Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lansarea din hangar. Geoană a decolat în cursa prezidenţială
Gândul  - Vineri, 2 Octombrie 2009

Mircea Geoană şi-a lansat pentru a treia oară, vineri după-amiază, candidatura la prezidenţiale. Ultima lansare înaintea alegerilor şi cea mai mare dintre toate.

Dacă precedentele au avut loc la Romexpo, pe domeniul lui Marian Vanghelie, staff-ul de campanie al PSD s-a gândit acum la ceva şi mai grandios. Un hangar de la Romaero! Aici au fost încăput, cu ocazia Congresului Extraordinar al partidului, aproape 12.000 de delegaţi, aduşi cu autocarele din judeţe.

Toţi au fost echipaţi corespunzător momentului festivist, cu şepci şi eşarfe roşii, steaguri şi pancarde inscripţionate "Geoană preşedinte". În ciuda eforturilor de a mai cosmetiza interiorul hangarului cu pânze roşii şi albe, inscripţionate şi ele, decorul era destul de dezolant. Mai mulţi stâlpi de susţinere şi perechi de ţevi, de toate dimensiunile, se ridicau din spatele tribunelor, dincolo de instalaţiile de sunet şi lumini.

Simpatizanţii partidului nu s-au arătat însă deranjaţi de acest aspect de uzină, ei aveau ochii aţintiţi doar pe liderii lor, aşezaţi pe o scenă improvizată în centrul hangarului. Dintre toţi, cel mai aplaudat a fost Mircea Geoană. După o baie de mulţime de câteva minute, el a deschis lucrările de la un pupitru plasat exact în mijlocul oamenilor, urmând astfel modelul reuniunilor de partid de peste ocean.

Geoană: "Criză, numele tău e Băsescu!"

Pentru că a coincis cu prima zi de opoziţie a PSD, Congresul i-a oferit lui Geoană ocazia să-l atace fără oprelişti pe cel plasat, în acest moment, înaintea sa în sondajele de opinie, preşedintele Traian Băsescu. De altfel, întregul său discurs s-a axat pe persoana şefului statului. Eliberat de împărţirea răspunderii guvernării, liderul PSD a decretat: "Criză, numele tău este Băsescu!". Mulţimea l-a aclamat continuu, fluturând steagurile şi agitând pancardele. "Pentru ţară şi pentru România, Traian Băsescu este o năpastă. Pentru ţară, Traian Băsescu este un pericol. Mai sunt cincizeci de zile şi scăpăm ţara de el. Noi trebuie să îl oprim, noi trebuie să îl oprim", a spus Geoană.

După altă rundă de aplauze şi urale, el a continuat cu aceeaşi temă: "Mai sunt cincizeci de zile şi România va scăpa de acest regim blestemat. Au mai rămas cincizeci de zile în care vor fi presiuni, diversiuni, adversarul nostru va apela la şantaj şi intimidare, pentru că asta ştiu ei să facă cel mai bine. Este în stare să sacrifice totul, pentru a se agăţa de putere. Vrea să fure alegerile. Noi trebuie să îl oprim. Acestui om nu-i pasă de nimeni şi de nimic. Mai sunt cincizeci de zile şi scăpăm de el".

Dincolo de atacurile la Traian Băsescu şi de repetările permanente ale unor sintagme precum "învingem împreună", "regim blestemat", "o singură Românie", "mai sunt cincizeci de zile", în discursul său, candidatul PSD nu a lansat vreo măsură concretă pentru depăşirea situaţiei economice. Geoană nu a vorbit decât despre faptul că "vrea" cât mai multe "locuri de muncă bine plătite". Cum va reuşi să le creeze nu a mai spus. A amintit, în schimb, despre situaţia pensionarilor - una dintre categoriile de votanţi fideli ai partidului -, arătând că doamna Maria, o pensionară din Arad, care "şi-a dat totul pentru România, dar România îi oferă prea puţin", primeşte după 28 de ani de muncă numai 600 de lei.

Iliescu: Geoană nu e perfect, dar îl susţin fără rezerve

Unul dintre cei mai aplaudaţi lideri la Congresul de la Romaero a fost preşedintele de oanoare al PSD, Ion Iliescu. El a declarat că îl susţine fără rezerve pe Mircea Geoană, deşi nu este ... perfect: "Mă întreabă lumea de ce îl sprijin eu pe Mircea Geoană. Substratul întrebării îl înţelegeţi cu toţii. Le răspund lor şi vă răspund şi dvs.: Dacă ar fi să judec instinctual, aş avea motive să-mi exprim reticenţa şi toţi înţelegeţi de ce. Dar am acumulat o experienţă de viaţă suficient de mare, o viaţă în care am gustat de toate: şi bucurii şi satisfacţii şi dezamăgiri, deseori provocate de unii pe care i-am sprijinit. Dar, dincolo de aceste lucruri, eu nu judec cu inima, cu sentimentele, eu judec cu raţiunea, am învăţat în viaţă un lucru esenţial: în politică şi in viaţa de stat trebuie să ai forţa să treci peste resentimente, să pui pe prim-plan raţiunea, interesul ţării. Asta fac şi azi".

Tags: geoana  lansare  prezidentiale  
2265 vizite
Distribuie pe