Gheorghe Pogea, în vârstă de 53 de ani, a mai fost ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul economic (cu rang de vicepremier) în Guvernul Tăriceanu (2005-2006).
El l-a înlocuit în cadrul Executivului pe Gheorghe Seculici, a cărui activitate a fost considerată ca nesatisfăcătoare. La 12 iunie 2006, Gheorghe Pogea a fost retras din guvern de către Partidul Democrat, care a vrut să forţeze desfiinţarea funcţiei de ministru de stat (erau trei miniştri de stat în guvern la acea dată din partea a trei partide din coaliţia guvernamentală).
El a revenit la activitatea din cadrul sectorului privat, ca administrator al firmei Titan Mar a primarului municipiului Bucureşti, Adriean Videanu, unde a fost director general din 2001, până să ajungă demnitar. În paralel, în decembrie 2006, a fost numit membru în Cconsiliul de Administraţie al CEC.
El este membru al Partidului Democrat (PD) din anul 2000, fiind ales în anul 2001 preşedinte al Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PD. În anul 2004 a fost ales în funcţia de consilier judeţean din partea PD, preşedinte al Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe, agricultură, administrarea domeniului public şi privat din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara. În intervalul 2000-2005 perioadă în care a deţinut funcţia de preşedinte al BPJ al PD - filiala Hunedoara, Partidul Democrat a obţinut în plan local cele mai bune rezultate din intervalul 1992-2004. Pogea a fost coautor al Programului de Guvernare al Alianţei D.A. PNL–PD.
Ministerul Economiei - Adriean Videanu
Adriean Videanu, în vârstă de 46 de ani, s-a afirmat prin succesul sau în afaceri. În domeniul exploatării de marmură, este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din lume; afacerea sa, MARMOSIM, a făcut subiectul a numeroase controverse în presă.
Din 2005 a deţinut funcţia de Preşedinte Executiv al Partidului Democrat, iar după fuziunea cu PDL a devenit prim-vicepreşedinte al PDL.
Videanu s-a afirmat relativ rapid în politică. Ca purtător de cuvânt oficial al partidului, a valorificat această poziţie doar marginal şi în afara oricărui plan sistematic, ceea ce a influenţat imaginea partidului.
După câştigarea alegerilor din 2004 a fost desemnat vicepremier, în baza competenţei economice pe care şi-a arogat-o în campania electorala (când, alături de Varujan Vosganian, a fost promovat ca autor al programului economic al Alianţei). Perioada în care a fost vicepremier a rămas marcată doar de refuzul FMI de a semna un acord stand-by cu România, succesul mandatului lui Videanu fiind perceput ca unul redus.
În 2005, în circumstanţele create de retragerea lui Băsescu, a devenit candidat al Alianţei şi apoi Primar al Bucureştiului. În primul an de la investire, Adriean Videanu nu a înregistrat realizări deosebite la Primăria Bucureştiului. Spre finalul anului 2005 şi-a anunţat şi primele sale proiecte concrete: finalizarea canalului Dunăre-Bucureşti, prelungirea pasajului Basarab (spre Grozăveşti), proiectul metropolitan, refacerea stadionului Lia Manoliu şi ideea zonei Esplanada (din centrul Capitalei).
Mihai Stănişoara, în vârstă de 46 de ani, este specialist în probleme de apărare naţională. După ce în perioada mai - octombrie 2000, deţine funcţia de Secretar General în cadrul Ministerului Apărării Naţionale (sub conducerea pe atunci a democratului Sorin Frunzăverde), Mihai Stănişoară a absolvit în anul 2001 cursurile Colegiului Naţional de Apărare.
El a fost ales deputat de Mehedinţi pe listele partidului PD în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008. În martie 2007 a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, înlocuindu-l în această funcţie pe Sergiu Medar, care a demisionat din motive de sănătate. El a renunţat atunci la mandatul de deputat PD. În calitate de consilier, Mihai Stănişoară îndeplineşte şi funcţia de membru în CSAT.
