul Omagial al persoanelor vârstnice, şi câte un coş cu flori.

2940 vizite
Distribuie pe