Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
Prima zi în noul Parlament: colinde şi plictiseală
Gândul  - Luni, 15 Decembrie 2008

Ieri dimineaţă, la Senat, te întâmpina o atmosferă caldă, familiară. Noii senatori erau aşteptaţi cu zâmbetul pe buze de către angajaţii Camerei superioare a Parlamentului.
 
Pe holuri se auzeau colinde româneşti, cântate de Ştefan Hruşcă. Atât la intrarea principală, cât şi în faţa sălii de plen, se împodobiseră doi brazi falnici, care să le vestească aleşilor apropierea Crăciunului. Tot în holul mare al Senatului se înălţase un ecran,  pe care stătea scris, cu litere de-o şchioapă, „Bine aţi venit!” Luminiţele licăreau, muzica încânta urechile în surdină, parlamentarii, sosiţi unul câte unul, se pupau, se felicitau.

În acest tablou feeric a căzut ca un trăsnet vestea că Theodor Stolojan nu mai vrea să fie prim-ministru. Senatorii n-au crezut, iniţial, spunând că totul este o glumă. Gluma s-a îngroşat, însă, şi feţele au început să li se tulbure. PD-L-iştii şi PSD-iştii dădeau din colţ în colţ, neştiind cum să comenteze evenimentul. Singuri, liberalii şi maghiarii îşi frecau mâinile de bucurie. Nu se poate descrie fericirea din ochii lui Puiu Haşotti, ieşind pe hol, la o ţigară, alături de UDMR-istul Attila Verestóy. „Oricum, domnul Stolojan nu conta”, remarca, plin de „delicateţe”, Crin Antonescu, care li s-a alăturat celor doi. „Sper ca de data aceasta să fie sănătos”, a completat Haşotti ironic.

În fine, începe şedinţa, iar senatorii încearcă să se dezmeticească. Preşedintele decan de vârstă, Sergiu Nicolaescu, rosteşte câteva cuvinte de bun venit. Celebrul regizor vorbeşte despre înţelepciunea vârstnicilor, necesitatea colaborării partidelor. „Vom face totul pentru bunăstarea ţării”, asigură Nicolaescu, dar cunoscutul clişeu politic o ambetează pe tânăra sa colegă, Olguţa Vasilescu, care începe să-şi potrivească, la pupitru, cerceii şi să vorbească, discret, la telefon. Şedinţa se termină rapid. Senatorii se îndreaptă spre grupurile parlamentare ca să decidă ce au de făcut. Fiecare cu ale lui, însă. Miron Mitrea şi Marian Oprişan, comentând aprins cele întâmplate, s-au intersectat, în faţa liftului, cu Cristian Ţopescu, care păşea sfios, familiarizându-se cu noul loc de muncă.
 
În bănci, după afinităţi

În pauze deputaţii comentau uimiţi vestea. „Ce s-a întâmplat, chiar a renunţat? Nu ştiam nimic, dar cum a motivat?”, se interesa proaspătul deputat PSD Victor Socaciu la colegii săi de partid cu mai multă experienţă, dar la fel de „dezinformaţi” în acest caz. Liberalul Relu Fenechiu era, în schimb, amuzat de întreaga situaţie, afirmând, în momentul în care la televizoarele instalate în holul din faţa sălii plenului s-a anunţat desemnarea lui Emil Boc în fruntea Guvernului: „Vom avea cel mai mic premier din Europa”.

Soneria care îi cheamă, de regulă, pe aleşi în sală nu a avut efect, ieri, la prima  şedinţă din această legislatură, decât asupra deputaţilor aflaţi la primul mandat. Ei s-au conformat imediat, ocupându-şi disciplinaţi fotoliile câştigate uninominal. Preocupările nu au fost însă mult diferite de cele ale parlamentarilor cu ştate vechi.

Democrat-liberalul Silviu Prigoană, de exemplu, a lucrat în permanenţă la laptop, în timp ce pesedistul Robert Negoiţă a râs, fără întrerupere aproape, în prima parte a şedinţei, cu deja versatul Nicolae Bănicioiu, aflat la al doilea mandat. Elena Udrea s-a aşezat cuminte lângă William Brânză, pe care nu l-a băgat prea mult în seamă pentru că s-a arătat mai preocupată de telefonul mobil.

Grupul de colindători venit la Parlament, la finalul şedinţei, nu i-a impresionat nici pe aleşii vechi, nici pe cei la primul mandat. Cu câteva excepţii, printre care Victor Surdu şi Victor Socaciu, toată lumea s-a grăbit să plece în prima zi de muncă.

Tags: parlament  nou  prima zi  
1364 vizite
Distribuie pe