Secretar general al democraţilor, până ca acest partid să fuzioneze cu PLD, Vasile Blaga este negociatorul forte al partidului şi are ultimul cuvânt în luarea deciziilor. Cel puţin aşa s-a întâmplat până zilele acestea, când s-a dovedit că Blaga nu mai are suportul partidului. El nu a mai obţinut portofoliul de la Interne, numele lui fiind vehiculat pentru Ministerul Dezvoltării.
Este în politică din 1990, iar vizibilitatea şi influenţa liderului democrat au crescut considerabil începând cu 2001 datorită relaţiei privilegiate cu Traian Băsescu, pe care l-a ajutat să-l înlăture pe Petre Roman de la conducerea Partidului Democrat.
După câştigarea alegerilor din 2004, Băsescu l-a adus pe Blaga la Cotroceni pe postul de şef al Administraţiei Prezidenţiale, însă în scurt timp a acceptat să plece pentru a deveni ministru al Administraţiei, dar şi omul de încredere al preşedintelui în guvernul Tăriceanu.
Vasile Blaga este un personaj abil, cu mari calităţi de organizator, dar cu slabe înclinaţii retorice, motiv pentru care apariţiile sale publice sunt puţine. Este un politician de birou ce se bazează foarte mult pe capacitatea sa de muncă şi mai puţin pe ieşirile în public, ceea ce i-a dăunat la alegerile pentru Primăria Capitalei, pe care le-a pierdut în faţa lui Sorin Oprescu.
Pe acest fond a reuşit să impulsioneze, în ultimele luni ale anului 2005, reforma poliţiei şi a girat, de asemenea, construirea pachetului de legi privind reforma în administraţie.
Din noua garda de tineri, promovată de Traian Băsescu pe vremea când conducea Partidul Democrat, face parte şi Monica Iacob-Ridzi, căsătorită cu primarul din Petroşani Tiberiu Iacob-Ridzi, democrat şi el. La 31 de ani, ea are deja 11 de experienţă în politică, începând cu înfiinţarea organizaţiei de tineret PD din Petroşani.
A fost aleasă preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret a PD Hunedoara, moment care a coincis cu strategia PD de a promova tineri pe listele parlamentare.
Ea a ajuns în Legislativ în 2004 şi europarlamentar de la 1 ianuarie 2007.
În viaţa politică internă s-a distins mai ales prin grija exagerată faţă de tineret, concretizată printr-o lege a tatuajului, care permite adolescenţilor asemenea demersuri numai cu voie de la părinţi.
„Blonda de la Primărie” devenită „blonda de la Cotroceni”, aşa cum a fost poreclită în presă, şi-a început traseul politic aderând la doctrina liberală şi susţinând, în acelaşi timp ideile lui Traian Băsescu, fie el primar sau preşedinte.
Elena Udrea a fost primul membru al Alianţei D.A PNL-PD care a încălcat protocolul încheiat între cele două formaţiuni politice, trecând de la liberali la democraţi. Intrarea în rândul democraţilor a fost destul de inspirată din moment ce la niciun an de activitate în interiorul partidului, acesteia i s-a oferit funcţia de secretar executiv pe probleme internaţionale.
Elena Udrea a captat atenţia opiniei publice când a declanşat scandalul "Bileţelul". Din pricina "Elenei din Troia", între Preşedinţie şi Guvern s-a declanşat un război de uzură.
După alegerile locale ea a fost implicată într-un alt scandal, de data aceasta la nivelul filialei PD-L Constanţa, unde a fost trimisă să reorganizeze organizaţia dizolvată în urma rezultatelor slabe. Însă, cei de la Constanţa au respins din start prezenţa ei acolo, fapt care a determinat o serie de demisii. Pe scurt, ea a fost numită "o doamnă paraşutată de la Bucureşti", care nu a a făcut nimic în campania electorală.
