Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Boboteaza la sătmăreni
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 6 Ianuarie 2010

Creştinii au sărbătorit miercuri Boboteaza. Mii de sătmăreni au mers la biserică pentru a se ruga şi a lua apă sfinţită, chiar dacă au fost nevoiţi să aştepte cu umbrela în mână până la terminarea slujbei.
 

 

În curtea bisericii "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", situată la Cap Pod Golescu, a fost înghesuială mare, însă oamenii au avut răbdare şi îmbrâncelile de altă dată au fost evitate.
 

 

Mii de litri de apă sfinţită s-au aflat în butoaiele de plastic, care aveau câte două robinete, iar flacoanele de unul sau doi litri au fost umplute în câteva minute. Au existat persoane care au venit cu plasele pline cu flacoane, spre nemulţumirea celor care aşteptau la rând. "Am o familie numeroasă, şi vreau să ajungă pentru toţi" - spunea o creştină în timp ce umplea cu apă sfinţită flaconul. În curtea bisericii au fost amplasate două butoaie cu apă sfinţită, însă şi în interiorul lăcaşului religios a fost adusă agheasmă.
 

 

Sătmărenii ne-au declarat că vin în fiecare an la biserică, atunci când e sărbătoarea Botezului Domnului, fiind de părere că apa sfinţită ţinută în casă le va aduce noroc. "Pentru curăţirea trupului şi a sufletului e nevoie de apă sfinţită. Se foloseşte şi pentru îndepărtarea duhurilor rele, pentru cei bolnavi, aşa că e bine să avem prin casă apă sfinţită", a spus Viorica Laurean, una din creştinele venite la biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".


 

Slujbe de sfinţire a agheasmei au avut loc şi la bisericile catolice din judeţ, episcopul Eugen Schonberger sfinţind, simbolic, cristelniţa din catedrala romano-catolică din centrul municipiului Satu Mare.
 

 

La biserica greco-catolică "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" de pe Bulevardul Cloşca, preotul Simion Gheorghe a sfinţit butoaiele cu agheasmă în cadrul unei slujbe religioase sobre, la care lăcaşul de cult a fost arhiplin. Preotul le-a mulţumit credincioşilor şi pentru faptul că au participat în număr la fel de mare la rugăciunea colectivă din noaptea de Revelion şi i-a asigurat că în biserică va rămâne în permanenţă un butoi plin cu apă sfinţită, din care oricine va putea lua oricând, după nevoi.


De Bobotează, preoţii oficiază slujba sfinţirii "agheasmei mari", apa despre care se spune că are puteri miraculoase şi nu se strică niciodată. Tradiţia spune că în această zi nu e bine să speli rufele. Şi tot acum se prevesteşte cum va fi vremea în acest an sau recolta.

Prăznuită anual în 6 ianuarie, Boboteaza ne duce cu gândul la momentul în care Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. Tradiţia populară mai spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an. Agheasma se ţine la loc de cinste, în vase sticle curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Credincioşii beau din ea pe nemâncate, în zilele de post şi ajunare sau la sărbători mari, fie înainte, fie după biserică.

Tags: boboteaza  sarbatoare  satmareni  
6819 vizite
Distribuie pe