Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Defilare cu lampioane de Ziua Sfântului Martin
Florin Răchitan  - Luni, 7 Noiembrie 2011

Ca de fiecare dată în ultimii ani, comunitatea germană din Satu Mare organizează joi o defilare cu lampioane în jurul parcului central din Piaţa Libertăţii, cu ocazia Zilei Sfântului Martin.

Sărbătoarea a fost adusă în judeţul nostru de şvabii de pe Valea Rinului, iar în ultimii ani a cunoscut o revigorare spectaculoasă, odată cu participarea copiilor la tradiţionalele procesiuni cu felinare de hârtie.

 

Potrivit legendei, cavalerului Martin de Tours, devenit ulterior Sfântul Martin, i s-a făcut milă de un biet cerşetor care tremura de frig la intrarea într-o cetate, la mijlocul lunii noiembrie, aşa că şi-a sfâşiat mantia, dăruindu-i jumătate din această îmbrăcăminte călduroasă.

 

În comunităţile germane din toată lumea, Ziua Sfântului Martin este ultimul prilej de sărbătoare înainte de Postul Crăciunului şi este marcată în mod tradiţional prin defilarea copiilor cu lampioane confecţionate de ei înşişi.

 

Procesiunea de la Satu Mare va începe joi seara la ora 17.30 şi, ca de obicei, va avea în frunte un călăreţ pe cal alb, care-l personifică pe cavalerul Martin de Tours, precum şi fanfarele şvăbeşti din judeţ. Vor defila în jurul parcului copii de la grădiniţe şi elevi ai Liceului Teoretic German „Johann Ettinger”, dar sunt aşteptaţi să li se alăture şi copii de la alte şcoli.


 

Evenimentul este organizat de Liceul German, Ansamblul Folcloric „Gemeinsam” şi credincioşii de la parohiile română şi germană ale Bisericii Calvaria.

6574 vizite
Distribuie pe