Elena Udrea a fost un subiect generos şi în campania electorală pentru Parlament când a încercat să demostreze că nu este doar "blonda de la Cotroceni", ci o femeie cu foarte multe "abilităţi". Ea a apărut la televizor croşetând, spălând podelele unei şcoli înainte de deschiderea anului şcolar, după care i-a ademenit pe electori cu sarmale şi cârnaţi de pleşcoi în Parcul Moghioroş.
Înainte de a intra în politică, în perioada 1997-2004, a practicat avocatura în cadrul propriului său cabinet deschis în Bucureşti.
Toader Paleologu este fiul fostului scriitor şi omu politic liberal Alexandru Paleologu. Este conferenţiar la Colegiului European de Arte Liberale din Berlin şi, din 2005, a fost ambasadorul României în Danemarca şi în Islanda. De asemenea, a publicat mai multe volume în română şi franceză. Paleologu a declarat că a acceptat cu "bucurie oferta onorantă" a democrat-liberalilor de a candida.
Paleologu a declarat că PD-L reprezintă cel mai bine ideile în care crede: reînnoirea clasei politice, reformele instituţionale de care România are nevoie şi un angajament puternic în materie de educaţie. Paleologu crede că atuurile sale sunt "tinereţea şi experienţa internaţională". El a spus că nu trădează proiectul politic liberal al familiei sale deoarece nu crede că "PNL deţine monopolul asupra tradiţiei liberale din România”.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Radu Berceanu
Radu Berceanu a intrat în politică în 1989, ca preşedinte al CFSN şi CPUN (Dolj). A fost membru PD încă de la înfiinţare, preşedinte al Organizaţiei PD Dolj, secretar, vicepreşedinte executiv şi vicepreşedinte al Partidului Democrat.
În perioada 1998 - 2000 a fost ministrul Industriei şi Comertului, vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului, membru în Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului şi membru al Grupului Parlamentar al PD.
În iunie 2006, Radu Berceanu l-a înlocuit pe Gheorghe Dobre la conducerea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. În acelaşi an, Berceanu a fost cercetat penal de către Parchetul General cu privire la inadvertenţele din declaraţia sa de avere.
În iunie anul acesta, el a fost unul dintre perdanţii alegerilor locale. El a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar cel care a câştigat cursa a fost candidatul PSD, Ion Prioteasa.
Gabriel Sandu, în vârstă de 45 de ani, este membru PDL din februarie 2008, după ce a migrat de la PNL. Din martie 2007, face parte din Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, el fiind de profesie economist, specializat în comerţ.
În perioada, 1990 - 1993 a fost şef birou import-export la Relaxa Mizil, apoi vicepreşedinte SC Elvila International SRL Bucureşti, ambele companii controlate de afaceristul liberal Viorel Cataramă.
Gabriel Sandu a intrat în politică în 1999, ca preşedinte al UFD Prahova. În 2003 a trecut în barca PNL ca vicepreşedinte PNL Prahova, în 2004 – 2006 a fost vicepreşedinte PNL Brăila. În 2006 – 2007 a fost vicepreşedinte PLD pentru construcţia şi dezvoltarea partidului, iar din 2007 până în prezent este vicepreşedinte PD-L şi prim-vicepreşedinte PD-L Prahova.
Social-democraţii au ales, prin vot secret pe buletine, lista miniştrilor desemnaţi pentru viitorul Cabinet.
Marian Sârbu, în vârstă de 50 de ani, a mai fost ministru al Muncii şi Solidarităţii sociale în perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003 şi ministru delegat pentru relaţia cu partenerii sociali între 19 iunie 2003 şi 14 iulie 2004.
Absolvent al Facultăţii de Drept, Sârbu a fost deputat PSD de Călăraşi între 1996-2004, iar la alegerile parlamentare din 30 noiembrie a înlocuit-o pe controversata Ana Birchall, pe listele pentru colegiul Murgeni, din judeţul Vaslui.
