Grație unei recomandări a Sfântului Scaun, catolicilor din toată lumea le este permis să celebreze Învierea lui Isus Cristos alături de comunitățile majoritare, acolo unde ei sunt minoritari.
În creuzetul multi-etnic și multi-confesional al județului Satu Mare, credincioșii greco-catolici se găsesc într-o situație mai specială, având în vedere că, în urma evoluțiilor istorice din această regiune, majoritatea lor frecventează biserici cu limba de slujire română, care sărbătoresc Paștele împreună cu frații lor ortodocși, dar există și greco-catolici maghiari (majoritatea urmași ai slovacilor sau rutenilor maghiarizați care au ajuns în urmă cu sute de ani pe aceste meleaguri), care s-au adaptat la calendarul de sărbători al maghiarilor sau șvabilor romano-catolici ori reformați în comunitățile în care aceștia din urmă sunt majoritari.
Pentru a crea o punte de legătură ecumenică între diferitele comunități, la Botiz, unde majoritatea greco-catolicilor sunt români, deci sărbătoresc Paștele împreună cu ortodocșii, a devenit deja o tradiție în ultimii ani să se unească într-o rugăciune comună cu romano-catolicii maghiari din localitatea limitrofă municipiului Satu Mare, pe bază de reciprocitate, în fiecare săptămână înaintea sărbătorii fiecăruia dintre ei.
Tradiția a fost implementată de tânărul preot paroh al comunității greco-catolice, Nicolae Huzău, în colaborare cu unul dintre cei mai experimentați și mai respectați preoți romano-catolici din Dieceza Sătmarului, părintele Tiberiu Schupler.
Rugăciunile comune din acest an vor avea loc vineri, 7 aprilie, de la ora 19, la biserica romano-catolică din Botiz, urmând ca miercurea viitoare, 12 aprilie, tot de la ora 19, să aibă loc o acțiune similară la biserica greco-catolică.
La aceste evenimente sunt așteptați să participe și credincioși din alte parohii din județ, la fel cum vor fi prezenți cei câțiva refugiați ucraineni de toate confesiunile care au mai rămas la Botiz, din zecile de familii care și-au găsit adăpost în ultimul an la Centrul Social ”Sfânta Maria” ce aparține de Parohia Greco-Catolică ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” sub oblăduirea părintelui paroh Nicolae Huzău. Fiindcă, așa cum spune părintele: ”Mai este loc sub cruce”!