Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
PSD şi PDL şi-au împărţit ministerele
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 17 Decembrie 2008
După negocierile de astăzi cele două partide şi-au împărţit portofoliile ministeriale după o formulă paritară. Astfel, democrat-liberalii au reuşit să obţină Finanaţele, Transporturile, Economia, Apărarea Naţională, Dezvoltarea Regională, Comunicarea, Cultura, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Turismul. La rândul lor social-democraţii au negociat pentru Interne, Ministerul Muncii, Educaţia, Sănătatea, Agricultura, Afaceriel Externe, Mediu, IMM-urile şi Relaţia cu Parlamentul. Ministerul Justiţiei este Independent.

Cele două partide şi-au împărţit minsterele după modelul 1-2-2. Asta înseamnă că PSD a ales primul ministerul pe care îl doreşte. A doua opţiune, pentru o pereche de ministere, a revenit PDL, următoarea pereche de portofolii a fost aleasă de PSD şi, tot aşa, din doi în doi, până la 19.

Astfel, la actuala structură a executivului au fost adăugate trei ministere noi - Tineret şi Sport, Turism, Economie, rupt din actualul portofoliu al Finanţelor. La ultimele ajustări a zburat însă din schema pusă pe hârtie iniţial de PDL şi PSD Ministerul Afacerilor Europene, pentru care cel mai vehiculat nume era Anca Boagiu PDL . Totodată, Mediul, râvnit de Sulfina Barbu, era considerat deja „aproape sigur al PSD-ului“, mai mule certitudini existând însă în privinţa recuperării Tineretului, dorit de Monica Iacob Ridzi.

Însă, potrivit social-democraţilor, la Justiţie va fi numit un independent. "A fost o decizie pe baza protocolului încheiat între PSD+PC şi PDL. Mergem înainte cu un guvern foarte performant", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană, care urmează să deţină funcţia de lider al Senatului. Geoană a adaugat că PSD va deţine autorităţile de reglementare şi şefia MIRA.

Este foarte posibil ca Mircea Geoană să deţină o funcţie de top în Consiliul Superior de Apărare a Ţării. Liderul PSD şi-a manifestat şi astăzi intenţia de a modifica legea Consiliului, astfel încât preşedintele Senatului să "participe la deciziile din acest domeniu foarte important pentru ţară".

"Avem o formulă paritară. Vom căuta cele mai bune soluţii", a spus şi premierul desemnat Emil Boc, care a anunţat că numele miniştrilor vor fi anunţate mâine. Numirile se vor face în şedinţe separate, la sediile PSD şi PDL.
Tags: ministere  impartire  guvern  
1349 vizite
Distribuie pe