Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Mesajul de Crăciun al episcopului Eugen Schonberger
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Luni, 24 Decembrie 2012

Iubiţi Fraţi şi Surori în Cristos!

 

Noi, creştinii, suntem nişte optimişti pentru vecie. Optimismul nostru se adapă din credinţa noastră şi anume din acea credinţă pe care o sărbătorim de Crăciun.

Cu toate că nu putem înţelege cu mintea noastră cum a fost acest lucru posibil, noi credem că Dumnezeu a devenit om. Prin Fiul Său Unul-născut a îmbrăţişat lumea şi nu o mai părăseşte niciodată: o ţine strâns până la sfârşit în dragostea Sa.

 

Priviţi la acest copilaş, care nu şi-a găsit nici măcar un adăpost, El, Fiul lui Dumnezeu! Vă închipuiţi aşa ceva? Chiar dacă naşterea Lui s-a petrecut în linişte, totuşi această sărbătoare o celebrăm cu lumină şi fast.

 

Din câte ferestre de biserici şi cămine familiale se răspândeşte lumina în seara de Crăciun şi cât de mulţi sunt cei care primesc cu bucurie vestea cea bună: S-a născut Isus Cristos! În acelaşi timp, în câte familii această seară este doar o formalitate. Pomul de Crăciun străluceşte, dar în inimile celor care îl înconjoară nu pătrunde lumina. Putem să ne consolăm cu asta?

 

Afirm, împreună cu Sfântul Părinte, papa Benedict al XVI-lea, că este nevoie de acele mărturii credibile, ale căror minţi şi inimi au fost luminate de Cuvântul lui Dumnezeu, fiind astfel capabile să deschidă în minţile şi inimile altora setea de Dumnezeu şi viaţa eternă. Se pune numai întrebarea: strălucirea Pruncului de la Betlehem ne iluminează cu adevărat inimile?

 

Un învăţat din Orient şi-a întrebat odată discipolii cum pot deosebi momentul în care noaptea s-a sfârşit şi ziua a început. Unul dintre ei a spus:

 

- Când vezi un animal la distanţă şi poţi spune dacă este vorba de un cal sau o vacă.

- Nu – a răspuns învăţatul.

 
-
Când vezi un copac la distanţă şi când poţi spune dacă este vorba de un manglier sau de un bananier.

- Nici acest răspuns nu este bun - a spus din nou învăţătorul.

 

- Ei bine, care este atunci răspunsul cel corect? – l-au întrebat discipolii.

- Când poţi privi faţa unui bărbat, recunoscând în el pe fratele tău, sau când poţi privi faţa unei femei şi o recunoşti în ea pe sora ta. Daca nu poţi face acest lucru, indiferent dacă soarele este sus pe cer, pentru tine este încă noapte. (după o povestire de Anthony de Mello)

 

Da, Dumnezeu a devenit om ca să ne deschidă nouă ochii şi să-i umple cu lumina recunoaşterii: noi suntem fraţi şi surori! Conştiinţa acestei realităţi trebuie să ne însoţească şi în noul an care va începe curând şi să facă să ardă cât mai adânc în sufletele noastre mesajul Crăciunului.

 

Fraţi şi surori, aş dori să vă pot spune că vom avea un trai mai bun în următorul an, faţă de cel prezent, dar nu pot să ştiu acest lucru. Aş dori să vă spun că vom fi mai sănătoşi, dar nici acest lucru nu am de unde să-l ştiu. Dar pot să afirm cu siguranţă că nu ne trebuie nici bani, nici bunăstare, nici sănătate, ca să recunoaştem în fiecare din noi un frate sau o soră pe care să începem să-i iubim.

 

Probabil că buzunarele noastre nu vor fi mai pline, dar ce contează, dacă inimile vor fi pline de dragoste. Isus nu a adus în lume bani, putere, comoditate, sănătate, ci iubire - iubirea Sa nemărginită şi irevocabilă. Şi dacă noi credem în această iubire, atunci sărbătorim fericiţi şi privim cu încredere spre viitor.

 

Dumnezeu, prin Fiul Său Unul-născut, a îmbrăţişat lumea şi nu o mai părăseşte niciodată: o ţine strâns până la sfârşit în dragostea Sa.

 

Cu această credinţă şi convingere vă doresc tuturor un Crăciun bogat în haruri şi un An Nou, plin de pace, binecuvântat de Dumnezeu.

 

Satu Mare, 2012, în Sărbătoarea Crăciunului, cu binecuvântarea mea arhierească:     

 

† Eugen, episcop

1381 vizite
Distribuie pe