Între 1992 şi 1994 a fost vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia şi în următorii doi ani secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
În legislatura 2004-2008 a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi preşedinte al Comisiei de validare.
Ecaterina Andronescu, în vârstă de 60 de ani, este membru al PSD din anul 1996. A mai fost ministru al Educaţiei între 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003, perioadă în care şi-a câştigat şi porecla de "Abramburica".
În 2004 a devenit rectorul Universităţii Politehnice din Capitală şi preşedinte al Naţional al Rectorilor din Romania.
În 2002 a primit Steaua României în grad de Cavaler. Din 2006 este vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, din partea căruia a fost deputat în mandatele 1996-2000, 2000-2004 şi 2004-2008.
Pe timpul primului mandat de ministru, Ecaterina Andronescu a luat mai multe măsuri, multe dintre ele controversate, menite care au creat confuzie în învăţământul românesc. Printre intenţiile sale de reformă s-au aflat şi reintroducerea obligativităţii examenului de admitere în facultăţi, revenirea la examenul de admitere în licee, dar şi schimbarea metodolgiei de corectare la bacalaureat.
Andronescu iniţiatorul controversatei legi a majorării salariilor cadrelor didactice cu 50%, pe blogul său, în aprilie 2008. Cu ocazia votării acestei legi, Andronesu le-a mulţumit cu lacrimi în ochi parlamentarilor pentru votul unamin în favoarea creşterii lefurilor dascălilor.
Cristian Diaconescu, în vârstă de 49 de ani, este doctorand al Facultăţii de Drept. El face parte din noua generaţie de politicieni, intrarea în atenţia publica producându-se odată cu numirea sa, în 2004, în functia de ministru al Justiţiei. Anterior, a lucrat la ministerul de Externe.
Deşi a deţinut conducerea acestui portofoliu pentru o scurtă perioadă de timp, activitatea sa la ministerul Justiţiei a fost în mod real apreciată, inclusiv de către mass-media, ca fiind o perioadă în care ritmul reformelor din acest domeniu s-a accelerat vizibil.
După trecerea PSD în opoziţie, Cristian Diaconescu a încercat să păstreze în apariţiile publice echilibrul între diversele poziţii exprimate de taberele aflate în competiţia internă pentru conducerea partidului.
Diaconescu este unul dintre liderii PSD cel mai bine vazuţi de presă şi public, realitate care a stat la baza numirii sale drept purtător de cuvânt al PSD. Cristian Diaconescu a fost negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene şi pentru Tratatul politic de bază între România şi Federaţia Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei.
A fost negociator şef pentru tratatele şi acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecţia minorităţilor şi readmisia, precum şi în domeniul măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii în Europa. Şi a fost şef de delegaţie la reuniunile privind Dimensiunea Umana a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva, Comisia Dunarii etc.
A fost ales candidatul PSD în cursa pentru primăria Capitalei de anul acesta, după dispute aprinse în partid. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, a mai câştigat un mandat de senator, după ce a candidat în colegiul 3, Bucureşti.
Gabriel Oprea, în vârstă de 47 de ani, este doctor în drept la Universitatea Bucureşti. Între 1983 şi 1990 a fost ofiţer pe probleme administrativ-economice, iar în 2001 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Printr-un decret prezidenţial din 1 decembrie 2008, Gabriel Oprea a fost înaintat în gradul de general-locotenent (cu 3 stele) în retragere în Ministerul Apărării.
Din 2000 a fost secretar de stat, preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct, Colegiul Naţional de Apărare şi vicepreşedinte al Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare.
A devenit membru PSD în 2003, iar un an mai târziu a fost numit presedintele PSD ILFOV. În perioada 2002-2003 a fost prefectul capitalei şi din 2003 pana în 2004 a fost Ministru delegat pentru Administraţia Publică.
Ilie Sârbu, în vârstă de 58 de ani, este licenţiat în Teologie şi Ştiinţe economice. A fost profesor şi ulterior director la Seminarul Teologic din Caransebeş.
Între 1981 şi 1989 a ocupat funcţia de de consilier economic la Mitropolia Banatului. Este membru aş PSD din 1993, în 2004 a devenit preşedinte al organizaţiei Timiş, iar în 2005 a fost ales vicepreşedinte al PSD.
În perioada 2001-2004 a fost ministr al Agriculturii, iar în 2004 a fost ales senator PSD de Timiş, iar în 2005 vicepreşedinte al PSD
În 2006 ocupă funcţia de secretar al Biroului Permanent al Senatului, iar la sfârşitul lunii octombrie 2008 a fost ales preşedinte al Senatului, după ce Nicolae Văcăroiu a preluat preşedinţia Curţii de Conturi.
Nicolae Nemirschi, în vârstă de 49 de ani, este de profesie inginer constructor, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România.
În anul 2000, Nemirschi s-a alăturat echipei Mazăre-Constantinescu, după ce Radu Mazare a obţinut funcţia de primar al Constanţei, şi a urcat în ierarhia administraţiei locale, plecând de pe poziţia de director executiv.
Nicoale Nemirschi a absolvit în 2006 un curs postuniversitar organizat de Asociaţia Balcanică de Mediu, iar în 2008 a fost admis la doctorat la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicina Veterinară, din Bucureşti. Nicolae Nemirschi este membru al PSD din anul 2002.
Constantin Niţă, în vârstă de 55 de ani, este doctor în economie. Din anul 2000 este deputat al PSD.
Din 1997 este preşedintele organizaţiei PSD Braşov, iar în 2006 a devenit vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional al partidului. În 2004 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
În perioada 2000 – 2003 a fost secretar al Camerei Deputaţilor, între 2003 şi 2004 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Camerei.
Din 2004 este vicepreşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe şi vicelider al Grupului Parlamentar PSD.
Numele său a fost vehiculat pentru portofoliul de ministru al Mediului, dar PSD l-au numit pe Ionuţ Bazac la Ministerul Sănătăţii.
El este importatorul Ferarri în România, un apropiat al baronilor Bunea Stancu, de la Brăila, şi Nicuşor Constantinescu, de la Constanţa.
Bazac a fost secretar de stat în guvernul Năstase, audiat de procurorii anticorupţie în dosarul „Sănătatea“.
Prin urmare, PC, care spera să prindă Sănătatea pentru Irinel Popescu, este scos din cărţi şi se va consola cu câteva poziţii de secretar de stat.
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul - Victor Ponta
Victor Ponta, în vârstă de 36 de ani, a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Sector 1, coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, Şeful Corpului de Control al Guvernului şi ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar.
În anul 2002 a preluat funcţia de preşedinte al Tineretului Social Democrat, iar în 2003 cea de vicepreşedinte al social-democraţilor.
Lider al Tineretului Social Democrat, Victor Ponta s-a afirmat înainte de 2004 ca un protejat al lui Adrian Năstase. Ponta a avut şansa de a deveni un lider puternic în momentul în care a fost numit şeful Corpului de Control al primului ministru.
Ca lider al TSD, Ponta a avut rezultate vizibile, în sensul că a reuşit să obţină posturi şi funcţii pentru tineri, însă nu a implicat organizaţia în proiecte importante.
După pierderea guvernării de către PSD, Victor Ponta a intrat într-un con de umbră. Oscilaţia sa, din zona de protecţie a lui Adrian Năstase în cea a lui Ion Iliescu, i-a accentuat deficitul de imagine, panta descendentă pe care a intrat a culminat cu eşecul în faţa lui Miron Mitrea în cursa pentru funcţia de secretar general al partidului.